Sušené nebo čerstvé, syrové nebo vařené, cibule jsou základní součástí v různých polévkách, salátech, pečivech, pomazánkách, pečených masech… prostě mají nejrůznější využití v kuchyni. Cibule je velmi snadné pěstovat a jsou skvělou rostlinou, kterou můžete zasadit do volných rohů zahrady.
Druhy cibulí
Cibule přichází v široké škále tvarů, velikostí a barev. Bílé, žluté nebo červené cibule se pohybují od malých velikostí až po velké španělské kultivary; mohou být kulovité, oválné nebo vřetenovité.
Většinu cibulí můžeme sklidit ještě jako mladou a zelenou cibuli, ale existuje také trvalý zvlněný typ, Allium fistulosum, který se využívá právě pro své zelené stonky a chutné malinké cibulky. Každá cibule se množí do cibulového klastru, takže při každé sklizni budete mít cibulky, které můžete znovu vysázet.
Cibuli můžete pěstovat z předpěstovaných sazeniček, které koupíte v zahradním centru, ze semínek nebo z malých sadbových cibulek.
Z předpěstovaných cibulek dostanete dobré cibule během krátké doby (65 dní nebo méně), ale jsou častokrát náchylné na nemoci a jejich výběr je omezený.
Sazeničky jsou nezralé cibule pěstované v předchozím roce a nabízejí téměř neomezenou volbu, co se druhů týká. Sklizeň probíhá taktéž v průběhu krátké doby a navíc tyto cibule nejsou tolik náchylné k nemocem.
Pěstování cibule ze semen nabízí velkou výhodu široké nabídky druhů. Od zasazení do doby sklizně ale uplynou až 4 měsíce, takže budete muset začít své cibule zasadit uvnitř a poté přesazovat. Zasaďte je asi 4 až 6 týdnů před posledním mrazem – nebo dokonce dříve.
Při výběru druhu vždy věnujte pozornost na požadavky vystavení slunečnímu záření. Některé cibule vytvoří plody, jakmile dosáhnou denně 10 až 12 hodin slunečního záření.
Ať už pěstujete ze semínka, z předpěstovaných rostlinek nebo ze sazeniček, vždy zasaďte cibulku do hloubky asi 2 cm. Jednotlivé rostlinky by od sebe měly být vzdáleny asi 6 centimetrů. Pokud cibule pěstujete pro zelenou nať, můžete rostlinky zasadit blíže k sobě.
Růst cibulí
Postupy, které používáte, budou záviset na konkrétním druhu cibule. Obecně platí, že cibule rostou nejlépe, pokud je udržujete v dobrém stavu. Použijte ostrou motyku, abyste odřízli plevel; vytahování nebo kopání plevele může poškodit plytké kořeny cibule. Jakmile se půda zahřeje, položte mulč mezi rostlinami, abyste odstranili plevel a udržovali vlhkost v půdě.
Příliš suchá půda způsobuje, že se cibule rozděluje, takže zalévejte, je-li to nutné. Zalévejte jednotlivé kořeny cibule, abyste nepodporovali růst plevele kolem cibule. Pokud jste si dobře připravili půdu, není hnojení nutné.
Sklízení cibulí
Jakmile se zelená nať cibule zabarví do hněda, je čas sklizně. Cibule sklízejte za slunného dne, vykopejte je a nechte je uschnout na slunci, abyste zabránili pozdější plísni. Poté můžete cibule zaplést nebo již hnědé natě odříznout – v závislosti na tom, jak je chcete skladovat. Uchovávejte je v chladu a suchu. Cibule by vám při správném skladování měly vydržet celý rok.
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz