Rajčata patří mezi nejoblíbenější a nejčastěji pěstovanou zeleninu na zahrádkách i balkonech. Jsou nejen chutná, ale také bohatá na vitaminy, antioxidanty a další prospěšné látky. Pokud se vám podaří vypěstovat dostatek rajčat, můžete si z nich připravit výtečný domácí kečup, který neobsahuje žádné konzervanty ani zbytečný cukr. V tomto článku se podíváme na celý proces – od pěstování rajčat až po zavaření kečupu.
Výběr odrůdy
Pro výrobu kečupu se nejlépe hodí masité odrůdy rajčat s menším množstvím vody a větším podílem dužiny. Doporučují se například odrůdy jako San Marzano, Roma, Opalka nebo Amish Paste. Tyto odrůdy mají intenzivní chuť, která se během vaření ještě více zvýrazní.
Pěstování rajčat
Pěstování začíná výsevem semínek. Nejlepší čas na výsev je v období od února do března, kdy ještě venku mrzne. Použijte kvalitní substrát pro výsev a dejte semínka do malých květináčů nebo sadbovačů. Umístěte je na slunné místo – ideálně na parapet. Jakmile mají sazenice 2–3 pravé lístky, můžete je přepikýrovat do větších nádob.
Po posledních mrazech (obvykle v druhé polovině května) můžete sazenice vysadit ven na záhon nebo do velkých květináčů na balkoně. Rajčata potřebují slunce, teplo a pravidelnou zálivku. Nezapomeňte je vyvazovat ke kůlům nebo oporám a odstraňovat zálistky, aby rostlina měla dost síly na tvorbu plodů.
Důležitá je i výživa – používejte organické hnojivo bohaté na draslík a fosfor. Během sezóny můžete přihnojovat například kompostovým čajem nebo výluhem z kopřiv.

Sklizeň a příprava na zpracování
Rajčata pro kečup sklízejte, až jsou plně zralá a červená, protože právě tehdy mají nejvyšší obsah cukru a aroma. Pokud je to možné, sklízejte ve více vlnách, aby rajčata nebyla přezrálá ani tvrdá. Umytá rajčata zbavte stopek a slupky – slupku snadno odstraníte tak, že je na několik sekund ponoříte do vařící vody a pak je rychle zchladíte ve studené vodě.
Výroba domácího kečupu
Na výrobu základního kečupu budete potřebovat:
- 3 kg zralých rajčat
- 2 cibule
- 2–3 stroužky česneku
- 100 ml jablečného octa
- 100 g cukru (můžete upravit podle chuti)
- 1 lžička soli
- koření dle chuti: nové koření, bobkový list, skořice, hřebíček, pepř
Postup:
- Rajčata nakrájejte na kousky a dejte do velkého hrnce. Přidejte nasekanou cibuli a česnek.
- Pomalu vařte, dokud se rajčata nerozvaří (asi 30–45 minut).
- Směs propasírujte přes síto nebo pasírku, abyste se zbavili semínek a zbytků slupek.
- Do hladké směsi přidejte ocet, cukr, sůl a koření. Koření můžete vložit do gázy nebo plátěného sáčku, aby se snadno vyndalo.
- Kečup vařte na mírném ohni, dokud nezíská požadovanou hustotu – to může trvat 1 až 2 hodiny.
- Ochutnejte a podle potřeby dochuťte. Pokud chcete pikantní kečup, můžete přidat chilli nebo cayenský pepř.
Zavaření a skladování
Hotový kečup nalijte do čistých sklenic nebo lahví, které jste předem sterilizovali (například v troubě nebo vroucí vodě). Zavřete víčky a otočte dnem vzhůru na pár minut, aby se víčko zatáhlo. Sklenice pak uložte na temné a chladné místo. Takto připravený kečup vám vydrží i několik měsíců, aniž by se zkazil.
Pro delší trvanlivost můžete sklenice ještě sterilovat v hrnci s horkou vodou po dobu 15–20 minut.
Pěstování a zpracování rajčat je sice časově náročnější, ale výsledný domácí kečup je chuťově nesrovnatelný s kupovaným. Navíc máte plnou kontrolu nad složením a můžete si recept upravit podle vlastní chuti. Ať už máte malou zahrádku nebo pár květináčů na balkoně, vypěstovat si vlastní rajčata se rozhodně vyplatí. Příští léto si tak můžete pochutnat na kečupu, který jste si sami vypěstovali, uvařili i zavařili – a to je radost k nezaplacení.