Pokud jste nikdy nejedli avokádo, určitě byste to měli vyzkoušet. Avokádo je ve spoustě zdrojích považováno za superpotravinu, protože obsahuje velké množství živin a hlavně patří mezi zdravé zdroje tuků. Avokádo je vynikajícím zdrojem mononenasycených tuků, vitamínu E, B6, kyseliny listové, vitamínu K, draslíku, luteinu, bílkovin a vlákniny.
Protože avokádo není až tak známé, jak by si zasloužilo, přicházíme s tipy, jak avokádo zpracovávat a používat.
Jak koupit nejlepší avokádo?
Avokádo je ovoce, které zraje na jednom z malých keříků. Pokud si ale půjdete vybírat avokádo do supermarketu, můžete narazit na to, že je tvrdé jako skála. To nemusí nutně znamenat problém, protože když koupíte zralé (měkké) avokádo, musíte je rychle spotřebovat. Tvrdé avokádo můžete nechat dozrávat několik dní na okenním parapetu.
Mladé avokádo má jasně zelenou barvu. S tím, jak dozrává, jeho kůže tmavne, až může být až černá (podobně jako je tomu u banánů). Barva a měkkost je známkou toho, jak moc je avokádo zralé. I když se avokádo prodává i v bio kvalitě, nemusíte se na ni omezovat, protože avokádo patří mezi potraviny, u kterých na tom až tak nesejde. Mají totiž tendenci mít jen stopové množství pesticidů.
Jak nechat dozrát avokádo rychleji?
Existuje spousta tipů, jak zrání avokáda urychlit. Avokádo uvolňuje při zrání ethylenový plyn, podobně jako banány. Uzavřete ho proto v papírovém sáčku, abyste celý proces zrání urychlili. Kratší, desetiminutová metoda zahrnuje zabalení avokáda do fólie a pečení na 200 °C po dobu asi 10 minut. Někteří lidé ale tvrdí, že tato rychlá metoda se podepíše na chuti avokáda.
Jak nejlépe rozkrojit avokádo?
Avokádo obsahuje uvnitř velkou a tvrdou pecku. Proto je trochu obtížné avokádo nakrájet. Abychom to udělali, existuje několik způsobů. Nejosvědčenější způsob je následující:
- Podélně nařízněte avokádo – směrem od shora dolů. Když se dostanete k pecce, avokádo otočte podél ostří nože tak, aby bylo avokádo plně rozkrojené.
- Poté rukama chyťte avokádo – každou rukou držte jinou polovinu a otočte ruce do protisměru (tedy jednu polovinu dopředu, druhou dozadu). Avokádo by se mělo rozpůlit tak, že v každé ruce budete mít jednu polovinu.
- V jedné polovině zůstane pecka. Do ní zasekněte ostří nože a pootočením nože do strany pecku vytáhněte. Měla by zůstat držet na noži.
- Lžící pak oddělíte vnitřek avokáda od slupky. Poté můžete dužinu nakrájet tak, jak chcete.
Aby avokádo nezhnědlo…
Poté, co avokádo nakrájíte, se může stát, že dužina zhnědne. Abyste tomu předešli, pokapejte avokádo citronovou nebo limetkovou šťávou. Vhodné je avokádo také obalit do potravinové fólie při vytlačení veškerého vzduchu. Dobrý způsob také je ponořit avokádo do vody.
Plněné avokádo
A na závěr přidáváme recept na přípravu avokáda. Tento recept je bez vajec, oříšků, bez sóji, bez laktózy a lepku. Naopak je bohatý na vlákninu. Na 6 porcí potřebujeme:
- 2 citrony (vymačkáme z nich šťávu),
- 2 limetky (vymačkáme z nich šťávu),
- 1 lžičku cukru,
- 180 g krevet (oloupaných, uvařených a nakrájených na kousíčky),
- ½ ks okurky (nakrájené na malinké kousky),
- 1 ks paprička jalapeño (nasekaná na jemno),
- 2 ks rajčata (nakrájené na jemno),
- 2 lžíce čerstvě nasekaného koriandru,
- 1 lžíce panenského olivového oleje,
- ¼ lžičky soli,
- 3 zralá avokáda.
Příprava:
- Smíchejte citronovou a limetkovou šťávu a cukr. Šlehejte, dokud se cukr nerozpustí. Do této směsi dejte krevety a nechte v lednici na 45 minut.
- Poté krevety vyjměte a smíchejte je s nakrájenou zeleninou (okurky, jalapeño, rajčata, koriandr). Přidejte olivový olej a sůl.
- Avokáda přepulte, zbavte pecky, ale nechte je i s kůží. Na každou půlku avokáda navršte krevetovou směs. Můžete ihned podávat.
TIP:
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz