Černý čaj je klasický čaj, který všichni pijeme a také byl jako první dovezen z Číny a dalších čajových velmocí do Evropy. Jak vzniká černý čaj, jaké má účinky a kolik druhů černého čaje známe?
Charakter černého čaje
Černý čaj je nejvíce zoxidován, a proto obsahuje polovinu oxidovaných a polovinu neoxidovaných polyfenolů. To způsobuje, že oxidované polyfenoly dávají černému čaji jeho charakteristickou chuť a aroma, zatímco neoxidované polyfenoly jej přibližují zelenému čaji a dalším druhům čaje – zejména svou trpkostí, díky které zahánějí žízeň.
Výroba černého čaje
Na černý čaj se sbírají stejné lístky z čajovníku čínského jako na jiné druhy čajů. Nechávají se několik hodin zavadnout na sušicích platech, nejlépe ve stínu. Pak se svinují. Dříve se svinovaly výhradně ručně, dnes jsou na to mechanizované stroje. Svinuté lístky se ještě nechají oxidovat při 28 až 33 °C, čím delší je doba oxidace, tím je čaj tmavší. Oxidace se jako u všech ostatních čajů zastaví zahřátím. To probíhá pražením na pánvích nebo v sušičkách. Nakonec se čajové lístky přebírají podle velikosti a odstraňují se stonky a nečistoty.
Kde se černý čaj vyrábí
Dnes se černý čaj vyrábí opravdu v mnoha zemích světa téměř ve všech světadílech. Ale abyste si na něm opravdu pochutnali, musíte sáhnout do produkce kvalitních čajů z Číny, Nepálu, Indie nebo Srí Lanky.
Druhy černého čaje
Asatsuyu Wakocha Yakushima
Tento japonský čaj se vyrábí pouze na japonském ostrově Yakushima. Používá se na něj kultivar čajovníku se jménem Asatsuyu, který je málo odolný vůči mrazu a také má nižší sklizeň. Proto je tento čaj poměrně vzácný a v porovnání s jinými druhy černých čajů i drahý. Poznáte jej podle černého, tenkého a jen mírně krouceného listu. Chuť má plnou, mírně sladkou a najdete v ní podtóny koření.
Pathiwara Spring Beauty
Nepálský černý čaj se vyrábí v oblasti Panchthar, která leží v nadmořské výšce 1800 až 2100 m n. m. V tak vysokých horách je sklizeň opravdu nízká a i tento čaj patří k těm nejdražším. Ano, je to samozřejmě způsobeno i tím, že sklizeň i výroby je ruční. Pro tento čaj sbírají sběrači pupen a 2 listy, listy jsou kudrnaté a dosoušejí se na slunci. Chuť je výrazná, jarní a lehká, s podtóny květina a ovoce.
Bvumbwe Black Treasure
Čaj vyráběný v Malawi se vyrábí z listů čajovníku pěstovaných na plantážích na svazích hory Thyolo v Malawi. Roste ve výškách 1000 až 1200 m n. m. Je také ručně vyráběný, má hrubé listy, mírně zkroucené. Je sladký a v podtónech najdete broskve a citrusy.
Darjeeling Tea
Tento nejdražší a nejjemnější z černých čajů se vyrábí v oblasti Darjeeling v Indii. Ta se nachází na úpatí Himalájí v nadmořské výšce kolem 2000 m. Čajové lístky se sbírají 2x do roka, ty jemnější na jaře a ty vyzrálejší na začátku léta. Čajoví mistři z nich dokážou namíchat skutečnou lahůdku, která bude vonět po odrůdě vína Muškát.
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz