zralé avokádo t

Nevyhazujte přezrálé avokádo. Může se využít do mnoha receptů

15.12.2018
977 Zobrazení

Avokádo je skvělým zdrojem živin, jako je draslík, vitamín K, kyselina listová, vitamín B a C. Tuk obsažený v avokádu považujeme za zdravý mononenasycený typ, který je vhodný pro cholesterol. Avokádo je skvělé pro přípravu salátů, guacamole nebo sendvičů. Problém s avokádem je ten, že v obchodě ho většinou seženete hodně tvrdé. Dáte ho na okenní parapet a číháte, kdy bude tak akorát.

Okamžik, kdy je avokádo tak akorát je ale velice krátký. Zrání avokáda můžete uspíšit pomocí určitých triků – jako je například vložení avokáda do papírového pytlíku spolu s jablkem nebo banánem. I když ho neuhlídáte, nemusíte zoufat a svoje avokádo vyhazovat. Některé recepty nevyžadují pevné avokádo, ale naopak zralé, až přezrálé. Hnědou dužinu je potřeba z avokáda vyříznout a poté jej můžete použít do následujících receptů:

Čokoládový pudink s avokádem

Na čtyři porce budete potřebovat:

  • 2 velká avokáda (oloupaná, zbavená pecky a nakrájená na kostičky),
  • ½ šálku kakaového prášku,
  • ½ šálku třtinového cukru,
  • 1/3 šálku kokosového mléka,
  • 2 lžičky vanilkového extraktu,
  • 1 špetka skořice.

Postup:

  1. Všechny ingredience spolu rozmixujte dohladka.
  2. Nechte vychladit po dobu asi 30 minut v lednici.
  3. Podávejte jako dezert.

Studená okurkovo-avokádová polévka

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 2 zralá avokáda (rozpůlená, oloupaná, bez pecky),přezrálé avokádo - Nevyhazujte přezrálé avokádo. Může se využít do mnoha receptů
  • ½ šálku zakysané smetany,
  • 4 lžíce čerstvé limetkové šťávy,
  • 1 paprička jalapeňo (zbavená semínek a nasekaná najemno),
  • ½ lžičky chilli koření,
  • 1 lžíce koriandru čerstvého (nasekaný na jemno),
  • 480 g okurky (oloupané, na kostičky),
  • ½ lžičky soli,
  • 2 lžíce nasekané červené cibule.

Postup:

  1. Asi tři lžíce okurky a koriandr si dáme stranou.
  2. Ostatní ingredience rozmixujeme dohladka.
  3. Ochutíme kořením a podáváme vychlazené, posypané koriandrem a nakrájenou okurkou.

Jablečno-avokádové smoothie

Budete potřebovat:

  • 1 šálek mandlového mléka,
  • 2 hrsti čerstvého špenátu,
  • 1 avokádo (oloupané a zbavené pecky),
  • 2 jablka (zbavená jádřince, oloupaná/neoloupaná – dle preferencí),
  • 1 banán (nakrájený na kousky a zmrazený),
  • 2 lžičky medu,
  • ½ lžičky mletého zázvoru.

Postup:

  1. Vše rozmixujete dohladka v mixéru.
  2. Podáváme ve vysoké sklenici.

Přezrálé avokádo

Ať už používáte zralé nebo přezrálé avokádo, vždycky pro něj najdete využití. Nebojte se experimentovat, a zkuste si na internetu najít co nejvíce receptů z avokáda. Tam, kde je možné avokádo rozmixovat, vám nebude vadit, když je avokádo přezrálé – stačí jen odstranit hnědé části dužiny. Nebo si můžete zkusit vymýšlet své vlastní recepty z avokáda.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Zajímám se o bylinky a alternativní medicínu. Zabývám se tradiční čínskou medicínou, jihoamerických bylinek či klasických českých léčivek. Dalším mým koníčkem je zahrada a pěstování rostlin, nebo právě bylinek. Ráda píšu právě o těchto tématech.

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..