Najít rychle připravené jídlo, které skvěle zasytí a jeho příprava zabere jen chvilku, není tak úplně jednoduché. Zvlášť v zimě, kdy je čerstvých kvalitních surovin v obchodech pomálu. Ale nevadí, vsaďte jednoduše na ty mrazené, a v nich najdete spoustu vitamínů.
U zeleniny stačí zapátrat po blanšírování – to ji připraví k rychlému kuchyňskému použití, ale zároveň zachová maximum přítomných vitamínů. Skvělé jsou třeba blanšírované fazolové lusky, ze kterých vás naučíme připravovat chutnou (nejenom) zimní polévku.
Kyselá fazolačka z mrazených lusků – množství ingrediencí se nelekejte
Fazolové lusky, lák z okurek, kyselá smetana – také si myslíte, že to všechno nejde dohromady? Dejte jim šanci – rozhodně nebudete litovat!
Kyselá fazolačka z mrazených lusků – recept
- 450 g mrazených fazolových lusků
- 20 g oleje
- 1 cibuli
- 3 větší brambory
- 2 stroužky česneku
- 2 l horkého zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 1 lžíci čerstvého (nebo mraženého) nasekaného kopru
- 200 ml kyselé smetany
- 2 lžíce láku z okurek
- 1 lžičku mleté červené papriky
- pepř
- sůl
Připravte si větší hrnec. Cibuli, fazolové lusky a brambory je třeba lehce osmahnout a v malém hrnci by se spíše dusily ve vlastní šťávě. Fazolové lusky nechte povolit, cibuli a brambory očistěte a nakrájejte na kostičky.
V hrnci rozpalte olej, na smažení se skvěle hodí například řepkový. Nejdříve osmahněte cibuli, pak brambory a nakonec přidejte fazolové lusky. Opékejte přibližně pět minut na středním plameni při neustálém míchání. Vsypte metou papriku, rovněž ji osmahněte na tuku a zalijte vroucím vývarem. Teď je čas pro přidání česneku. Pokud chcete mít polévku pikantnější, vlože ho až do vařícího vývaru. Ale jestliže naopak toužíte po vyvážené jemnosti, osmahněte ho spolu s paprikou. Česnek prolisujte nebo nasekejte nadrobno. Prolisovaný bývá lépe stravitelný, nasekaný je zase v polévce více „cítit.“
Přidejte bobkový list, osolte, opepřete a deset minut vařte. Zkontrolujte, zda jsou brambory měkké. Pokud ne, ještě chvíli vydržte. Jakmile bude vše v pořádku, přejděte k závěrečnému dochucení polévky. Patří do ní jemně nasekaný kopr a smetana ke šlehání. Úplně nakonec po malých dávkách přidávejte lák z okurek. Průběžně ochutnávejte. Někomu bude stačit jedna lžíce, jiný musí množství láku znásobit, aby byla polévka přesně podle jeho představ. Během dochucování už nevařte. Dobře promíchejte a servírujte jako výživnou a chutnou večeři s pečivem, nebo i bez něj.
Pár dobrý tipů do receptu
Kyselou smetanu můžete postavit na stůl, aby si každý mohl dochutit kyselou fazolačku z mrazených lusků podle svých představ. Kopr je možné vynechat zcela nebo nahradit libečkem. A chcete-li polévku ostřejší, použijte místo okurkového láku obyčejný ocet. A chybu neuděláte ani přidání několika kousků uzeného.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz