Tento lahodný a jednoduchý pokrm využijete jak na oběd, tak na sytější večeři. A když talíř pěkně nazdobíte, získáte si pro své kuchařské umění i děti.
Suroviny
- 0,5 kg mletého masa (nejlépe vepřového a hovězího),
- strouhanku,
- 1 vejce,
- sůl, pepř podle chuti,
- olej,
- 1 velkou cibuli,
- 3 stroužky česneku,
- 2 lžíce hladké mouky,
- špetka červené mleté papriky,
- 200 ml vody nebo vývaru,
- 5 lžic rajčatového protlaku,
- bylinky – tymián, rozmarýn, šalvěj, estragon.
Postup
Nejprve si připravíme masové koule. Maso smícháme se strouhankou, vejcem, solí a pepřem a vytvarujeme koule, které se nám vejdou do dlaně. Opečeme je na oleji ze všech stran, aby se maso zatáhlo, a odložíme stranou. Pustíme se do přípravy omáčky. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme na plátky nakrájený česnek, zaprášíme hladkou moukou a červenou mletou paprikou. Krátce restujeme a přidáme vodu nebo vývar. Nakonec do omáčky přidáme rajčatový protlak. Nyní přendáme masové koule do pekáčku a zalijeme omáčkou, přidáme bylinky, které můžeme ponechat vcelku, lépe se nám na konci pečení vyndají. Celý pokrm pečeme ještě asi 45 minut v troubě na 180 °C.
Podáváme s rýží, možné jsou i těstoviny nebo bramborová kaše.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz