jasan

Jasan ztepilý: Dekorativní strom s léčivými účinky

Jasan ztepilý (Fraxinus excelsior) je vysoký listnatý opadavý strom, který působí impozantně a ještě se pyšní mnoha léčivými účinky a je efektivní dokonce i při hubnutí. Vzhledem k tomu, že dorůstá do výšky okolo 40 metrů, náleží mezi naše nejvyšší listnaté stromy. Jasan ztepilý se dožívá několika set let. Koruna mladých stromů je hladká, u starších stromů částečně nepravidelná, vysoko klenutá. Větve jsou vzpřímené a vyrůstají v dolní části kmene.

Kůra mladších stromů se vyznačuje šedo-hnědou barvou a je hladká. Listy jsou vstřícné s 9 až 13 lístky, které jsou oválné a na vrcholu špičaté, zatímco po obvodu jsou zubaté, na líci jsou matně zelené a na rubu světlejší. Jasan upoutá pozornost svými sametově černými pupeny. Ještě před rašením listů z postranních pupenů vyrůstají v malých latách mladších větviček bezobalné květy, které můžou být růžové, purpurové či bílé. Na jednom stromě rostou jedno i oboupohlavné květy, které jsou vždy bez kalichu a koruny. Jasan vykvétá od dubna do května. Jeho pyl náleží ke středně silným alergenům.

Výskyt jasanu a jeho pěstování

Jasan ztepilý roste hojně po celé Evropě kromě nejjižnější a nejsevernější oblasti. Spatřit ho lze i v některých částech Ameriky. Nejlepší podmínky má v lužních lesích a zalesněných roklinách s bohatým porostem bylin. Najít ho můžeme i v jiných suťových či listnatých lesích, stejně tak podél cest a vodních toků. Velmi často je vysazován coby okrasný strom. V parcích lze spatřit několik jeho kultivarů, které se odlišují tvarem či celkovým vzrůstem.

jasan ztepilý - Jasan ztepilý: Dekorativní strom s léčivými účinky

Jasan potřebuje vlhké stanoviště s výživnou a dobře provzdušněnou půdou. V mládí stromu prospěje zastínění, zatímco v dospělosti je světlomilný. Především mu nesvědčí teplotní výkyvy, silné mrazy a nadměrný smog. Jasan se pěstuje i ve šlechtěných kultivarech s variabilním tvarem i barvou listů. Existuje také v převislé podobě, může mít kulovitou či pyramidální korunu. V nepříznivých podmínkách roste jako keř. Množí se semeny, která se vysévají na podzim. Plodem jasanu jsou podlouhlé křídlaté nažky.

Blahodárné účinky a využití v léčitelství

Listy jasanu obsahují pryskyřici, flanovové glykosidy, organické kyseliny či třísloviny. Stejně tak v listech najdeme cukry, vonné silice či tanin. V kůře stromu jsou třísloviny, hořčiny a fraxin. V léčitelství se využívají především lístky jasanu, které se sbírají výhradně jednotlivě a ne celé lichozpeřené listy. Ideálním obdobím pro sběr jsou letní měsíce, tj. červenec a srpen. Listy jasanu je nutné sušit ve stínu, uměle do teploty 40 °C.

Jasan ztepilý má mírné močopudné účinky, čistí krev, detoxikuje, podporuje vylučování solí, je přínosný při onemocnění ledvin, má pozitivní účinek při revmatismu, dně, snižuje krevní tlak.

Jasan však nachází uplatnění kromě v léčitelství i v řezbářství, truhlářství a dříve jeho mladé větvičky sloužily coby oklest, tj. zimní krmivo pro hospodářská zvířata.

Zajímavost na závěr aneb proč po zimě odkyselit organismus?

Listy jasanu se používají při zadržování vody v těle. Avšak zajímavostí je, že po zimním mlsání a užívání si dobrot je tělo překyseleno, což může způsobit bolestivé otoky kloubů či různé ledvinové problémy. Jasanový výtažek nebo čaj efektivně pomůže rozpustit a vyplavit z těla přebytečné kyselé usazeniny a soli.

Na přípravu čaje je třeba 1 čajová lžička čerstvých či sušených listů, která se přelije 250 ml vroucí vody a nechá se po dobu 10 minut louhovat. Nálev se pije 2 až 3x denně a to zhruba půl hodiny před jídlem.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Profilový obrázek

Nenapravitelný optimista, kterého od dětství fascinuje moc, kouzlo a síla psaného i mluveného slova. Mou vášní je četba knih, psaní, dlouhé procházky, pobyt v přírodě a rekreační běh. Nezapomenutelné jsou mé vzpomínky na letní prázdniny, které jsem jako dítě zcela dobrovolně a s chutí trávila pletím zahrady a veškerou péčí o ni. Ten skvostný pohled na mé vítězství v boji s plevelem byl nejsladší odměnou. Jako dospělák si nyní užívám nejen relax v podobě rýpání se v hlíně, ale v pěstování květin, vlastní zeleniny a především bylinek. Vše pak praktikuji ve svém kulinářském umění a testuji na své rodině a známých :-)

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

Zanechte komentář

Zavřít