Svět jedlých rostlin se rozkládá daleko za našimi představami o tom, které rostliny se dají jíst. Možná budete překvapeni, když zjistíte, že květiny, jako jsou růže a tulipány, jsou stejně jedlé jako stonky celeru. Tyto jedlé květy mohou výrazně zlepšit přitažlivost jednoduchých jídel přidáním krásné dávky barvy, chuti a vůně.
Květy jen pro gurmány?
Většina spojuje používání květin v potravinách s drahými gurmánskými pokrmy. Pravdou je, že v běžných restauracích se s květinovými jídly nesetkáváme. Přesto, jedlé květiny byly používány po staletí. V době starých Řeků, Číňanů a Římanů existuje silná historie léčebného a kulinářského využití květin. Jedlé květy byly také používány během středověkých a viktoriánských období.
Použití jedlých květin
Díky internetu, kulinářský svět postupně objevil skrytý potenciál jedlých květin. Nejlepší je, že nejsou potřeba žádné nástroje fantazie, techniky nebo dovednosti. Je to všechno o jednoduchých nápadech a koncepcích. Použití jedlých květin je hravé a neočekávané, zvláště v dnešním tradičním jídle. Pokud chcete do svých jídel použít květiny, kupujte jen takové, které jsou označeny jako „organické“. Chcete se vyhnout nebezpečným pesticidům a chemikáliím. Veškeré květy před použitím omyjte.
Květinový ledový čaj
Tento trik vyžaduje absolutně nulovou fantazie. Prostě hodíte hrst jedlých květů do džbánu s čajem. Je to snadný způsob, jak přeměnit běžný čaj na krásný a příjemný nápoj. Začněte tak, že si připravíte čaj. 8-10 čajových sáčků (nebo 6-8 lžic sypaného čaje) zalijeme 1,2 litry horké vody a necháme je vychladnout. Poté čajové sáčky vyjmeme (nebo čaj přecedíme přes jemné sítko).
Pro ledový čaj se skvěle hodí zelený nebo bílý čaj – oba jsou dostatečně světlé, aby v nich květiny vypadaly pěkně. Vytvořte si vlastní kombinaci přidáním ovocných čajů, jako jsou maliny nebo broskve. Přidat můžete také mátu, citron nebo med. Vyberte si květiny, které jsou lehké a sladké, jako je růže, levandule, měsíček a chryzantémy. V průběhu času se chuť lahodně vlije do čaje a současně vytvoří krásný vzhled.
Další květinové nápoje
Tento tip není vhodný jen do ledového čaje, ale také do dalších nápojů. Jedlé okvětní lístky lze také přidat do limonády, koktejlů a ovocných šťáv. Hrajte si s barevnými kombinacemi, abyste dosáhli dokonalého vzhledu.
Kořeněný sýr s květinami
Sýr se hodí pro každou návštěvu. Nemusíte utrácet stovky za extra kvalitní sýry. Tajemství spočívá v tom, že si vezměte běžný smetanový sýr, okořeníte ho podle chuti a přidáte bylinky a jedlé květy. Smetanový sýr nechte v pokojové teplotě, aby změkl. Poté smíchejte sůl, pepř, bylinky a své oblíbené koření na sýr (dobrou volbou je oregano, petržel a rozmarýn). Pro silnější chuť přidejte nať z jarní cibulky. Přidejte nakrájené okvětní lístky podle vaší chuti a vizuálních preferencí.
Lichořeřišnice chutná mírně pepřově a proto se dobře hodí ke smetanovým sýrům. Navíc má zajímavé barvy – žluté a oranžové. Levandule a macešky jsou naopak lehce sladké, ale také dobře fungují na pikantním smetanovém sýru.
K servírování umístěte vše do malé mísy s nožem na máslo. Skvěle se hodí ke krekrům, crostini nebo k toastům. Podávejte jako předkrm, přílohu nebo svačinu.
Květinové saláty
Vytvoření salátu s jedlými květinami vyžaduje velmi málo úsilí. Vytvořte salát, tak jako obvykle. Například smíchejte listy kapusty s rukolou a špenátem. Přidejte zeleninu, jako jsou houby nebo rajčata. Přidejte také nějaké ovoce, jako jsou jahody nebo pomeranče. Nakonec dejte do směsi barevné okvětní lístky. Růže a karafiáty přidávají sladkou chuť do jinak jednodušších salátů. Slunečnice a sedmikrásky jsou poměrně hořké, proto se hodí do sladších salátů s ovocem. Celé květy mohou být použity výhradně k dekoraci a musí být před spotřebou odstraněny nebo oškubány.
Sladkosti a dezerty
Sladké pochoutky jako koláče, sušenky a muffiny jsou příjemným doplněním jakéhokoli menu. Zatímco dezerty jsou často zdobeny umělou barevnou polevou, můžete se rozhodnout pro další zdravější možnosti. Kromě ovoce se nabízí jedlé květiny, které tvoří přirozenější dotek než sladká poleva. Nejjednodušší způsob, jak dekorovat dezerty, je posypat je práškovým cukrem a doplnit ho několika okvětními lístky. Levandule, macešky a fialky jsou obzvláště pěkné na dezerty.
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, typy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz