Přinášíme vám lahodnou zahřívací polévku, vyrobenou netradičním spojením dýně a jablek. Vyzkoušejte ji a uvidíte, že už nikdy nebudete chtít jinou dýňovou polévku! Zvláště děti ocení její příjemně nasládlou chuť.
Co budete na polévku potřebovat
Na středně velký hrnec polévky (10–12 porcí) si připravte:
- 1 dýni Hokkaidó,
- 3 střední jablka se žlutou slupkou,
- 1 smetanu na šlehání se 30 % tuku,
- sůl, pepř podle chuti,
- špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku,
- na ozdobu: zakysanou smetanu, hladkolistou petrželku, pražená dýňová semínka (případně pražená slunečnicová semínka nebo mandle).
Postup vaření
Dýni Hokkaidó nemusíme loupat, dobře se rozvaří i se slupkou a navíc nepřijdeme o cenné vitamíny. Dýni zbavíme semínek (necháme si je na později) a nakrájíme na menší kostky. Zalijeme vodou a dáme vařit. Mezitím si připravíme jablka – oloupeme je a zbavíme jádřinců, poté nakrájíme na menší kostičky. Přidáme k dýni. Vaříme do měkka. Zatím dýňová semínka zbavíme měkkých částí dužiny, propláchneme studenou vodou a dáme na pánev pomalu nasucho pražit. Občas promícháme. Uvařenou dýni s jablky rozmixujeme ponorným mixérem, osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku a ještě chvíli provaříme. Ke konci varu přidáme smetanu na šlehání a stáhneme z plamene.
Podáváme ozdobené lžíci zakysané smetany, snítkou hladkolisté petrželky a upraženými dýňovými semínky, která jsme předtím oloupali. Pokud se vám nechce do přípravy dýňových semínek, můžete je skvěle nahradit slunečnicovými semínky nebo mandlovými lupínky.
Pozor: Dýňová semínka vždy zbavíme všech měkkých částí, i když je třeba místo pražení chceme sušit, jinak nám zplesniví.
TIP: Pokud polévku necháte neochucenou, tj. jen rozmixovanou dýni a jablka, získáte kvalitní příkrm pro malé děti do 1 roku.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz