Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Rajčata

Jak pěstovat a zpracovávat rajčata pro výrobu domácího kečupu

Jitka Chvapilova od Jitka Chvapilova
30.3.2025
v Rajčata, Recepty
Doba čtení: 4 minut čtení
A A
0
kecup

Zdroj foto: pixabay

Rajčata patří mezi nejoblíbenější a nejčastěji pěstovanou zeleninu na zahrádkách i balkonech. Jsou nejen chutná, ale také bohatá na vitaminy, antioxidanty a další prospěšné látky. Pokud se vám podaří vypěstovat dostatek rajčat, můžete si z nich připravit výtečný domácí kečup, který neobsahuje žádné konzervanty ani zbytečný cukr. V tomto článku se podíváme na celý proces – od pěstování rajčat až po zavaření kečupu.

Výběr odrůdy

Pro výrobu kečupu se nejlépe hodí masité odrůdy rajčat s menším množstvím vody a větším podílem dužiny. Doporučují se například odrůdy jako San Marzano, Roma, Opalka nebo Amish Paste. Tyto odrůdy mají intenzivní chuť, která se během vaření ještě více zvýrazní.

Pěstování rajčat

Pěstování začíná výsevem semínek. Nejlepší čas na výsev je v období od února do března, kdy ještě venku mrzne. Použijte kvalitní substrát pro výsev a dejte semínka do malých květináčů nebo sadbovačů. Umístěte je na slunné místo – ideálně na parapet. Jakmile mají sazenice 2–3 pravé lístky, můžete je přepikýrovat do větších nádob.

Po posledních mrazech (obvykle v druhé polovině května) můžete sazenice vysadit ven na záhon nebo do velkých květináčů na balkoně. Rajčata potřebují slunce, teplo a pravidelnou zálivku. Nezapomeňte je vyvazovat ke kůlům nebo oporám a odstraňovat zálistky, aby rostlina měla dost síly na tvorbu plodů.

Důležitá je i výživa – používejte organické hnojivo bohaté na draslík a fosfor. Během sezóny můžete přihnojovat například kompostovým čajem nebo výluhem z kopřiv.

rajce plod
envato

Sklizeň a příprava na zpracování

Rajčata pro kečup sklízejte, až jsou plně zralá a červená, protože právě tehdy mají nejvyšší obsah cukru a aroma. Pokud je to možné, sklízejte ve více vlnách, aby rajčata nebyla přezrálá ani tvrdá. Umytá rajčata zbavte stopek a slupky – slupku snadno odstraníte tak, že je na několik sekund ponoříte do vařící vody a pak je rychle zchladíte ve studené vodě.

Výroba domácího kečupu

Na výrobu základního kečupu budete potřebovat:

  • 3 kg zralých rajčat
  • 2 cibule
  • 2–3 stroužky česneku
  • 100 ml jablečného octa
  • 100 g cukru (můžete upravit podle chuti)
  • 1 lžička soli
  • koření dle chuti: nové koření, bobkový list, skořice, hřebíček, pepř

Postup:

  1. Rajčata nakrájejte na kousky a dejte do velkého hrnce. Přidejte nasekanou cibuli a česnek.
  2. Pomalu vařte, dokud se rajčata nerozvaří (asi 30–45 minut).
  3. Směs propasírujte přes síto nebo pasírku, abyste se zbavili semínek a zbytků slupek.
  4. Do hladké směsi přidejte ocet, cukr, sůl a koření. Koření můžete vložit do gázy nebo plátěného sáčku, aby se snadno vyndalo.
  5. Kečup vařte na mírném ohni, dokud nezíská požadovanou hustotu – to může trvat 1 až 2 hodiny.
  6. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte. Pokud chcete pikantní kečup, můžete přidat chilli nebo cayenský pepř.

Zavaření a skladování

Hotový kečup nalijte do čistých sklenic nebo lahví, které jste předem sterilizovali (například v troubě nebo vroucí vodě). Zavřete víčky a otočte dnem vzhůru na pár minut, aby se víčko zatáhlo. Sklenice pak uložte na temné a chladné místo. Takto připravený kečup vám vydrží i několik měsíců, aniž by se zkazil.

Pro delší trvanlivost můžete sklenice ještě sterilovat v hrnci s horkou vodou po dobu 15–20 minut.

Pěstování a zpracování rajčat je sice časově náročnější, ale výsledný domácí kečup je chuťově nesrovnatelný s kupovaným. Navíc máte plnou kontrolu nad složením a můžete si recept upravit podle vlastní chuti. Ať už máte malou zahrádku nebo pár květináčů na balkoně, vypěstovat si vlastní rajčata se rozhodně vyplatí. Příští léto si tak můžete pochutnat na kečupu, který jste si sami vypěstovali, uvařili i zavařili – a to je radost k nezaplacení.

Štítky: domácí kečupdomácí rajčatapěstovat rajčatarajčata pěstování
SdíletTweetPin
Jitka Chvapilova

Jitka Chvapilova

Podobné články

zelená rajčata

Rajčata z pytle: Mobilní zahrada pro městské pěstitele

od Jitka Chvapilova
2.6.2025
0

Když se řekne rajčata, většina lidí si představí slunnou zahrádku s dlouhými řádky keříků. Jenže co když žádnou zahradu nemáme?...

rajčata

Jak pěstovat a chránit rajčata před plísněmi

od Jitka Chvapilova
26.4.2025
0

Rajčata jsou jednou z nejoblíbenějších plodin v českých zahradách. Jsou chutná, výživná a relativně snadno pěstovatelná. Přesto však jejich pěstování...

Další příspěvek
orech

Jak na pěstování vlašských ořechů v domácí zahradě

fíkovník

Jak pěstovat a pečovat o fíkovník: Průvodce pro vaši zahradu

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

six + one =

Mohlo by vás zajímat

kaderavek

Kadeřávek je zdravé a chutné zpestření jídelníčku, dá se sklízet i v zimě

28.8.2021
meloun

Jak pěstovat melouny na zahradě a ve skleníku

8.4.2025
levandule

Levandulová pleťová maska. Pro jasnější a čistou pleť

8.8.2021

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena