Lopuch větší (Arctium lappa) roste téměř všude. Zajímavé však je, že se jedná o bylinku, která má vnitřní i vnější použití, a tak byste jej neměli přehlížet, nebo dokonce považovat jen za plevel.
Jak lopuch vypadá
Lopuch je mohutná bylina dorůstající až 180 cm výšky a její kořen může dosahovat délky až 70 cm. Lodyhy jsou přímé, tlusté, s dření a bohatě větvené. Listy jsou střídavé, řapíkaté, s vejčitě srdčitou čepelí. Květenství jsou okoličnatá, květy paprsčité. Plodem je nažka.
Kde lopuch roste
Lopuch nejčastěji roste na půdách bohatých na dusík, tedy na rumištích, při potocích a v luzích, a to od nížin do podhůří. Najdeme jej v Evropě i Asii, zavlečen byl do Ameriky.
Co se sbírá
Sbírají se kořeny, a to na podzim nebo na jaře, kdy mají nejvíce síly. Bylina má nevýrazný pach, chutná nasládle, později hořce.

Foto: Muséum de Toulouse / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)
Co bylinka obsahuje a jak se používá
Bylina obsahuje glykosidy, sliz, inulin a hořčiny. Vnitřně se používá jako nálev (buď samostatně, nebo v čajových směsích) při poruchách trávení, katarech žaludku anebo proti vředům. Má také potopudné a močopudné účinky. Pomáhá při cukrovce, zejména na začátku propuknutí této choroby. Zevně se používá na koupel na pomalu se hojící rány.
Lopuch v kuchyni
V kuchyni můžete použít kromě kořenů ještě řapíky a mladé výhonky. Staré listy raději ne, protože jsou příliš hořké. Vše se hodí do salátů, na ozdobu chlebů, řapíky se dají vařit jako chřest, kořeny sklizené na podzim se dají jíst syrové i pečené.
Bylinkou od starověku
Lopuch jako bylinka je známý již od starověku, ve středověku měl zajímavé uplatnění – používal se k léčení pohlavních nemocí, avšak jeho účinky jsou v tomto případě více než pochybné.
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz