Máte plnou zahradu bylinek a chtěli byste je využít co nejlépe? Otevřete jim svou náruč během grilování! Poradíme vám, jaké se k tomuto účelu nejlépe hodí a s čím je kombinovat, aby právě vaše marinády patřily k těm nejlepším v celém okrese!
Zaměřili jsme se na bylinky obyčejné, které na zahradě najde prakticky každý. Tedy na takové, které nemusíte nyní na rychlo dopěstovávat – prostě utrhnete zelenou snítku a začnete kouzlit v kuchyni.
Nejoblíbenější bylinky na grilování
Vsadili jsme rovnou na silnou pětku. Patří do ní: šalvěj, bazalka, petržel, tymián a oregano.
Šalvěj se hodí k výraznému masu
Pokud plánujete grilovat zvěřinu nebo pravdu uleželé hovězí, vsaďte rozhodně na tuto výraznou aromatickou bylinku. Slušet jí bude kombinace s olejem a pepřem. Z čerstvého keříku budete potřebovat tak 4-6 lístků, pokud však po sezóně dáte přednost sušené, pamatujte si, že je mnohem silnější! Kromě výrazné chuti vám šalvěj může také pomoci k lepšímu trávení, což se po pořádné zahradní grilovačce rozhodně hodí!
Bazalka
Tahle kráska patří spíše k zelenině. Známá je její kombinace s rajčaty, ale potěší i papriky, lilek nebo třeba cuketu. A zamilujete si ji i v kombinaci se sýrem! Stačí vybrané ingredience zabalit do alobalu, okořenit a přidat snítku bazalky. Na roštu ogrilujte doměkka.
Petržel
Možná to nevíte, ale petržel významně zlepšuje chuť k jídlu a dříve byla využívána také jako afrodiziakum. Chcete-li jemnější příchuť, zvolte listovou, pro výraznější chuťová kouzla a delší přípravu s zase hodí kudrnka. Nebojte se ji přidat do své oblíbené marinády, budete překvapeni její univerzálností!
Tymián
Tymián kraluje ve středomoří rybám, a stejně bychom ho měli využít i při grilování. Dvě snítky vložte do břicha každé vykuchané ryby a na závěr své dílo dochuťte několika kapkami citronu. Nebeská kombinace! A zkusit můžete lístečky tymiánu i s grilovanou zeleninou!
Oregano
Na závěr jsme si nechali starou známou dobromysl alias oregano. Dochutí maso, zeleninu ale i salát. Skvěle si rozumí s hořčicí nebo worcesterem, ale uplatní se i jen tak. Je to ideální bylinka pro začátečnické experimenty, nikdy jí totiž v pokrmu nemůže být příliš, leda byste do steaků přidali rovnou celý keříček!
TIP:
Grily a grilovací potřeby můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz