Sklízíte letos na zahradě hodně zeleniny a ovoce a chtěli byste zkusit zavařování, ale přitom se vám nechce investovat další prostředky do zavařovacího hrnce? Pak pro vás máme řešení v podobě obyčejné myčky, kterou určitě všichni máte doma.
Zavařování v myčce
Zavařování v myčce je rychlé, bezpečné a šetrné. Myčka v podstatě vyprodukuje stejné teplo v podobě teplé vody jako zavařovací hrnec. Teplotu si nastavíte pomocí mycího programu. Jediné, co bude jiné než u mytí nádobí, je to, že nepřidáte mycí tabletku.
Jak na to
Všechny sklenice, které chcete použít na zavařování, umyjte nejlépe také v myčce. Ovoce či zeleninu naskládejte do sklenic, ovoce pustí obvykle šťávu samo, zeleninu zalijte lákem, jak jste zvyklí. Sklenice pevně zavíčkujte. Dejte je do myčky tak, aby stály víčkem nahoru a vzájemně se nedotýkaly. Využijte myčku na maximum: do spodní přihrádky velké sklenice, do horní malé skleničky od jogurtů nebo od dětské výživy. Pusťte program na běžné mytí – ten nejdelší, trvá asi 2 hodiny. A teplotu nastavte na 70–80 °C. Program nechte doběhnout celý včetně sušení. Sklenice nechte v myčce vychladnout. Pokud potřebujete myčku použít dříve, sklenice vyndejte na stůl, obraťte je víčkem dolů a přikryjte je utěrkou nebo ručníkem. Zavařené sklenice jsou totiž velmi citlivé na průvan.
Co všechno se dá zavařit
V myčce se dá zavařit vše, co byste normálně zavařovali v zavařovacím hrnci. Zkuste tedy klasické nakládačky, lečo, rajčatový protlak či kečup, kečup z cukety, maliny, ostružiny, jahody, broskve, ale i marmelády, paštiky a hotová jídla, která si s sebou chcete vzít na dovolenou.
TIP:
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz