bylinky grilování

Grilování s bylinkami. Šalvěj, bazalka, petržel, tymián a oregano

Máte plnou zahradu bylinek a chtěli byste je využít co nejlépe? Otevřete jim svou náruč během grilování! Poradíme vám, jaké se k tomuto účelu nejlépe hodí a s čím je kombinovat, aby právě vaše marinády patřily k těm nejlepším v celém okrese!

Zaměřili jsme se na bylinky obyčejné, které na zahradě najde prakticky každý. Tedy na takové, které nemusíte nyní na rychlo dopěstovávat – prostě utrhnete zelenou snítku a začnete kouzlit v kuchyni.

Nejoblíbenější bylinky na grilování

Vsadili jsme rovnou na silnou pětku. Patří do ní: šalvěj, bazalka, petržel, tymián a oregano.

Šalvěj se hodí k výraznému masu

Pokud plánujete grilovat zvěřinu nebo pravdu uleželé hovězí, vsaďte rozhodně na tuto výraznou aromatickou bylinku. Slušet jí bude kombinace s olejem a pepřem. Z čerstvého keříku budete potřebovat tak 4-6 lístků, pokud však po sezóně dáte přednost sušené, pamatujte si, že je mnohem silnější! Kromě výrazné chuti vám šalvěj může také pomoci k lepšímu trávení, což se po pořádné zahradní grilovačce rozhodně hodí!

Bazalka

Tahle kráska patří spíše k zelenině. Známá je její kombinace s rajčaty, ale potěší i papriky, lilek nebo třeba cuketu. A zamilujete si ji i v kombinaci se sýrem! Stačí vybrané ingredience zabalit do alobalu, okořenit a přidat snítku bazalky. Na roštu ogrilujte doměkka.

Petržel

Možná to nevíte, ale petržel významně zlepšuje chuť k jídlu a dříve byla využívána také jako afrodiziakum. Chcete-li jemnější příchuť, zvolte listovou, pro výraznější chuťová kouzla a delší přípravu s zase hodí kudrnka. Nebojte se ji přidat do své oblíbené marinády, budete překvapeni její univerzálností!

Tymián

Tymián kraluje ve středomoří rybám, a stejně bychom ho měli využít i při grilování. Dvě snítky vložte do břicha každé vykuchané ryby a na závěr své dílo dochuťte několika kapkami citronu. Nebeská kombinace! A zkusit můžete lístečky tymiánu i s grilovanou zeleninou!

Oregano

Na závěr jsme si nechali starou známou dobromysl alias oregano. Dochutí maso, zeleninu ale i salát. Skvěle si rozumí s hořčicí nebo worcesterem, ale uplatní se i jen tak. Je to ideální bylinka pro začátečnické experimenty, nikdy jí totiž v pokrmu nemůže být příliš, leda byste do steaků přidali rovnou celý keříček!

 

TIP:

 
Grily a grilovací potřeby můžete zakoupit ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

 

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Zanechte komentář