fazolová polévka

Kyselá fazolačka pro chmurné večery – do půl hodiny je na stole

23.2.2019
2 941 Zobrazení

Najít rychle připravené jídlo, které skvěle zasytí a jeho příprava zabere jen chvilku, není tak úplně jednoduché. Zvlášť v zimě, kdy je čerstvých kvalitních surovin v obchodech pomálu. Ale nevadí, vsaďte jednoduše na ty mrazené, a v nich najdete spoustu vitamínů.

U zeleniny stačí zapátrat po blanšírování – to ji připraví k rychlému kuchyňskému použití, ale zároveň zachová maximum přítomných vitamínů. Skvělé jsou třeba blanšírované fazolové lusky, ze kterých vás naučíme připravovat chutnou (nejenom) zimní polévku.

Kyselá fazolačka z mrazených lusků – množství ingrediencí se nelekejte

Fazolové lusky, lák z okurek, kyselá smetana – také si myslíte, že to všechno nejde dohromady? Dejte jim šanci – rozhodně nebudete litovat!

Kyselá fazolačka z mrazených lusků – recept

  • 450 g mrazených fazolových luskůfazole 300x200 - Kyselá fazolačka pro chmurné večery – do půl hodiny je na stole
  • 20 g oleje
  • 1 cibuli
  • 3 větší brambory
  • 2 stroužky česneku
  • 2 l horkého zeleninového vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíci čerstvého (nebo mraženého) nasekaného kopru
  • 200 ml kyselé smetany
  • 2 lžíce láku z okurek
  • 1 lžičku mleté červené papriky
  • pepř
  • sůl

Připravte si větší hrnec. Cibuli, fazolové lusky a brambory je třeba lehce osmahnout a v malém hrnci by se spíše dusily ve vlastní šťávě.  Fazolové lusky nechte povolit, cibuli a brambory očistěte a nakrájejte na kostičky.

V hrnci rozpalte olej, na smažení se skvěle hodí například řepkový. Nejdříve osmahněte cibuli, pak brambory a nakonec přidejte fazolové lusky. Opékejte přibližně pět minut na středním plameni při neustálém míchání. Vsypte metou papriku, rovněž ji osmahněte na tuku a zalijte vroucím vývarem. Teď je čas pro přidání česneku. Pokud chcete mít polévku pikantnější, vlože ho až do vařícího vývaru. Ale jestliže naopak toužíte po vyvážené jemnosti, osmahněte ho spolu s paprikou. Česnek prolisujte nebo nasekejte nadrobno. Prolisovaný bývá lépe stravitelný, nasekaný je zase v polévce více „cítit.“

Přidejte bobkový list, osolte, opepřete a deset minut vařte. Zkontrolujte, zda jsou brambory měkké. Pokud ne, ještě chvíli vydržte. Jakmile bude vše v pořádku, přejděte k závěrečnému dochucení polévky. Patří do ní jemně nasekaný kopr a smetana ke šlehání. Úplně nakonec po malých dávkách přidávejte lák z okurek. Průběžně ochutnávejte. Někomu bude stačit jedna lžíce, jiný musí množství láku znásobit, aby byla polévka přesně podle jeho představ. Během dochucování už nevařte. Dobře promíchejte a servírujte jako výživnou a chutnou večeři s pečivem, nebo i bez něj.

Pár dobrý tipů do receptu

Kyselou smetanu můžete postavit  na stůl, aby si každý mohl dochutit kyselou fazolačku z mrazených lusků podle svých představ. Kopr je možné vynechat zcela nebo nahradit libečkem. A chcete-li polévku ostřejší, použijte místo okurkového láku obyčejný ocet. A chybu neuděláte ani přidání několika kousků uzeného.

 

TIP:

Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Zanechte komentář