Dnes vám přinášíme další recept, ve kterém využijete dýni nebo již hotové dýňové pyré. Tradiční italské rizoto se poněkud liší od českého rizota, takže dávejte dobrý pozor při postupu.
Suroviny na cca 4 porce
- 500 g kulatozrnné rýže (např. Arborio),
- 2 cibule,
- máslo nebo olivový olej,
- 1 l vývaru (zeleninového, ale může být i masový),
- 300 ml suchého bílého vína,
- kousek másla na zjemnění,
- 300 g dýňového pyré,
- parmazán,
- případně sůl.
Postup
Nejprve ve větším hrnci na másle nebo na olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme rýži a smažíme asi 5 minut. Potom podlijeme vínem a necháme odpařit. Poté podléváme vývarem, ale vždy jen tolik, aby se stačil vsáknout do rýže. Při vaření rýži promícháváme. Vývar přidáváme postupně cca 10x. Po 20 minutách by měla být rýže měkká, zjemníme ji oříškem másla, přimícháme hotové dýňové pyré, vmícháme parmazán a podle chuti sůl. Pozor: parmazán je sám o sobě dost slaný, takže to nepřeháníme.
Podáváme ihned, zdobíme snítkou petrželky nebo bazalky.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz