Z bylinek a ovoce nemusíte každoročně vyrábět jen šťávy, sirupy a medy, ale výborné jsou i marmelády. Přinášíme vám základní recept a několik obměn, abyste to měli jednodušší.
Základní recept
Marmelády jsou hustší než sirupy nebo medy, a tomu také odpovídá množství surovin. Na 4 sklenice marmelády je obvykle potřeba: 1 kg ovoce, 1 kg cukru a želírovací prostředek, nebo 1 kg ovoce a 0,5 kg želírovacího cukru 2:1.
Ostružinový džem s jablky
Budeme potřebovat:
– 0,5 kg jablek,
– 0,5 kg ostružin,
– 0,5 kg želírovacího cukru 2:1.
Postupujeme následovně: Jablka oloupeme, vložíme do hrnce, zalijeme troškou vody a podusíme do měkka. Pak k nim přidáme omyté ostružiny a cukr a vaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Trvá to maximálně 10 minut. Horkou marmeládu plníme do čistých vyvařených sklenic. Uzavřeme a na chvíli obrátíme dnem vzhůru. Potom necháme zcela vychladnout a uložíme na chladné a tmavé místo.
Džem z černého rybízu a jahod
Budeme potřebovat:
– 0,5 kg černého rybízu,
– 0,5 kg jahod,
– 0,5 kg želírovacího cukru 2:1.
Postupujeme takto: Rybíz i jahody omyjeme, jahody rozkrájíme na menší kousky. Komu vadí pecičky z rybízu, může rybíz nejprve propasírovat přes jemný cedník. Ovoce dáme s troškou vody do hrnce a přivedeme k varu. Poté přidáme cukr a za stálého míchání vaříme až do zhoustnutí. Poté je již postup stejný jako u všech marmelád.
Džem z banánů a josty
Budeme potřebovat:
– 0,6 kg josty,
– 0,4 kg banánů,
– 0,5 kg želírovacího cukru 2:1
Postupujeme takto: Jostu omyjeme, banány oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Ovoce dáme do hrnce, zalijeme troškou vody a přivedeme k varu, přidáme cukr a mícháme až do zhoustnutí. Poté naplníme skleničky a postupujeme stejně jako u ostatních marmelád.
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz