Kdo by nechtěl mít vlastní udírnu, pochutnávat si na vyuzeném mase, nebo doudit již koupené uzeniny? Avšak udírna sama o sobě je „téměř“ živý organismus, který vyžaduje jistá pravidla. Dnes se podíváme na to, jak a kam udírnu umístit, aby plnila svou funkci na výbornou.
Přístup
Udírnou v tomto článku myslíme samostatnou udírnu, nikoliv udírnu jako součást obytné stavby. Udírna by se měla nacházet na pozemku dostatečně blízko obytné stavby, ale zároveň by neměla vadit při provozu (kouř, spaliny, vůně) obyvatelům domu ani sousedních domů. Důležité také je, aby byl k udírně přístup v kteroukoliv roční a denní dobu, za deště i za sněhu. Nikdy nestavte udírnu v obtížně dostupném terénu.
Okolí udírny
V bezprostředním okolí udírny by měl být prostor zpevněný a pokud možno neklouzavý. Nezapomeňte také na to, že se zde měl nacházet stůl (nejlépe krytý střechou), na kterém se bude připravovat maso na uzení a poté také zpracovávat již vyuzené maso. Stejně tak je vhodné, aby v blízkosti udírny byl prostor na uskladnění a sušení dřeva – pamatujte, že dřevo na uzení by mělo schnout na vzduchu nejméně 2 roky, aby vůbec mohlo hořet doutnáním (tj. spalováním při nedostatečném přístupu vzduchu).
Vnitřek udírny má také svá daná pravidla. Zejména ohniště musí být dostatečně vzdálené od udicí komory, aby udicí kouř mohl cestou vychladnout. Dále je třeba, aby kouřový kanálek stoupal nahoru, aby kouř mohl odcházet a neusazoval se v cestách udírny. Pro takové uspořádání se hodí postavit udírnu na mírném svahu.
Stavba udírny
Udicí komora může být vyrobena ze dřeva, např. smrkového. Hrozí však, že by mohla shořet při neopatrném zacházení. Vhodnější jsou udicí komory vyrobené z ocelového plechu přiměřené tloušťky (1–1,5 cm). Obezdění udírny můžeme udělat z mnoha různých materiálů – hodí se cihly, kámen. V případě, že plánujete užívat udírnu i v zimě, nezapomeňte na izolaci pláště udicí komory. Důležité je také zastřešení udírny, nejlépe z nehořlavého materiálu (střešní tašky).
TIP:
Grily, grilovací potřeby a nářadí můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz
dnes si v satelitu ani neopečete buřta. maximálně na el, nebo plynovém grilu. někde ani to ne mrkvožrouti a ekologové jsou všude
udírna vyrobená z plechu o síle 1-1,5 cm ?, tak tu můžete používat nejen na uzení, ale i jako protiletecký kryt 🙂
Pnejlepsi je kamen. Jo kamen