Kompost je organický materiál, který můžete přidávat do půdy, aby rostliny rostly lépe a zdravěji. Zbytky jídla a odpad ze zahrady v současné době tvoří 20 až 30 procent toho, co vyhazujeme, a místo toho by měly být kompostovány. Vytváření kompostu udržuje tyto materiály mimo skládky, kde zaberou prostor a uvolňují metan, což je silný skleníkový plyn.
Základy kompostování
Veškeré kompostování vyžaduje tři základní složky:
- Hnědá složka – ta zahrnuje materiály, jako jsou suché listy, větve a větvičky.
- Zelená složka – patří sem materiály jako např. trávy, rostlinný odpad, ovoce a káva (lógr).
- Voda – správné množství vody, zelené a hnědé složky je důležité pro rozvoj kompostu.
Váš kompost by měl obsahovat stejné množství hnědé a zelené složky. Tyto vrstvy byste měli střídat, stejně tak velikost různých částic. Hnědé materiály poskytují uhlík pro váš kompost, zelené materiály poskytují dusík a voda poskytuje vlhkost, která pomáhá rozkládat organickou hmotu.
Co kompostovat?
- Ovoce a zeleninu.
- Vaječné skořápky.
- Kávový lógr.
- Sáčky od čaje.
- Skořápky od ořechů.
- Natrhané noviny.
- Lepenka.
- Papír.
- Posečená tráva.
- Plevel a organický odpad ze zahrady.
- Zbytky a odřezky z pokojových rostlin.
- Listy.
- Dřevěné piliny.
- Popel vzniklý ze dřeva a papíru.
- Seno a sláma.
- Bavlněné a vlněné materiály.
- Vlasy a kožešiny.
Co nekompostovat a proč?
- Listy nebo větvičky z ořechu – uvolňují látky, které by mohly být pro kompostované rostliny škodlivé.
- Uhelný popel – může obsahovat látky škodlivé pro kompostované rostliny.
- Mléčné výrobky (máslo, mléko, zakysaná smetana, jogurt) a vejce – při rozkladu silně zapáchají a lákají škůdce, jako jsou hlodavci a mouchy.
- Nemocné rostliny nebo hmyzem napadené rostliny – nemoci nebo hmyz by mohl přežít a znovu se pustit do nových rostlin.
- Tuky, sádlo nebo oleje – při rozkladu silně zapáchají a lákají škůdce, jako jsou hlodavci a mouchy.
- Kosti, maso a ryby – opět silně zapáchají a lákají škůdce.
- Odpady z domácích zvířat (výkaly, podestýlky) – mohou obsahovat parazity, bakterie, patogeny a viry škodlivé lidem.
- Zbytky ze zahrady obsahující chemické pesticidy – mohou zabít užitečné kompostující organismy.

Výhody kompostování
- Posiluje půdu, pomáhá zadržovat vlhkost a potlačuje nemoci rostlin a škůdce.
- Snižuje potřebu chemických hnojiv.
- Podporuje produkci prospěšných bakterií a hub, které rozkládají organickou hmotu a vytvářejí humus, bohatý na živiny.
- Snižuje emise metanu ze skládek a snižuje uhlíkovou stopu.
Jak kompostovat doma
Existuje mnoho různých způsobů, jak vytvořit kompost. Užitečné nástroje zahrnují vidle, čtvercové lopaty nebo mačety a vodní hadice s rozprašovací hlavou. Pravidelné míchání nebo otáčení kompostu a zalévání pomůže udržet kompost.
Zahradní kompostování
- Pro váš kompostový zásobník (nebo hromadu) zvolte suché, stinné místo u zdroje vody.
- Přidávejte hnědé a zelené materiály, jak jsou shromažďovány, a ujistěte se, že větší kusy jsou nakrájeny nebo rozřezány.
- Suché materiály navlhčete.
- Pro založení hromádky kompostu smíchejte posečenou trávu a zelený odpad do hromady a zakopejte ovoce a rostlinný odpad do hloubky asi 25 cm.
- Libovolné: Přikryjte kompostovou hromadu plachtou, aby byla vlhká. Když je materiál na dně tmavý a bohatý, je váš kompost připraven k použití. To obvykle trvá od dvou měsíců do dvou let.
Kompostování v domě
Pokud nemáte prostor pro venkovní hromadu kompostu, můžete kompostovat materiály také v interiéru. Pomůže vám v tom speciální typ koše, který si můžete zakoupit snad v každém zahradnickém centru nebo si jej můžete vyrobit. Správně řízený kompostový koš nebude přitahovat škůdce nebo hlodavce a nebude zapáchat. Váš kompost by měl být připraven během dvou až pěti týdnů.
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz