Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Ananas

Kuchyňské bylinky a co jste o nich nevěděli

Jana Sramcikova od Jana Sramcikova
13.12.2020
v Ananas, Ananasovník, Anýz, Bazalka, Bylinky, Rady a návody
Doba čtení: 4 minut čtení
A A
0
bylinka rostlina

Na našem trhu se v poslední době s nejrůznějšími druhy máty nebo bazalky doslova roztrhl pytel. Tušíte, jaký je mezi nimi rozdíl? A co tradičně používaná meduňka nebo šalvěj? Skutečně je dokážete využít při každodenním vaření, nebo se stále ještě držíte zažitých mýtů? Jaké může být použití bylinek v kuchyni?

Exotické bazalky vám nenabídnou jen netradiční vzhled

Dnes snad na každém kuchyňském okně najdeme 2-3 druhy bazalky. Zajímá vás, jaké jsou rozdíly mezi různými odrůdami? Bazalka pochází z mnoha oblastí po celém světě. Každý druh vypadá jinak co do vzhledu, chuti i vůně. Ovšem nenechte se mýlit, odlišné je i její kulinářské použití.

Thajská bazalka s anýzovou příchutí má vyšší teplotní odolnost a neztrácí tak svou chuť ani aroma. Proto může být použita i pro asijské pokrmy, které se připravují ve woku. U nás je běžně k dostání například bazalka tulsí (tulasi) alias bazalka posvátná. Původně ji k nám přinesli příznivci hnutí Hare Krišna jako svou posvátnou bylinu, dnes si však vydobyla své místo u všech milovníků asijské kuchyně.

A jaký je rozdíl mezi klasickou zelenou bazalkou a červenou bazalkou? Zelené bazalce se často přezdívá rovněž sladká a je oceňována pro svou chuť a vůni. Pokud jde o červenou, tak ta se od své známější příbuzné liší především barvou a rovněž je o něco ostřejší a intenzivnější chutí i aroma. Existuje však několik odrůd červené bazalky, takže nejste-li si jistí, ochutnávejte.

Červená bazalka rovněž pozdvihne estetiku servírovaných pokrmů. Lze z ní vyrábět atraktivně zbarvené pesto nebo ji použít k vytvoření ochuceného olivového oleje.

Máta pro lepší náladubylinka

Opravdu se neliší jen svými názvy. Čokoládové, citronové nebo i ananasové tóny lze v jejich vůni bez potíží zachytit. Někdy se však projeví až po delší době louhování v tekutině, jindy své tajemství vydají teprve tomu, kdo přikročí k jejich lehké tepelné úpravě (například v čaji).

Máta je v kuchyni rozhodně univerzální bylinkou. Málokdo však ví, že vám dokáže vylepšit i náladu – stačí rukou přejet po truhlíku a zhluboka dýchat. Uvidíte, že příprava nedělního oběda pro celou rodinu se rázem stane mnohem příjemnější záležitostí.

Šalvěj nahradí česnek

Chuť česneku příliš nemusíte, ale máte pocit, že vašim pokrmům dodává jistou plnost, kterou jinak neumíte nahradit? Zkuste vsadit právě na šalvěj. Má velmi zajímavé aroma a pokud se s ní teprve seznamujete, můžete si z ní udělat třeba šalvějové máslo. Stačí vzít kostku dobrého másla, přidat několik listů šalvěje a dobře promíchat. Použijte všude tam, kde byste jinak přidali máslo česnekové nebo česnek samotný. Je také vhodné pro ryby a pro pokrmy připravené na grilu.

Meduňka skvěle snáší sušení

Máme ji zafixovanou jako uklidňující bylinku, ale má i další zázračné vlastnosti. Velmi ceněna je mimo jiné i její fantastická limetková příchuť. Můžete ji proto použít všude tam, kde byste za běžných okolností použili citron. A co je ještě lepší, lze ji bez obav i sušit – bude stále stejně chutná a voňavá.

Sluší ji také kombinace s mátou. Stačí snítku obou bylin dát  do studené vody (není třeba dlouho louhovat) a vychutnat si jejich společnou osvěžující chuť.

Tip navíc: správná péče

Rádi experimentujete, ale velmi brzy si už nepamatujete, jak se o kterou bylinku starat? Máme pro vás několik základních jednoduchých pouček:

Aby byly bylinky v dobrém stavu, potřebují bohatý kořenový systém. Vždy proto kupujte raději větší než menší květináče. Vyplatí se to.

Pokud nechcete ke každé bylince přechovávat návod pro pěstování, zjistěte si raději, odkud se do vaší domácnosti dostala. Pokud pochází z rovníkové zóny, vyžaduje hodně tepla a vlhkosti, pokud je její domovinou středomoří, potřebuje hlavně teplé a suché místo.

 

TIP:

 
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: bylinkybylinky v kuchynivařit z bylinek
SdíletTweetPin3
Jana Sramcikova

Jana Sramcikova

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Podobné články

sazenicka friends laughing with wine glasses

Zahradní domek nebo altán? Co je lepší pro posezení s přáteli?

od sazenicka.cz
21.7.2025
0

Chcete si naplno užít posezení s přáteli na zahradě? Jaká zahradní stavba se k tomu hodí nejlíp? Léto je v...

hands 1838659 1280

Jak ochránit bylinky před deštěm

od Jitka Chvapilova
2.7.2025
0

Bylinky jsou nejen aromatickou ozdobou každé zahrady a balkonu, ale také cenným zdrojem léčivých látek a chutí v kuchyni. Mnohé...

Další příspěvek
Yucca elephantipes

Pokojová juka miluje slunce, ale nesnáší přemokření

Fatshedera lizei

Fatsedera jako zajímavý hybrid do bytu. Vznikla křížením arálky a břečťanu

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

sixteen − 4 =

Mohlo by vás zajímat

mata zmrzlina

Máta je hojně využívána v kuchyni. Recepty na osvěžení s mátou

8.8.2021
prihnojovat

Jak správně přihnojit zahradní rostliny

11.3.2025
bylinka rostlina

Kuchyňské bylinky a co jste o nich nevěděli

13.12.2020

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Pětkovec kopinatý je novinka mezi přenosnými rostlinami. Potěší zajímavými květy i jednoduchou péčí

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena