večeře

Domácí mrkev, petržel a celer perfektně zazáří ve štědrovečerním vánočním salátu

6.12.2019
1 797 Zobrazení

Domácí bramborový salát: Kořenovou zeleninu ve svém jídelníčku často opomíjíme, a o to více bychom jí to měli vynahradit tam, kde její přítomnost hraje skutečně klíčovou roli. Vyberte z vašich uskladněných zásob tu nejšťavnatější mrkev, nekrásnější celer a nejkřehčí petržel a použijte je jako základ bramborového salátu – toho nejlepšího, po kterém se budou olizovat návštěvy ještě na Velikonoce!

Předem upozorňujeme, že nepůjde o žádný nízkokalorický recept ani moderní raw nebo vegan verzi. Tenhle Štědrovečerní salát si opravdu zaslouží velké Š, protože proč si alespoň jednou za rok nepochutnat na něčem skutečně nefalšovaně poctivém a chutném?

Štědrovečerní bramborový salát se vším všudy

Ingredience:kořenová zelenina - Domácí mrkev, petržel a celer perfektně zazáří ve štědrovečerním vánočním salátu

  • 2 kg brambor salátového typu
  • 1 kořen petržele
  • 1 menší celerová bulva
  • 3 ks mrkve
  • 1 plechovka mraženého hrášku
  • 2 šalotky
  • 4 kyselé okurky
  • 3 vejce
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 150 ml zakysané smetany
  • 1 malé balení majonézy
  • sůl a pepř

Postup:

Brambory očistíme a dáme do hrnce a spolu s nimi také veškerou očištěnou kořenovou zeleninu. Společně uvaříme doměkka. Chutě v základu bramborového salátu se nám tak krásně prolnou. Zároveň dáme uvařit i vejce.

Jde o důležitější krok, než si myslíme. Převařená nebo nedovařená vejce dokáží shodit bramborový salát o celou úroveň níž. Vkládejte je proto do horké vody, když jste je předtím nechali ohřát na pokojovou teplotu a stopujte přesně deset minut. Aby skořápka nepraskla, přidejte do vody trochu octa nebo soli. Po uvaření vejce ihned zchlaďte, aby nedošlo k pokračování varného procesu. Žloutek poté zezelená, bílek vyschne a chuťový zážitek je ten tam

Náš tip: Do vroucí vody ukládejte i vejce určená pro vaření naměkko nebo na hniličku. Těm prvním stačí tři minuty, druhým rovných pět.

Brambory nakrájejte na kostičky, kořenovou zeleninu nadrobno. Vložte do mísy a lehce promíchejte. Přidejte na kostičky nakrájené sterilované okurky, hrášek bez nálevu a nadrobno pokrájenou šalotku. Tu můžete předem lehce spařit, pokud někdo v rodině trpí zažívacími problémy, případně ji úplně vynechat. Základ salátu podle chuti osolte a opepřete.

Hořčici, smetanu a majonézu smíchejte dohromady a lehce vmíchejte do zeleniny. Nakonec přidejte kostičky vařených vajec a naposledy lehce promíchejte. Je-li salát hustý, přidejte trochu okurkového láku. Cílem je příprava nepomačkaného, opticky stále identifikovatelného jídla. Tedy žádná kaše!

Nakonec salát uložte do ledničky pod potravinou fólii. Dopřejete-li mu alespoň tři hodiny na odležení, bude chutnat jednoduše skvěle!

Náš tip: Pokud jste použili šalotku, spotřebujte salát do dvou dnů Má totiž tendenci rychle kvasit. Štědrovečerní bramborový salát bez této ingredience vydrží v lednici i 3-5 dní.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

Zanechte komentář

Zavřít