Avokádo je skvělým zdrojem živin, jako je draslík, vitamín K, kyselina listová, vitamín B a C. Tuk obsažený v avokádu považujeme za zdravý mononenasycený typ, který je vhodný pro cholesterol. Avokádo je skvělé pro přípravu salátů, guacamole nebo sendvičů. Problém s avokádem je ten, že v obchodě ho většinou seženete hodně tvrdé. Dáte ho na okenní parapet a číháte, kdy bude tak akorát.
Okamžik, kdy je avokádo tak akorát je ale velice krátký. Zrání avokáda můžete uspíšit pomocí určitých triků – jako je například vložení avokáda do papírového pytlíku spolu s jablkem nebo banánem. I když ho neuhlídáte, nemusíte zoufat a svoje avokádo vyhazovat. Některé recepty nevyžadují pevné avokádo, ale naopak zralé, až přezrálé. Hnědou dužinu je potřeba z avokáda vyříznout a poté jej můžete použít do následujících receptů:
Čokoládový pudink s avokádem
Na čtyři porce budete potřebovat:
- 2 velká avokáda (oloupaná, zbavená pecky a nakrájená na kostičky),
- ½ šálku kakaového prášku,
- ½ šálku třtinového cukru,
- 1/3 šálku kokosového mléka,
- 2 lžičky vanilkového extraktu,
- 1 špetka skořice.
Postup:
- Všechny ingredience spolu rozmixujte dohladka.
- Nechte vychladit po dobu asi 30 minut v lednici.
- Podávejte jako dezert.
Studená okurkovo-avokádová polévka
Na 4 porce budete potřebovat:
- 2 zralá avokáda (rozpůlená, oloupaná, bez pecky),
- ½ šálku zakysané smetany,
- 4 lžíce čerstvé limetkové šťávy,
- 1 paprička jalapeňo (zbavená semínek a nasekaná najemno),
- ½ lžičky chilli koření,
- 1 lžíce koriandru čerstvého (nasekaný na jemno),
- 480 g okurky (oloupané, na kostičky),
- ½ lžičky soli,
- 2 lžíce nasekané červené cibule.
Postup:
- Asi tři lžíce okurky a koriandr si dáme stranou.
- Ostatní ingredience rozmixujeme dohladka.
- Ochutíme kořením a podáváme vychlazené, posypané koriandrem a nakrájenou okurkou.
Jablečno-avokádové smoothie
Budete potřebovat:
- 1 šálek mandlového mléka,
- 2 hrsti čerstvého špenátu,
- 1 avokádo (oloupané a zbavené pecky),
- 2 jablka (zbavená jádřince, oloupaná/neoloupaná – dle preferencí),
- 1 banán (nakrájený na kousky a zmrazený),
- 2 lžičky medu,
- ½ lžičky mletého zázvoru.
Postup:
- Vše rozmixujete dohladka v mixéru.
- Podáváme ve vysoké sklenici.
Přezrálé avokádo
Ať už používáte zralé nebo přezrálé avokádo, vždycky pro něj najdete využití. Nebojte se experimentovat, a zkuste si na internetu najít co nejvíce receptů z avokáda. Tam, kde je možné avokádo rozmixovat, vám nebude vadit, když je avokádo přezrálé – stačí jen odstranit hnědé části dužiny. Nebo si můžete zkusit vymýšlet své vlastní recepty z avokáda.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz