Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Jablka

Domácí šťáva: Jak pěstovat a zpracovávat jablka pro výrobu šťáv

Jitka Chvapilova od Jitka Chvapilova
6.5.2025
v Jablka
Doba čtení: 4 minut čtení
A A
0
jablka t

Jablka patří mezi nejčastěji pěstované ovocné druhy v České republice. Nejenže jsou chutná a zdravá, ale mají také široké využití v kuchyni – především při výrobě čerstvých moštů a pasterovaných šťáv. Vlastní jablka a domácí šťáva jsou nejen ekonomické, ale především bez přidaných cukrů, barviv a konzervantů. Pokud si chcete vypěstovat vlastní sad a naučit se zpracovávat úrodu na kvalitní jablečný nápoj, následující informace vám poskytnou ucelený přehled od výsadby stromů až po plnění lahví.

Výběr vhodných odrůd

Pro výrobu šťáv je důležité zvolit správné odrůdy, které mají dostatek šťavnaté dužniny, příznivý obsah cukru a kyselin a dobrou aromatickou složku. Ideální je kombinace několika odrůd, aby byla výsledná šťáva vyvážená.

Mezi vhodné odrůdy patří:

  • James Grieve – šťavnaté, lehce nakyslé
  • Rubín – sladší chuť, vysoká výtěžnost šťávy
  • Bohemia – aromatická a vyrovnaná chuť
  • Topaz – odolná, vhodná i pro bio produkci
  • Idared – výborně se skladuje, vhodná do směsí

Kombinací kyselých a sladších jablek lze dosáhnout nejlepší chuti. Někteří pěstitelé přidávají i malé množství hrušek nebo aronie, čímž zvýrazní vůni a sladkost.

Podmínky pro pěstování jabloní

Jabloně potřebují slunné stanoviště a dobře propustnou půdu. Ideální je hlinitopísčitá zemina s dostatkem humusu. Vyhněte se místům s vysokou hladinou spodní vody a příliš kyselým půdám.

Základní podmínky pěstování:

  • Stanoviště: slunné a vzdušné, ideálně s mírným svahem
  • Půda: hluboká, propustná, neutrální pH
  • Výsadba: jaro nebo podzim, závisí na typu podnože
  • Zálivka: důležitá hlavně v prvních letech
  • Řez: každoroční řez je nezbytný pro správný tvar a plodnost

Při výsadbě dbejte na to, aby byl kořenový krček nad úrovní půdy. Stromy potřebují pevný kůl k uvázání a první roky pravidelnou zálivku a mulčování.

Apple compôte
envato

Ochrana a péče o stromy

Jabloně jsou náchylné na některé choroby a škůdce, mezi nejběžnější patří:

  • Strupovitost jabloně
  • Padlí jabloňové
  • Obaleč jablečný
  • Mšice

Základem prevence je správný řez, větrné stanoviště, vhodný spon výsadby a pravidelné kontroly stromů. V případě potřeby lze použít biologické postřiky nebo přípravky šetrné k životnímu prostředí. Doporučuje se také pěstovat odolné odrůdy a provádět střídání a kombinaci různých kultivarů.

Sklizeň a skladování

Pro výrobu šťávy je ideální sběr zralých, ale ne přezrálých plodů. Plody musí být zdravé, bez hniloby, i když nemusí být vzhledově dokonalé. Šťáva z dobře zralých jablek bývá sladší a aromatičtější.

Sklízejte jablka:

  • Ručně – zamezí se poškození
  • Za suchého počasí
  • V případě potřeby uchovávejte v chladném a tmavém prostředí

Před zpracováním je nutné plody očistit od nečistot, listí a stopkových částí, ale neloupat – kůra obsahuje mnoho aromatických látek.

Zpracování jablek na šťávu

Proces výroby šťávy je relativně jednoduchý, ale vyžaduje čistotu, vhodné nástroje a rychlé zpracování. Čím kratší je doba mezi sklizní a lisováním, tím kvalitnější šťáva vzniká.

Postup zpracování:

  1. Důkladné omytí jablek
  2. Drcení – pomocí ručního nebo elektrického drtiče se jablka rozmělní na kaši
  3. Lisování – v moštovacím lisu se získá šťáva
  4. Filtrace – odstranění zbytků dužiny (volitelné)
  5. Pasterizace – zahřátí na 78–82 °C pro zajištění trvanlivosti
  6. Plnění do lahví nebo bag-in-box obalů

V případě, že šťávu nebudete pasterizovat, je nutné ji skladovat v lednici a spotřebovat do několika dnů. Nepasterovaná šťáva je osvěžující, ale má krátkou trvanlivost.

Využití jablečného odpadu

Po vylisování zůstává velké množství jablečných výlisků, které lze využít ekologicky a efektivně:

  • Kompostování – výlisky obohacují kompost o vlákninu a cukry
  • Krmivo – vhodné pro některá hospodářská zvířata
  • Sušení – pro další zpracování (např. do müsli nebo pečení)
  • Výroba domácího octa nebo želé

Tímto způsobem minimalizujete odpad a maximalizujete užitek z každého plodu.

Pěstování a zpracování jablek na šťávu je výbornou cestou, jak využít vlastní úrodu naplno a získat kvalitní domácí produkt bez chemie. Klíčem k úspěchu je výběr vhodných odrůd, zdravé stromy, pravidelná péče a čisté zpracování. Výsledkem je nejen výtečný nápoj, ale i radost z vlastní sklizně a soběstačnosti. Ať už máte malý sad nebo pár stromků na zahradě, výroba jablečného moštu vám přinese chuť podzimu v každé sklence.

Štítky: domácí šťávajablečná šťávajablkaochrana ovocných stromůovocné stromypéče o ovocné stromypěstování ovocných stromůskladování ovocesklizen ovoce
SdíletTweetPin
Jitka Chvapilova

Jitka Chvapilova

Podobné články

jablka spartan

Jak pěstovat jablka pro výrobu domácího cideru

od Jitka Chvapilova
1.4.2025
0

Domácí cider – jemně perlivý, osvěžující alkoholický nápoj z kvašeného jablečného moštu – si v posledních letech získává čím dál...

Jak na zpracování jablek na jablečný ocet

od Jitka Chvapilova
28.3.2025
0

Jablečný ocet je ceněný nejen jako tradiční přírodní konzervant, ale i pro své blahodárné účinky na zdraví. Obsahuje enzymy, minerály,...

Další příspěvek
zahrada

Jak si založit zahradu s minimální údržbou, ale krásnou

citronovnik

Jak pěstovat citronovníky v interiéru

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

5 × two =

Mohlo by vás zajímat

bob zahradní gobotany.newenglandwild.org

Jak na pěstování bobu a hrachu

7.3.2025
dyne ovoce

Sklízíme dýně a jak je správně uskladnit. To už je trochu věda

16.11.2021
wasabi

Co vše se skrývá pod pojmem wasabi?

8.6.2020

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena