chutovka t

Chuťovka s vůní středomoří pro sychravé podzimní dny

24.11.2018
1 045 Zobrazení

Chybí vám letní sluníčko a stále s láskou vzpomínáte na chuť dokonale zralých rajčat říznutých špetkou oregána a bazalky v tom báječném letním salátu, který jste si dopřáli na terase vaší oblíbené restaurace? Máme pro vás perfektní recept inspirovaný středomořím, kde najdete všechny ingredience, jež vás během léta okouzlily!

Avokádo, rajčata a černé olivy – už se vám také sbíhají sliny? A co teprve, až se tyhle tři ingredience promění v báječné pohoštění pro návštěvy nebo chuťovky k pivu či vínu? Pojďte to vyzkoušet spolu s námi!

Středomořské tyčinky k pivu a vínu

Ingredience:

  • 2 rajčata
  • 10 černých oliv
  • 1 avokádo
  • 3 stroužky česneku
  • 80 ml vlažné vody
  • 200 ml olivového oleje
  • 80 gramů špaldové mouky
  • 250 gramů polohrubé mouky (přibližný odhad)
  • špetka soli
  • 1 lžíce sušených provensálských bylinek
  • sezamová semínka na posypání

Začněte kouzlit se surovinami

U jednoduchých receptů více než kde jinde platí, že s kvalitou surovin je třeba si vyhrát. Tak například rajčata. Pokud už nemáte k dispozici ta báječně šťavnatá a voňavá ze zahrádky, sáhněte raději po těch konzervovaných. Ta mdlá a bledá z obchodu vám totiž dobrou službu neudělají.

Olivový olej volte panenský, avokádo dobře zralé a česnek voňavý a nejlépe český. Pokud tohle všechno máte, pak se vám recept zaručeně podaří ke spokojenosti všech strávníků.

Středomořské tyčinky k pivu a vínu – postup

Spařte, oloupejte a zbavte dužiny. Pokud používáte konzervovaná, mírně je vymačkejte. Avokádo oloupejte a odstraňte tvrdou pecku. Vložte vše do misky a přidejte nasekané olivy, provensálské bylinky, prolisovaný česnek, olivový olej a sůl.

Náš tip: Avokádo zpracujete snadno. Rozkrojte ho napůl. Na kulatou pecku přiložte ostří nože a lehce klepněte rukou. Zajede do měkké pecky jako po másle. Pak ho stačí pootočit, pecku odstranit a avokádo oloupat.

Vše důkladně rozmixujte. Teď přijde čas na mouku. Do tekuté kaše vmíchejte nejdříve tu špaldovou, a pak po částech přisypávejte i polohrubou. Kontrolujte konzistenci těsta. Mělo by se zahustit a přestat se lepit k vařečce – ale ne úplně. Při podsypání musí jít dobře zpracovávat. Pokud si obalíte ruce v mouce a snadno vytvoříte z těsta nelepivou kuličku, máte hotovo. Podle velikosti avokáda a šťavnatosti rajčat vám tak klidně může část mouky zbýt nebo naopak bude třeba ještě přisypat. To je v pořádku.

Těsto vyválejte na 4-5 mm silný plát a nařežte ho na tenké tyčinky. Ty posypte sezamem a dejte péct do trouby rozpálené na 220°C. Po 15 minutách středomořské tyčinky k pivu a vínu zkontrolujte. Musí být propečené i uvnitř. Pokud nejsou, přidejte jim ještě 5 minut navrch. Nechte vychladnout a servírujte. Na misce vám bez újmy na chuti i vůni vydrží i do druhého dne, pokud je ovšem mlsní strávníci nesnědí na posezení.

 

TIP:

Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Zanechte komentář

Zavřít