Jaká je pravda o tom, jestli je kupovaná kukuřice zdravá? Kukuřice je typicky letní plodina, která je skvělá například na letní grilování, kdy ji stačí jen namazat máslem a posypat solí. Přesto lidé začali pochybovat o tom, zda je kukuřice zdravá. Objevují se informace o tom, jak se kukuřice pěstuje a spekuluje se o obsahu jejích živin. Proto přicházíme s mýty, které se kukuřice týkají, a sdělíme vám sladkou pravdu.
Mýtus č. 1: Většina sladké kukuřice je geneticky modifikovaná.
Fakt: Geneticky modifikované je jen velmi malé procento kukuřice cukrové. Většina takové kukuřice se používá ve zpracovaných potravinách, jako jsou kukuřičné lupínky, snídaňové cereálie, kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktosy a kukuřičný olej. Další část geneticky modifikované kukuřice se nachází v krmivech pro zvířata a etanolu.
Mýtus č. 2: Konzumací kukuřice tloustneme.
Fakt: Jistě, pokud si každý klásek kukuřice namažete máslem a dalšími kalorickými produkty, pak je kukuřice tučná. Avšak kukuřičný klásek sám o sobě obsahuje jen asi tolik kalorií, jak je v jednom jablku. Navíc je kukuřice bohatá na vlákninu – jeden klásek obsahuje asi 3 gramy vlákniny, takže vás může zasytit na delší dobu, což vede k nižší konzumaci potravin. Pak je tu odolný škrob, což je pomalý druh stravy, který pomáhá při regulaci hmotnosti.
Mýtus č. 3: Kukuřice má vysoký obsah cukru.
Fakt: Ano, na to, že je kukuřice zelenina, má skutečně vysoký obsah cukru. Na jeden klásek je to asi 6 gramů přírodního cukru. Toto množství odpovídá polovině banánu a jen asi jedné třetině cukru z jablka. Dokonce i řepa má více gramů cukru než kukuřice.
Mýtus, který tvrdí, že kukuřice má vysoký obsah cukru, může být částečně způsoben dlouhotrvajícím zmatkem ohledně odrůd kukuřice. Vysoce fruktózový kukuřičný sirup, dextróza, glukóza a další sladidla pocházejí z kukuřice. Avšak tato zpracovaná sladidla toho s přírodním cukrem, který se skutečně v kukuřici nachází, mají jen velmi málo společného.
Mýtus č. 4: Kukuřice nemá žádné přínosy pro zdraví.
Fakt: Kukuřice obsahuje velké množství luteinu a zeaxantinu, což jsou dva antioxidanty, které podporují zdravé vidění. Dále pak se kukuřice používá při hubnutí, protože obsahuje nerozpustnou vlákninu, která zasytí na delší dobu. Vedle toho ale nerozpustná vláknina živí dobré bakterie ve střevě, což pomáhá při trávení a odvrací různé nemoci střev, jako je například rakovina. Dále pak kukuřice obsahuje vitamín B, železo, bílkoviny a draslík.
Mýtus č. 5: Vaření zbavuje kukuřici živin.
Fakt: Vaření kukuřice ve skutečnosti jen zvyšuje přínosy, které kukuřice poskytuje. I když při vaření přichází kukuřice o vitamín C, naopak se zvyšuje její antioxidační aktivita. Studie ukazují, že jíst potraviny s vysokým obsahem antioxidantů může snížit riziko srdečního onemocnění, Alzheimerovy choroby, katarakty a další zdravotní problémy souvisejícími se stárnutím.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz