Domácí bramborový salát: Kořenovou zeleninu ve svém jídelníčku často opomíjíme, a o to více bychom jí to měli vynahradit tam, kde její přítomnost hraje skutečně klíčovou roli. Vyberte z vašich uskladněných zásob tu nejšťavnatější mrkev, nekrásnější celer a nejkřehčí petržel a použijte je jako základ bramborového salátu – toho nejlepšího, po kterém se budou olizovat návštěvy ještě na Velikonoce!
Předem upozorňujeme, že nepůjde o žádný nízkokalorický recept ani moderní raw nebo vegan verzi. Tenhle Štědrovečerní salát si opravdu zaslouží velké Š, protože proč si alespoň jednou za rok nepochutnat na něčem skutečně nefalšovaně poctivém a chutném?
Štědrovečerní bramborový salát se vším všudy
Ingredience:
- 2 kg brambor salátového typu
- 1 kořen petržele
- 1 menší celerová bulva
- 3 ks mrkve
- 1 plechovka mraženého hrášku
- 2 šalotky
- 4 kyselé okurky
- 3 vejce
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 150 ml zakysané smetany
- 1 malé balení majonézy
- sůl a pepř
Postup:
Brambory očistíme a dáme do hrnce a spolu s nimi také veškerou očištěnou kořenovou zeleninu. Společně uvaříme doměkka. Chutě v základu bramborového salátu se nám tak krásně prolnou. Zároveň dáme uvařit i vejce.
Jde o důležitější krok, než si myslíme. Převařená nebo nedovařená vejce dokáží shodit bramborový salát o celou úroveň níž. Vkládejte je proto do horké vody, když jste je předtím nechali ohřát na pokojovou teplotu a stopujte přesně deset minut. Aby skořápka nepraskla, přidejte do vody trochu octa nebo soli. Po uvaření vejce ihned zchlaďte, aby nedošlo k pokračování varného procesu. Žloutek poté zezelená, bílek vyschne a chuťový zážitek je ten tam
Náš tip: Do vroucí vody ukládejte i vejce určená pro vaření naměkko nebo na hniličku. Těm prvním stačí tři minuty, druhým rovných pět.
Brambory nakrájejte na kostičky, kořenovou zeleninu nadrobno. Vložte do mísy a lehce promíchejte. Přidejte na kostičky nakrájené sterilované okurky, hrášek bez nálevu a nadrobno pokrájenou šalotku. Tu můžete předem lehce spařit, pokud někdo v rodině trpí zažívacími problémy, případně ji úplně vynechat. Základ salátu podle chuti osolte a opepřete.
Hořčici, smetanu a majonézu smíchejte dohromady a lehce vmíchejte do zeleniny. Nakonec přidejte kostičky vařených vajec a naposledy lehce promíchejte. Je-li salát hustý, přidejte trochu okurkového láku. Cílem je příprava nepomačkaného, opticky stále identifikovatelného jídla. Tedy žádná kaše!
Nakonec salát uložte do ledničky pod potravinou fólii. Dopřejete-li mu alespoň tři hodiny na odležení, bude chutnat jednoduše skvěle!
Náš tip: Pokud jste použili šalotku, spotřebujte salát do dvou dnů Má totiž tendenci rychle kvasit. Štědrovečerní bramborový salát bez této ingredience vydrží v lednici i 3-5 dní.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz