Dostali jste chuť na jablečné křížaly, ale ty v obchodech vám z mnoha důvodů nevyhovují? Vyrobte si vlastní a docela bez sušičky. Naše babičky sušily toto chutné ovoce na kamnech, nám postačí obyčejná trouba.
Přírodní nebo krásně bílá? Rozdíl je jen v kyselině citronové
Možná jste už někdy přemýšleli nad tím, proč nejsou sušená jablka nabízená v obchodech přirozeně hnědá, ale místo toho se skví mnoha odstíny béžové až bílé. Nestojí za tím žádná škodlivá chemie, ale obyčejný konzervant známý jako kyselina citronová. Do té stačí nakrájená jablka na 2-3 minuty naložit. Nezhnědnou, budou vypadat lépe a na chuti jim to nijak neubere. Ale pokud tento krok vynecháte, vůbec nic se nestane.
Pomalé nebo rychle sušení? Vyberte si
Máte rádi křížaly krásně křupavé nebo spíš dáváte přednost konzistenci pryže? Naučíme vás oba způsoby, takže si určitě vyberete ten svůj.
Začátek je každopádně vždy stejný. Jablka dobře umyjeme a nakrájíme na přibližně půl centimetru tenké plátky, lhostejno zda kolečka nebo křížaly. Nejdříve je všechny nakrájíme do mísy a později najednou vhodíme do roztoku kyseliny citronové. Jde nám o tom, aby se žádné křížaly nemáchaly ve vodě déle, než je třeba. Mohly by získat nepříjemně nakyslý podtón.
Náš tip: Roztok kyseliny citronové k namáčení jablek by měl mít koncentraci 1-2 %.
Pokud máte raději křížaly křupavější, rozpalte troubu na 100 °C, plech vyložte pečícím papírem, narovnejte na něj jablka a pečte asi hodinu-. Poté teplotu snižte na příjemných 80-90°C a dopřejte křížalám ještě dalších 4-5 hodin.
Pro jemnější sušení nastavte teplotu na 80°C hned od začátku a křížaly nechte asi 8 hodin bez dozoru. Nakonec budou perfektní.
A jak hotové křížaly uskladnit?
Vyberte si k tomu ideálně tmavě dobře uzavíratelnou nádobu. Nasypte je tam až po vychladnutí, uskladněte v chladu temnu a odebírejte jen tolik křížal, kolik během jednoho dne zkonzumujete. Snadno totiž navlhnou a poskytnou tak ideální prostředí pro růst plísní a dalších škodlivých mikroorganismů. Z vitamínové bomby a chutné svačiny by se tak bez nadsázky mohl stát nepříjemný jed.
Náš tip: Sušit křížaly můžete i na topení. Stačí je nakrájet na kolečka stejně velká jako při sušení v troubě a navléknout je na provázek nebo horizontálně zavěšenou špejli. Za pár dní budou akorát.
Co nezanedbat při přípravě křížal
Základem chutné jablečné svačinky je pečlivý výběr používaných plodů. Nesmí být otlučené, nahnilé ani poškozené škůdci. Jestliže používáte jablka z obchodu, ponořte je ještě vcelku do roztoku kyseliny citronové asi na pět minut. Odstraní všechen potravinářský vosk i další nežádoucí příměsi. Pracujte s perfektně čistým nožem i dalšími nástroji. Minimalizujete tak riziko kontaminace.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz