Jablka patří mezi nejčastěji pěstované ovocné druhy v České republice. Nejenže jsou chutná a zdravá, ale mají také široké využití v kuchyni – především při výrobě čerstvých moštů a pasterovaných šťáv. Vlastní jablka a domácí šťáva jsou nejen ekonomické, ale především bez přidaných cukrů, barviv a konzervantů. Pokud si chcete vypěstovat vlastní sad a naučit se zpracovávat úrodu na kvalitní jablečný nápoj, následující informace vám poskytnou ucelený přehled od výsadby stromů až po plnění lahví.
Výběr vhodných odrůd
Pro výrobu šťáv je důležité zvolit správné odrůdy, které mají dostatek šťavnaté dužniny, příznivý obsah cukru a kyselin a dobrou aromatickou složku. Ideální je kombinace několika odrůd, aby byla výsledná šťáva vyvážená.
Mezi vhodné odrůdy patří:
- James Grieve – šťavnaté, lehce nakyslé
- Rubín – sladší chuť, vysoká výtěžnost šťávy
- Bohemia – aromatická a vyrovnaná chuť
- Topaz – odolná, vhodná i pro bio produkci
- Idared – výborně se skladuje, vhodná do směsí
Kombinací kyselých a sladších jablek lze dosáhnout nejlepší chuti. Někteří pěstitelé přidávají i malé množství hrušek nebo aronie, čímž zvýrazní vůni a sladkost.
Podmínky pro pěstování jabloní
Jabloně potřebují slunné stanoviště a dobře propustnou půdu. Ideální je hlinitopísčitá zemina s dostatkem humusu. Vyhněte se místům s vysokou hladinou spodní vody a příliš kyselým půdám.
Základní podmínky pěstování:
- Stanoviště: slunné a vzdušné, ideálně s mírným svahem
- Půda: hluboká, propustná, neutrální pH
- Výsadba: jaro nebo podzim, závisí na typu podnože
- Zálivka: důležitá hlavně v prvních letech
- Řez: každoroční řez je nezbytný pro správný tvar a plodnost
Při výsadbě dbejte na to, aby byl kořenový krček nad úrovní půdy. Stromy potřebují pevný kůl k uvázání a první roky pravidelnou zálivku a mulčování.

Ochrana a péče o stromy
Jabloně jsou náchylné na některé choroby a škůdce, mezi nejběžnější patří:
- Strupovitost jabloně
- Padlí jabloňové
- Obaleč jablečný
- Mšice
Základem prevence je správný řez, větrné stanoviště, vhodný spon výsadby a pravidelné kontroly stromů. V případě potřeby lze použít biologické postřiky nebo přípravky šetrné k životnímu prostředí. Doporučuje se také pěstovat odolné odrůdy a provádět střídání a kombinaci různých kultivarů.
Sklizeň a skladování
Pro výrobu šťávy je ideální sběr zralých, ale ne přezrálých plodů. Plody musí být zdravé, bez hniloby, i když nemusí být vzhledově dokonalé. Šťáva z dobře zralých jablek bývá sladší a aromatičtější.
Sklízejte jablka:
- Ručně – zamezí se poškození
- Za suchého počasí
- V případě potřeby uchovávejte v chladném a tmavém prostředí
Před zpracováním je nutné plody očistit od nečistot, listí a stopkových částí, ale neloupat – kůra obsahuje mnoho aromatických látek.
Zpracování jablek na šťávu
Proces výroby šťávy je relativně jednoduchý, ale vyžaduje čistotu, vhodné nástroje a rychlé zpracování. Čím kratší je doba mezi sklizní a lisováním, tím kvalitnější šťáva vzniká.
Postup zpracování:
- Důkladné omytí jablek
- Drcení – pomocí ručního nebo elektrického drtiče se jablka rozmělní na kaši
- Lisování – v moštovacím lisu se získá šťáva
- Filtrace – odstranění zbytků dužiny (volitelné)
- Pasterizace – zahřátí na 78–82 °C pro zajištění trvanlivosti
- Plnění do lahví nebo bag-in-box obalů
V případě, že šťávu nebudete pasterizovat, je nutné ji skladovat v lednici a spotřebovat do několika dnů. Nepasterovaná šťáva je osvěžující, ale má krátkou trvanlivost.
Využití jablečného odpadu
Po vylisování zůstává velké množství jablečných výlisků, které lze využít ekologicky a efektivně:
- Kompostování – výlisky obohacují kompost o vlákninu a cukry
- Krmivo – vhodné pro některá hospodářská zvířata
- Sušení – pro další zpracování (např. do müsli nebo pečení)
- Výroba domácího octa nebo želé
Tímto způsobem minimalizujete odpad a maximalizujete užitek z každého plodu.
Pěstování a zpracování jablek na šťávu je výbornou cestou, jak využít vlastní úrodu naplno a získat kvalitní domácí produkt bez chemie. Klíčem k úspěchu je výběr vhodných odrůd, zdravé stromy, pravidelná péče a čisté zpracování. Výsledkem je nejen výtečný nápoj, ale i radost z vlastní sklizně a soběstačnosti. Ať už máte malý sad nebo pár stromků na zahradě, výroba jablečného moštu vám přinese chuť podzimu v každé sklence.