V lidovém léčitelství a ohledně bylinek vůbec se často skloňuje slovo silice. Co to ale ty silice jsou? A které bylinky je nejvíce obsahují? Jak se dají silice využít na maximum? A mohou být silice i jedovaté?
Základní údaje
Silice jsou převážně vonné, těkavé rostlinné látky. Jsou tvořeny směsí organických sloučenin, jako jsou terpeny, seskviterpeny nebo fenylpropanové deriváty. Silice mají obvykle olejovitou soudržnost, proto se také nazývají éterické oleje. To mimo jiné znamená, že nejsou rozpustné ve vodě, s vodou se nemísí, ale dají se rozpustit v organických rozpouštědlech.
Vlastnosti silic
Silice mají zejména dezinfekční vlastnosti – takový je například tymol v silici tymiánu a mateřídoušky. Anýz zase obsahuje anetol, který odpuzuje hmyz. Protizánětlivé účinky mají silice heřmánku, řebříčku a máty. Místně znecitlivující a utišující účinek mají eugenol, kafr a mentol, které jsou obsaženy v meduňce a kozlíku. Na horní cesty dýchací má příznivý účinek aromaterapie pomocí silic tymiánu a mateřídoušky. Dezinfekci močových cest zajistí silice obsažené v petrželi a jalovci.
Vedlejší účinky
Dávejte však pozor na to, že silice obecně nejsou vhodné v těhotenství, protože působí překrvení dělohy a mohou vyvolat i potrat anebo předčasný porod.
Silice v koření
Silice jsou velmi významnou složkou v potravinářství, protože ochucují pokrmy, působí příznivě na čich a chuť, mají příznivý účinek na trávení. Sem můžeme zařadit silice z tymiánu, rozmarýnu, máty a meduňky. A pak samozřejmě silice dodávají také chuť i vůni nápojům, a to alkoholickým i nealkoholickým.
Jak se silice získávají průmyslově
Průmyslově se silice získávají z čerstvých (méně často i ze sušených) rostlin, a to destilací s vodní parou, lisováním nebo dalšími extrakčními metodami.
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz