Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Celer

Domácí mrkev, petržel a celer perfektně zazáří ve štědrovečerním vánočním salátu

Jana Sramcikova od Jana Sramcikova
15.10.2021
v Celer, Recepty, Vánoce, Zelenina
Doba čtení: 3 minut čtení
A A
0
večeře

Domácí bramborový salát: Kořenovou zeleninu ve svém jídelníčku často opomíjíme, a o to více bychom jí to měli vynahradit tam, kde její přítomnost hraje skutečně klíčovou roli. Vyberte z vašich uskladněných zásob tu nejšťavnatější mrkev, nekrásnější celer a nejkřehčí petržel a použijte je jako základ bramborového salátu – toho nejlepšího, po kterém se budou olizovat návštěvy ještě na Velikonoce!

Předem upozorňujeme, že nepůjde o žádný nízkokalorický recept ani moderní raw nebo vegan verzi. Tenhle Štědrovečerní salát si opravdu zaslouží velké Š, protože proč si alespoň jednou za rok nepochutnat na něčem skutečně nefalšovaně poctivém a chutném?

Štědrovečerní bramborový salát se vším všudy

Ingredience:kořenová zelenina

  • 2 kg brambor salátového typu
  • 1 kořen petržele
  • 1 menší celerová bulva
  • 3 ks mrkve
  • 1 plechovka mraženého hrášku
  • 2 šalotky
  • 4 kyselé okurky
  • 3 vejce
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 150 ml zakysané smetany
  • 1 malé balení majonézy
  • sůl a pepř

Postup:

Brambory očistíme a dáme do hrnce a spolu s nimi také veškerou očištěnou kořenovou zeleninu. Společně uvaříme doměkka. Chutě v základu bramborového salátu se nám tak krásně prolnou. Zároveň dáme uvařit i vejce.

Jde o důležitější krok, než si myslíme. Převařená nebo nedovařená vejce dokáží shodit bramborový salát o celou úroveň níž. Vkládejte je proto do horké vody, když jste je předtím nechali ohřát na pokojovou teplotu a stopujte přesně deset minut. Aby skořápka nepraskla, přidejte do vody trochu octa nebo soli. Po uvaření vejce ihned zchlaďte, aby nedošlo k pokračování varného procesu. Žloutek poté zezelená, bílek vyschne a chuťový zážitek je ten tam

Náš tip: Do vroucí vody ukládejte i vejce určená pro vaření naměkko nebo na hniličku. Těm prvním stačí tři minuty, druhým rovných pět.

Brambory nakrájejte na kostičky, kořenovou zeleninu nadrobno. Vložte do mísy a lehce promíchejte. Přidejte na kostičky nakrájené sterilované okurky, hrášek bez nálevu a nadrobno pokrájenou šalotku. Tu můžete předem lehce spařit, pokud někdo v rodině trpí zažívacími problémy, případně ji úplně vynechat. Základ salátu podle chuti osolte a opepřete.

Hořčici, smetanu a majonézu smíchejte dohromady a lehce vmíchejte do zeleniny. Nakonec přidejte kostičky vařených vajec a naposledy lehce promíchejte. Je-li salát hustý, přidejte trochu okurkového láku. Cílem je příprava nepomačkaného, opticky stále identifikovatelného jídla. Tedy žádná kaše!

Nakonec salát uložte do ledničky pod potravinou fólii. Dopřejete-li mu alespoň tři hodiny na odležení, bude chutnat jednoduše skvěle!

Náš tip: Pokud jste použili šalotku, spotřebujte salát do dvou dnů Má totiž tendenci rychle kvasit. Štědrovečerní bramborový salát bez této ingredience vydrží v lednici i 3-5 dní.

 

TIP:

Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: bramborový salátdomácí salátštědrovečerní večeřevánoce
SdíletTweetPin1
Jana Sramcikova

Jana Sramcikova

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Podobné články

cibule

Zeleninová spíž na zimu: jak uskladnit brambory, cibuli a mrkev

od Jitka Chvapilova
16.9.2025
0

Správné uskladnění zeleniny je klíčové pro její dlouhou trvanlivost, zachování živin i chuti. Pokud jsou podmínky nevhodné, plody začnou klíčit,...

okurka

Květiny jako tajní spojenci zeleniny: Jak kombinovat rostliny pro bohatší úrodu

od Jitka Chvapilova
6.9.2025
0

Moderní zahradničení už dávno není jen o tom, jak vypěstovat co nejvíce zeleniny na co nejmenší ploše. Stále více zahrádkářů...

Další příspěvek
orchidei

Základní skupiny orchidejí. Podle náročnosti pěstování rostlin

rostlina

Fittonie: Kráska z Peru, která miluje stín

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

17 − 9 =

Mohlo by vás zajímat

snědek

Znáte snědek? Na zahrádce potěší během pozdního jara

8.6.2020
květ bezu

Kosmatice aneb obalené květy bezu

13.12.2020
jahody

Velký přehled jahodníků, abyste měli na jaře z čeho vybírat

30.1.2022

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Pětkovec kopinatý je novinka mezi přenosnými rostlinami. Potěší zajímavými květy i jednoduchou péčí

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena