Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Ovoce

Jablka a jejich jedinečné přínosy. Od srdečních chorob, až po péči o zuby a pokožku

Jana Hlaváčová od Jana Hlaváčová
8.6.2020
v Ovoce
Doba čtení: 5 minut čtení
A A
0
jablko

jablko

Zdravotní přínos jablek zahrnuje prevenci Alzheimerovy a Parkinsonovy nemoci, srdečních chorob, žaludečních poruch, žlučových kamenů, zácpy, poruch jater, anémie a diabetes. Jablka snižují také potíže s revmatismem, očními poruchami, různými druhy rakoviny a dnou. Jablka pomáhají snižovat slabost, poskytují úlevu od úplavice a podporují trávení. Pomáhají taktéž při péči o zuby a pokožku.

Co jsou vlastně jablka?

Jablka patří k nejoblíbenějším ovocným plodům na planetě. Nic není chutnějšího, než kousnutí do šťavnatého, červeného (nebo zeleného) jablka, které uhasí vaši žízeň, uspokojí vaše chutě na sladké, zažene hlad, a zároveň posílí vaše zdraví. Jabloň, strom, na kterém jablka rostou, patří do rodu Rosaceae a má vědecký název Malus domestica. Jeho předchůdcem je Malus sieversii, který stále roste v mnoha částech střední Asie.

Jabloně byly kultivovány po celá tisíciletí v Asii i Evropě, objevují se v kulturní historii mnoha starověkých civilizací, včetně Řeků, Římanů a nordických kmenů. Do Ameriky se jabloně dostali s pomocí evropských kolonizátorů a nyní jsou velmi časté i na tomto kontinentu.

Existuje více než 7500 odrůd tohoto lahodného ovoce a přicházejí v různých barvách, zejména v červené, žluté a zelené barvě. Kůže jablek je tenká, ale robustní a vnitřní dužina je tlustá a šťavnatá. Vnitřní jádro obsahuje semena, která jsou pro vaše zdraví nebezpečná. Živiny jsou v dužině a kůži – ty jsou bohatým zdrojem anthocyaninů a taninů.

Nutriční hodnota jablek

Důvodem dlouhého seznamu zdravotních přínosů připsaných jablkům je jejich složení. Jablka obsahují vitaminy, minerály, živiny a organické sloučeniny. Tyto důležité nutriční prvky zahrnují vitamín C, vitamín K, vitamín B6 a riboflavin. Seznam zahrnuje také minerály jako draslík, měď, mangan a hořčík. Jablka jsou velmi dobrými zdroji dietní vlákniny a jediná porce poskytuje 12 % denní potřeby vlákniny. Obsahují taktéž fytonutrienty a flavonoidy jako quercetin, epicatechin, phloridzin a jiné polyfenolové sloučeniny.

Léčivé účinky jablek

Níže uvedeme nejdůležitější léčivé účinky jablek na lidské zdraví:

Pomoc při trávení

Jablka, bohatá na vlákninu, pomáhají při trávení. Pravidelná konzumace jablek zajišťuje hladké střevní pohyby, prevenci zácpy a žaludeční poruchy. Vláknina je důležitou součástí jakékoli stravy. Přidává stolici objem a pomáhá jídlu hladce projít trávicí traktem. Dále stimuluje peristaltický pohyb tak, aby se svaly vhodně zužovaly a přemisťovaly potravu. Nakonec stimuluje uvolňování žaludečních a trávicích šťáv, aby se zajistilo účinné vstřebávání živin a současně se snížil přebytečný cholesterol ze žíly a tepny a zajistil se tak správný zdravotní stav srdce a snížila se pravděpodobnost aterosklerózy.

Působí jako prevence rakoviny

Úloha jablek v prevenci rakoviny je předmětem studia již nějakou dobu. Zatímco projevují mírné zlepšení v léčbě různých druhů rakoviny, zejména rakoviny prsu a tlustého střeva, nejvýznamnější objevy byly ohledně rakoviny plic. To je zřejmě díky vysokému obsahu phytonutrientu, včetně kaempferolu a quercetinu, ale přesný mechanismus pro dopad jablek na rakovinu není ještě znám.


Zlepšují střevní zdraví

Jednou z nejdůležitějších a přehlížených částí našeho zdraví jsou prospěšné bakterie žijící v našem těle. Jablka pomáhají konkrétně zlepšit fungování bakterií žijících v našem tlustém střevě. Časné studie ukazují, že jablka stimulují metabolismus v zažívacím traktu a rovnováhu mezi bakteriemi, což vede ke zlepšení zdraví tím, že maximalizují příjem živin a eliminují škodlivé bakterie a toxiny.

Léčba anémie

Jablka jsou užitečná při léčbě anémie, neboť jsou bohatým zdrojem železa. Anémie je nedostatek hemoglobinu v krvi, který může být stimulován zvýšením vašeho příjmu železa. Železo je nedílnou součástí metabolismu červených krvinek. Tím, že zvýšíte počet červených krvinek v těle, zabráníte nejen chudokrevnosti, ale také zajistíte správné okysličení základních orgánových systémů.

Snižuje slabost

Je známo, že jablka odstraňují slabost, zvyšují sílu a vitalitu slabých lidí. Proto jsou pacientům vždy podávány jablka, které jim pomáhají rychle se zotavit ze svých onemocnění. Jablka pomáhají detoxikovat tělo a zlepšovat celkové zdraví. Přestože jablka neobsahují významné množství bílkovin, kombinace antioxidačních sloučenin a bílkovin nacházejících se v jablkách mohou mít významnou úlohu při prevenci slabosti a zlepšení svalového tonu.

Kontrolují diabetes

Regulace cukru v krvi je zásadní pro lidi, kteří trpí cukrovkou. Polyfenoly v jablkách byly přímo spojeny se snížením příjmu sacharidů tělem. To zase snižuje kolísání hladiny cukru v krvi, který se vyskytuje v krevním řečišti, což je důležitý faktor, který pomáhá udržovat diabetes pod kontrolou.

Péče o zuby

Pravidelná konzumace jablek pomáhá při čištění zubů i dásní a snižuje výskyt zubních kazů. Dále pak mají jablka antibakteriální vlastnosti a stimulují vylučování slin.

Alzheimerova a Parkinsonova nemoc

Jablka projevují pozitivní dopad na neurologické problémy, obzvláště ve dvou z nejtragičtějších onemocnění, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Antioxidační účinky všech sloučenin fytonutrientů u jablek určitě pomáhají snižovat dopady Alzheimerovy nemoci, neboť degenerace mozku, která vede k Alzheimerově chorobě, je spojena s aktivitou volných radikálů. Pokud jde o Parkinsonovou chorobu, jablka zastavují postupný rozpad nervových buněk produkujících dopamin, což může být hlavní příčinou onemocnění.

Další zdravotní přínosy jablek

– Léčí respirační potíže.
– Působí jako prevence vzniku srdečních chorob.
– Pomáhají léčit revmatismus.
– Zlepšují zrak.
– Pomáhají při hubnutí.
– Pečují o pleť.

 
 

TIP:

 
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
 

Přinášíme rady, typy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: jablka na cukrovkujak hubnout pomocí jablekjak má vliv jablko na zdravíléčivé účinky jablek
SdíletTweetPin
Jana Hlaváčová

Jana Hlaváčová

Zajímám se o bylinky a alternativní medicínu. Zabývám se tradiční čínskou medicínou, jihoamerických bylinek či klasických českých léčivek. Dalším mým koníčkem je zahrada a pěstování rostlin, nebo právě bylinek. Ráda píšu právě o těchto tématech.

Podobné články

hrusen

Ovoce z cizího stromu na vašem pozemku – komu vlastně patří?

od Jitka Chvapilova
22.5.2025
0

Zahrada je místo klidu, přírody a plodů práce. Ale co když ty plody padají z jiného stromu, než jaký stojí...

ovocny

Příprava ovocných kompotů z čerstvého ovoce

od Jitka Chvapilova
16.4.2025
0

Příprava ovocných kompotů z čerstvého ovoce je ideálním způsobem, jak si zachovat chuť léta po celý rok. Kompoty jsou výborné...

Další příspěvek
ibišek syrský

Jak pečovat o ibišek pěstovaný v interiéru a na zahradě

Aphelandra

Milujete žlutou? Pořiďte si do bytu krásnou pokojovku afelandru

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

sixteen + 12 =

Mohlo by vás zajímat

Nejlepší materiály pro zahradní altány v zimních podmínkách

19.2.2024
kaktusy

Základy pěstování kaktusů ve skleníku

18.3.2025
dýně

Jak sklízet dýně a jak je využít nejen v kuchyni

6.9.2020

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena