Hledáte nějaký nový druh čaj, který by vás oslovil? Zkuste čaj Lapacho, tento čaj je totiž nejen lahodný, ale i léčivý a prospívá při mnoha neduzích.
Odkud pochází
Jak je patrné již z nadpisu, tento čaj pochází z Jižní a Střední Ameriky, a není to v pravém smyslu čaj z lístků, ale z vnitřní kůry stromu Lapacho.
Jak vypadá strom Lapacho
Jedná se o stálezelený strom z červenými až fialovými květy, který dorůstá výšky až 20 metrů a dožívá se až 700 let věku. Má hladkou kůru a květy jsou masožravé. Někdy se mu v indiánské řeči říká mravenčí strom, protože když strom odumře, jeho dřevo se stává domovem mravenců. Jinak se ale jedná o velmi tvrdé a ceněné dřevo, které se používá na stavby, nábytek nebo třeba při výrobě luků.
Jak se sklízí vnitřní kůra
Mohlo by se zdát, že sklízení vnitřní kůry stromu strom poškozuje. Odebírá se však tak citlivým způsobem, že strom může po sklizni žít dál a dožít se dlouhověkosti. Sklizená kůra se suší v chladném a tmavém prostředí a velmi pomalu. Balí se do speciálních pytlů z juty a menší balení se prodávají v papírových sáčcích s aluminiovým vnitřkem na opakované uzavírání, aby neunikalo přirozené aroma.
Co obsahuje kůra
Kůra stromu Lapacho obsahuje velmi mnoho zdraví prospěšných látek, jako jsou například flavonoidy, chinony a saponiny, nejdůležitější je však bezesporu lapachol a beta-lapachol, což jsou fenoly, které dokáží tišit bolest, uklidňovat mysl, pomáhají při hojení ran a povzbuzují trávení.
Na co se kůra používá
Kůra čaje Lapacho je výborná na tišení bolesti, nervovou nebo srdeční slabost, na povzbuzení trávicího i vylučovacího systému.
Jak se nálev připravuje
Čaj Lapacho je třeba nejprve 5 minut povařit a pak ještě 20 minut louhovat. Nálev by měl být měděné barvy a vůně bude dubová, s vanilkovým nádechem a citronovým dozvukem.
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz