lahev

Vytváříte zahradní dekorace? Víme, jak rozřezat lahve jen za pomoci acetonu

Zahradní dekorace: Máte duši kutila, ovšem vybavení vaší zahradní dílny vám ne vždy ke spokojenosti zcela stačí? Ne vždy je nutné se upínat ke drahé technice, leckdy vám pomůže i stará dobrá fyzika. A věřte nebo ne, vyzkoušet to můžete třeba při řezání lahví.

Vyrábíte jednoduché pítko pro ptáky? Chystáte si materiál na originální zahradní plot nebo třeba stavbu pro domácího skřítka? Lahve všech tvarů, barev a velikostí vám mohou posloužit opravdu skvěle – pokud si tedy odmyslíte onu překážející část v podobě hrdla. A právě té se můžete s trochou péče opravdu snadno a jednoduše zbavit.

Aceton postačí i z domácích zdrojů

A kde začít? Připravte si k ruce tyto praktické pomůcky:

  • dostatečně velký džber s vodou
  • provázek
  • aceton nebo cokoliv,m co ho obsahuje
  • zapalovač, sirky apod.
  • silný provázek
  • lahev, kterou chcete uříznout

Co se týče acetonu, klidně se vypravte do drogerie pro odlakovač na nehty. Jen pozor. Zatímco dříve ho obsahovaly opravdu všechny, dnes jsou módní spíše produkty bez něj, takže se dobře a pozorně dívejte na obal.

Následně napusťte studenou vodou plechový dřez nebo jinou vhodnou nádobu. Použijte i kostky ledu, aby byla voda co nejstudenější. Vezměte provázek a uvažte ho na lahev v místě, kde chcete hrdlo (nebo dno) oddělit). Utáhněte tak akorát a přebytečný konec odstřihněte. Provázek sejměte, namočte do acetonu a znovu navlékněte na lahev.

Teď aceton na provázku zapalte. Lahví otáčejte, aby se co nejvíce zvýšila teplota hoření. Jakmile se sklo rozpálí, rychle ho ponořte do vody. Teplotní šok způsobí, že se sklo v místě působení plamene hladce oddělí.

Bohužel, ne vždy je teplota hoření dostatečně vysoká, takže je celý proces nutné zopakovat. Samozřejmě s důkladně vysušeným povrchem lahve i novým kusem provazu. Problém to bývá zejména u lahví silnostěnných, které se však na druhou stranu pro tento postup hodí nejlépe. Nepraskají a nerozpadnou se vám v ruce, jako tenké lahve např. od levných vín.

Nyní už máte skoro hotovo, zbývá se jen postarat o ostré hrany, jednoduše je zevnitř i zvenčí uhlaďte brusným papírem. Nechcete se přece o ostré sklo pořezat. Vše je samozřejmě možné i zapalovat. Za pár minut budete mít hotovo a lahev je připravená na své nové použití.

Náš tip: Určitě si vezměte k ruce ochranné pomůcky. Doporučujeme nejlépe ochranné brýle, případně nehořlavé rukavice. A dejte pozor, abyste acetonem zbytečně nepotřísnili okolí.

flaska - Vytváříte zahradní dekorace? Víme, jak rozřezat lahve jen za pomoci acetonu

Zdroj foto: pixabay

Pomoci si můžete i řezačkou na sklo

Nechce se vám experimentovat s plamenem, ale máte doma chytrého pomocníka v podobě řezačky na sklo? Pokud máte dostatečně pevnou ruku, vyzkoušejte to s ní.

Pomůžete si jednoduchým trikem – lepící páskou o vhodném průměru. Tu na lahev jednoduše nasunete a řezy do skla pak vedete okolo její hrany. Používejte mírný rovnoměrný tlak a pokud možno jen jeden pohyb. Pokud linku přerušíte a následně na ni navážete, nemusí už být výsledek tak přesný.

Nejlépe to jde tak, že řezačku pevně uchopíte a lahví otáčíte do požadovaného směru. Na lahve se silnými stěnami však jen řezačka sama o sobe nestačí, takže si opět budete muset pomoci fyzikou. Naříznutou linku skla nahřejte nad vhodným zdrojem tepla. Věřte nebo ne, ale stačit vám bude i obyčejná svíčka. Vzápětí opět prudce zchlaďte. Doporučujeme studenou vodu s ledem jako v předchozím případě. Opakujte, dokud od sebe obě části lahve doslova neodskočí. Na závěr vše opět vyhlaďte

Náš tip: Stejný postup použijte i v případě speciální řezačky na lahve, jestliže od sebe tělo a hrdlo lahve neodskočí hned na poprvé, pomozte si právě střídáním vysoké a nízké teploty. I tak půjde o opravdovou rychlovku, uvidíte.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Zanechte komentář

Zavřít