Zdravotní přínos jablek zahrnuje prevenci Alzheimerovy a Parkinsonovy nemoci, srdečních chorob, žaludečních poruch, žlučových kamenů, zácpy, poruch jater, anémie a diabetes. Jablka snižují také potíže s revmatismem, očními poruchami, různými druhy rakoviny a dnou. Jablka pomáhají snižovat slabost, poskytují úlevu od úplavice a podporují trávení. Pomáhají taktéž při péči o zuby a pokožku.
Co jsou vlastně jablka?
Jablka patří k nejoblíbenějším ovocným plodům na planetě. Nic není chutnějšího, než kousnutí do šťavnatého, červeného (nebo zeleného) jablka, které uhasí vaši žízeň, uspokojí vaše chutě na sladké, zažene hlad, a zároveň posílí vaše zdraví. Jabloň, strom, na kterém jablka rostou, patří do rodu Rosaceae a má vědecký název Malus domestica. Jeho předchůdcem je Malus sieversii, který stále roste v mnoha částech střední Asie.
Jabloně byly kultivovány po celá tisíciletí v Asii i Evropě, objevují se v kulturní historii mnoha starověkých civilizací, včetně Řeků, Římanů a nordických kmenů. Do Ameriky se jabloně dostali s pomocí evropských kolonizátorů a nyní jsou velmi časté i na tomto kontinentu.
Existuje více než 7500 odrůd tohoto lahodného ovoce a přicházejí v různých barvách, zejména v červené, žluté a zelené barvě. Kůže jablek je tenká, ale robustní a vnitřní dužina je tlustá a šťavnatá. Vnitřní jádro obsahuje semena, která jsou pro vaše zdraví nebezpečná. Živiny jsou v dužině a kůži – ty jsou bohatým zdrojem anthocyaninů a taninů.
Nutriční hodnota jablek
Důvodem dlouhého seznamu zdravotních přínosů připsaných jablkům je jejich složení. Jablka obsahují vitaminy, minerály, živiny a organické sloučeniny. Tyto důležité nutriční prvky zahrnují vitamín C, vitamín K, vitamín B6 a riboflavin. Seznam zahrnuje také minerály jako draslík, měď, mangan a hořčík. Jablka jsou velmi dobrými zdroji dietní vlákniny a jediná porce poskytuje 12 % denní potřeby vlákniny. Obsahují taktéž fytonutrienty a flavonoidy jako quercetin, epicatechin, phloridzin a jiné polyfenolové sloučeniny.
Léčivé účinky jablek
Níže uvedeme nejdůležitější léčivé účinky jablek na lidské zdraví:
Pomoc při trávení
Jablka, bohatá na vlákninu, pomáhají při trávení. Pravidelná konzumace jablek zajišťuje hladké střevní pohyby, prevenci zácpy a žaludeční poruchy. Vláknina je důležitou součástí jakékoli stravy. Přidává stolici objem a pomáhá jídlu hladce projít trávicí traktem. Dále stimuluje peristaltický pohyb tak, aby se svaly vhodně zužovaly a přemisťovaly potravu. Nakonec stimuluje uvolňování žaludečních a trávicích šťáv, aby se zajistilo účinné vstřebávání živin a současně se snížil přebytečný cholesterol ze žíly a tepny a zajistil se tak správný zdravotní stav srdce a snížila se pravděpodobnost aterosklerózy.
Působí jako prevence rakoviny
Úloha jablek v prevenci rakoviny je předmětem studia již nějakou dobu. Zatímco projevují mírné zlepšení v léčbě různých druhů rakoviny, zejména rakoviny prsu a tlustého střeva, nejvýznamnější objevy byly ohledně rakoviny plic. To je zřejmě díky vysokému obsahu phytonutrientu, včetně kaempferolu a quercetinu, ale přesný mechanismus pro dopad jablek na rakovinu není ještě znám.
Zlepšují střevní zdraví
Jednou z nejdůležitějších a přehlížených částí našeho zdraví jsou prospěšné bakterie žijící v našem těle. Jablka pomáhají konkrétně zlepšit fungování bakterií žijících v našem tlustém střevě. Časné studie ukazují, že jablka stimulují metabolismus v zažívacím traktu a rovnováhu mezi bakteriemi, což vede ke zlepšení zdraví tím, že maximalizují příjem živin a eliminují škodlivé bakterie a toxiny.
Léčba anémie
Jablka jsou užitečná při léčbě anémie, neboť jsou bohatým zdrojem železa. Anémie je nedostatek hemoglobinu v krvi, který může být stimulován zvýšením vašeho příjmu železa. Železo je nedílnou součástí metabolismu červených krvinek. Tím, že zvýšíte počet červených krvinek v těle, zabráníte nejen chudokrevnosti, ale také zajistíte správné okysličení základních orgánových systémů.
Snižuje slabost
Je známo, že jablka odstraňují slabost, zvyšují sílu a vitalitu slabých lidí. Proto jsou pacientům vždy podávány jablka, které jim pomáhají rychle se zotavit ze svých onemocnění. Jablka pomáhají detoxikovat tělo a zlepšovat celkové zdraví. Přestože jablka neobsahují významné množství bílkovin, kombinace antioxidačních sloučenin a bílkovin nacházejících se v jablkách mohou mít významnou úlohu při prevenci slabosti a zlepšení svalového tonu.
Kontrolují diabetes
Regulace cukru v krvi je zásadní pro lidi, kteří trpí cukrovkou. Polyfenoly v jablkách byly přímo spojeny se snížením příjmu sacharidů tělem. To zase snižuje kolísání hladiny cukru v krvi, který se vyskytuje v krevním řečišti, což je důležitý faktor, který pomáhá udržovat diabetes pod kontrolou.
Péče o zuby
Pravidelná konzumace jablek pomáhá při čištění zubů i dásní a snižuje výskyt zubních kazů. Dále pak mají jablka antibakteriální vlastnosti a stimulují vylučování slin.
Alzheimerova a Parkinsonova nemoc
Jablka projevují pozitivní dopad na neurologické problémy, obzvláště ve dvou z nejtragičtějších onemocnění, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Antioxidační účinky všech sloučenin fytonutrientů u jablek určitě pomáhají snižovat dopady Alzheimerovy nemoci, neboť degenerace mozku, která vede k Alzheimerově chorobě, je spojena s aktivitou volných radikálů. Pokud jde o Parkinsonovou chorobu, jablka zastavují postupný rozpad nervových buněk produkujících dopamin, což může být hlavní příčinou onemocnění.
Další zdravotní přínosy jablek
– Léčí respirační potíže.
– Působí jako prevence vzniku srdečních chorob.
– Pomáhají léčit revmatismus.
– Zlepšují zrak.
– Pomáhají při hubnutí.
– Pečují o pleť.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, typy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz