Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Rady a návody

Geneticky modifikované potraviny – jsou zdravé?

Jana Hlaváčová od Jana Hlaváčová
8.6.2020
v Rady a návody
Doba čtení: 4 minut čtení
A A
0
rýže

Jsou geneticky modifikované potraviny odpovědí na bezpečnější a efektivnější zemědělství, nebo se naopak jedná o hrozbu lidského zdraví? Co se pod tímto pojmem skrývá? Celá desetiletí se chovatelé rostlin a plodin potýkali s obtížemi, jejichž řešení bylo obtížné, ale zřejmé. Celý problém se nejlépe popisuje na rýži.

Rýže jako jedna z prvních geneticky modifikovaných potravin

Rýže miluje, když má své kořeny propadlé v půdě, ale většina odrůd zemře, když jsou rostliny ponořené déle, než pár dní. V chudých státech, jako je východní Indie a Bangladéš, zemědělci přicházejí každý rok až o 4 miliony tun rýže (což by mohlo nasytit okolo 30 milionů lidí) v důsledku záplav. To je časté, protože rýže se pěstuje v nížinách, a může se to stát čím dál častější, protože hladina moří vlivem změny klimatu dále stoupá.

Zemědělští experti se ale na tento problém zaměřili. Zjistili, že jeden téměř zapomenutý druh rýže, může přežít záplavy i po dobu dvou týdnů. Avšak výtěžky z této odrůdy byly příliš skromné, takže se tato rýže nemohla stát praktickým zdrojem jídla. Následovala desetiletí pokusů, kdy se experti geneticky snažili spojit odolnost vůči záplavám s vysokým výnosem z rýže. Zkřížením genů rýže odolné proti záplavám a vysoko výnosové rýže tak vznikla rýže, která umožnila ztrojnásobit výnosy ze zaplavených polí.

Bezpečnost geneticky modifikovaných potravin

Veřejnost bohužel stále věří, že geneticky modifikované potraviny nejsou pro lidský organismus a lidskou existenci vůbec bezpečné. Konsensus, že proces genetického inženýrství je stejně bezpečný nebo bezpečnější než tradiční metody, je silnější než konsenzus, že klima se mění, nebo že vakcíny jsou bezpečné. Desítky vědeckých a lékařských asociací, které jsou mezinárodně uznávané, se shodují na tom, že geneticky upravené potraviny jsou stejně bezpečné a zdravé jako jejich konvenční protějšky.

Proč tedy veřejnost věří, že geneticky modifikované potraviny nejsou bezpečné? Zřejmě je to tím, že veřejnost často není s agenturami a vědeckými obcemi, které dokazují bezpečnost geneticky modifikovaných potravin, obeznámena, takže získává hodně informací spíše z masových médií.

Potenciální nebezpečí plynoucí z geneticky modifikovaných potravin

Odpůrci geneticky modifikovaných potravin tvrdí, že tyto plodiny mohou zvýšit výskyt rakoviny a chronických onemocnění. Dále tvrdí, že takto pozměněné potraviny mohou obsahovat neočekávané alergeny a obsahují nedostatečné množství živin. Říkají, že tato technologie je plná neznámých, potenciálně katastrofických nebezpečí.

Jiní se obávají poškození životního prostředí způsobeného zvýšeným využíváním herbicidů v souvislosti s pěstováním geneticky modifikovaných plodin, a že zemědělství bude pokračovat ve vývoji plevelů a hmyzu, které jsou proti pesticidům imunní.

Ať už jsou tyto obavy oprávněné či nikoli, některé velké potravinářské společnosti reagovaly odstraněním geneticky modifikovaných potravin ze své nabídky.

Které potraviny jsou nejčastěji geneticky modifikovány?

Geneticky modifikované potraviny se pro zemědělce staly běžně dostupnými v roce 1996. Mezi první takto upravené plodiny patřila kukuřice, bavlna a sója. Zhruba 90 % kukuřice a sójových bobů, které jsou vyrobeny v USA, je geneticky modifikováno. Většina z těchto pozměněných plodin se používá v krmivech pro zvířata a v pohonných hmotách. Prakticky všechna cukrová řepa v USA je upravená – a představuje více než polovinu cukru vyrobeného v USA. Geneticky modifikované přísady, jako je kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktosy a rostlinný olej, lze nalézt v přibližně třech čtvrtinách zpracovaných potravin na regálech supermarketů.

Proč jsou geneticky modifikované potraviny bezpečné?

Ti, kteří tvrdí, že neexistuje žádný bezpečnostní problém s geneticky modifikovanými potravinami, poukazují na dvě desetiletí jejich rozšířeného používání a tvrdí, že žádné studie nepotvrdily, že člověk by byl geneticky modifikovanými potravinami nějak poškozen. Většina těchto studií se však zaměřuje na určitou podmnožinu technologií geneticky modifikovaných potravin a je příliš tajemná a složitá, aby je pochopila široká veřejnost. Avšak vědci tyto pozměněné potraviny zkoumaly v desítkách studií a shodli se na tom, že takové upravené plodiny jsou bezpečné pro použití v potravinách i krmivech.

 

TIP:

 
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: bezpečnost genetických potravingeneticky modifikovaných potravingeneticky upravené potraviny
SdíletTweetPin
Jana Hlaváčová

Jana Hlaváčová

Zajímám se o bylinky a alternativní medicínu. Zabývám se tradiční čínskou medicínou, jihoamerických bylinek či klasických českých léčivek. Dalším mým koníčkem je zahrada a pěstování rostlin, nebo právě bylinek. Ráda píšu právě o těchto tématech.

Podobné články

sazenicka friends laughing with wine glasses

Zahradní domek nebo altán? Co je lepší pro posezení s přáteli?

od sazenicka.cz
21.7.2025
0

Chcete si naplno užít posezení s přáteli na zahradě? Jaká zahradní stavba se k tomu hodí nejlíp? Léto je v...

kitchen 2565105 1280

Náhradní díly a příslušenství pro udržitelnou domácnost

od sazenicka.cz
10.6.2025
0

Proč bys měl zvážit opravu svých domácích spotřebičů sám Měl jsi někdy rozbitý domácí spotřebič a hned sis myslel, že...

Další příspěvek
bylinky

Znáte účinné bylinkové antiperspiranty, které zatočí s pocením?

tulipány

Jak vytvořit hezkou zahradu k vašemu domu? Co by měla obsahovat

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

18 − 17 =

Mohlo by vás zajímat

zelenina

I zelenina je bylina. Znáte její léčivé účinky?

7.12.2021
play 020

Dětské hřiště Marimex Play 020 – ráj zábavy pro vaše děti. NYNÍ SLEVA 7 %

2.2.2025
srdcovka

Bělotrn a srdcovka: Návrat květin našich babiček na naše zahrady

13.12.2020

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Pětkovec kopinatý je novinka mezi přenosnými rostlinami. Potěší zajímavými květy i jednoduchou péčí

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena