Čerstvé borůvky jsou oblíbené pro svou výživnou hodnotu a flexibilitu v mnoha receptech. Abychom si mohli užívat jejich chuti i mimo sezónu, je důležité vědět, jak je uchovat správně.
Čištění a příprava borůvek
Před uchováním je třeba borůvky očistit. Měly by být omyty ve vodě, ale teprve těsně před konzumací nebo uchováním, aby se zabránilo plísním a zvýšila se jejich trvanlivost. Pokud je nutné ovoce umýt před uchováním, ujistěte se, že borůvky jsou zcela osušeny.
![boruvka boruvka](https://sazenicka.cz/wp-content/uploads/2024/08/boruvka-600x400.jpg)
![boruvka boruvka](https://sazenicka.cz/wp-content/uploads/2024/08/boruvka-600x400.jpg)
Skladování v lednici
Pro krátkodobé uchování můžete borůvky skladovat v lednici. Rozložte borůvky v jedné vrstvě na talíři nebo v nádobě, aby měly dostatek prostoru a vzduchu. Pokud jsou borůvky navlhčené, měly by být uloženy s papírovým ručníkem, který pohltí přebytečnou vlhkost.
Mražení borůvek
Pro dlouhodobější uchování je mražení jednou z nejlepších metod. Borůvky rozložte v jedné vrstvě na plech a nechte je v mrazáku zmrznout. Poté je můžete přesunout do mrazicích sáčků nebo nádob. Zamražené borůvky lze použít přímo v receptech bez rozmrazování.
Sušení borůvek
Sušení je další metoda uchování borůvek. Sušené borůvky jsou výborné jako snack nebo jako přísada do müsli. Pro sušení můžete použít sušičku ovoce nebo troubu na nízké teplotě.
![boruvky boruvky](https://sazenicka.cz/wp-content/uploads/2024/08/boruvky-600x400.jpg)
![boruvky boruvky](https://sazenicka.cz/wp-content/uploads/2024/08/boruvky-600x400.jpg)
Výroba borůvkových konzerv
Zavařování borůvek do konzerv je tradiční metoda uchování. Borůvky můžete zavařit samostatně nebo v kombinaci s jinými ovocnými druhy a cukrem nebo medem.
Uchování čerstvých borůvek je snadné a lze to provést několika různými způsoby v závislosti na tom, jak dlouho chcete borůvky uchovat a jak je chcete použít. Ať už volíte mražení, sušení, nebo zavařování, můžete si být jisti, že budete mít po ruce zdravý a chutný snack po celý rok.