olivovník

Vypěstujte si doma vlastní olivy. Zvládne to i začátečník

Víte o tom, že u nás si lze vypěstovat olivovník? A to dokonce i doma. Však ideální podmínky pro pěstování jsou v květináči. Není třeba se ničeho obávat. I začátečník se může směle pustit do pěstování. Na samotném pěstování není nic složitého, ale v úvodu je třeba upozornit, že olivovníky velmi pomalu rostou, tudíž je třeba se obrnit trpělivostí. Však se jedná o velmi dlouhověkou rostlinu, léta se nepočítají na desetiletí ani století. Nejstarší olivovníky dle odborníků vyrostly ještě několik desítek let před Kristem. Ale pozor! Pozitivní je, že právě pěstování v květináči celý proces urychlí.

Další výhodou je, že se jedná o velmi odolnou rostlinu, která zdárně odolává chorobám a různým škůdcům. Olivovník je nenáročný na pěstování i na složení zeminy. Stačí připravit substrát složený z kypré zahradní zeminy a písku v poměru 1:1 a kvalitní drenáží. Stálezelený olivovník potřebuje však dostatečný přísun čerstvého vzduchu. Dokonce může být klidně i na větrném místě. Možné je pěstování doma jako bonsaj, kdy již po několika letech získá vzhled starého stromu.

Pozor na vlhkost

Rostlina nemá ráda vlhký vzduch a doslova nesnáší přemokření. Tudíž nejen pro vytížené osoby je dobrou zprávou, že pokud občas rostlinu zapomenete zalít, tak se nic nestane. I když budete olivovník pěstovat v bytě, je dobré ho občas dát někam, kde bude suchý vzduch a to hlavně v zimě. Perfektní jsou chodby, terasy a místa, kde bude olivovník chráněn před mrazem, ale zároveň tam bude pro něj dostatečně chladno, aby nedošlo k vyrašení pupenů, tj. ideální je místnost okolo 10 °C a s vlhkostí nižší jak 50%. Tyto podmínky jsou pro přezimování nejvhodnější.

Pokud budete pěstovat olivovníky venku, tak mladé rostliny zvládnou i zimu do -10 °C a starší překonají i velké mrazy. Poté sice dojde ke ztrátě mladých výhonků, ale jinak nedojde k závažnému poškození. Mladé rostliny je vhodné při mrazech zakrýt tkaninou a přihrnout ke kořenům půdu.

květ olivovník - Vypěstujte si doma vlastní olivy. Zvládne to i začátečník

Zdroj foto: cs.wikipedia.org

Pozor na již výše zmiňované přemokření. Bohatá a častá zálivka může ublížit, vhodné je zalévat jen občas, když je patrné na listech, že trocha vody neuškodí. Na jaře či na podzim je možné strom částečně i tvarovat prostřednictvím řezu, ale bude to na úkor kvetení v následujícím roce, jelikož květní poupata se netvoří na nových výhonech.

Olivovník nemá rád časté stěhování, pokud jej přemístíte z místnosti ven či naopak, bude reagovat částečným opadáním listů. Stejně tomu bude v případě přelití. Pokud se to zjistí včas, stačí ponechat olivovník pár dní bez zálivky a jeho stav se pomalu sám upraví. Pokud však již začne rostlina hnít od kořenů, zde už není možná záchrana.

Zásadní otázka – kdy je možné se dočkat plodů?

Pokud si pořídíte oboupohlavní rostlinu či dvě rostliny odlišné odrůdy, můžete v létě očekávat malé plody. Avšak je třeba počítat s tím, že se tak stane zhruba za pět či sedm let, kdy budete moci sklidit pár oliv ze stromku pěstovaného v bytě. Stejně tak mějte na paměti, že co sklidíte, nemá nic společného s olivami koupenými v obchodě. Aby olivy dostaly typickou chuť, musí se nejprve macerovat v silně slaném nálevu.

Víte, že….

Olivovník byl mýtickou rostlinou. Náleží mezi nejživotnější znamení keltského horoskopu. Listy značily božskou moc ve starověkém Egyptě. Olivovník městu darovala sama bohyně Athéna a stal se tak symbolem Athén.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky
,
Profilový obrázek

Nenapravitelný optimista, kterého od dětství fascinuje moc, kouzlo a síla psaného i mluveného slova. Mou vášní je četba knih, psaní, dlouhé procházky, pobyt v přírodě a rekreační běh. Nezapomenutelné jsou mé vzpomínky na letní prázdniny, které jsem jako dítě zcela dobrovolně a s chutí trávila pletím zahrady a veškerou péčí o ni. Ten skvostný pohled na mé vítězství v boji s plevelem byl nejsladší odměnou. Jako dospělák si nyní užívám nejen relax v podobě rýpání se v hlíně, ale v pěstování květin, vlastní zeleniny a především bylinek. Vše pak praktikuji ve svém kulinářském umění a testuji na své rodině a známých :-)

Zanechte komentář