• Nákupní galerie
  • Inzertní portál
  • Kuchařka
  • Databáze rostlin
  • Databáze bylinek
  • Videoportál
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
  • Pěstování dle druhu
  • Pěstování dle místa
  • Praktické tipy
  • Recepty
  • Rady a návody

Ananas

bylinka rostlina

Kuchyňské bylinky a co jste o nich nevěděli

Jana Sramcikova Led 27, 2020
27.1.2020
Žádné komentáře
2 813 Zobrazení
Ananas, Ananasovník, Anýz, Bazalka, Bylinky, Rady a návody
Jana Sramcikova
Sdílet na sociálních sítích
Sdílet na Facebooku Share
0
Sdílet na TwitteruTweet

Na našem trhu se v poslední době s nejrůznějšími druhy máty nebo bazalky doslova roztrhl pytel. Tušíte, jaký je mezi nimi rozdíl? A co tradičně používaná meduňka nebo šalvěj? Skutečně je dokážete využít při každodenním vaření, nebo se stále ještě držíte zažitých mýtů? Jaké může být použití bylinek v kuchyni?

Exotické bazalky vám nenabídnou jen netradiční vzhled

Dnes snad na každém kuchyňském okně najdeme 2-3 druhy bazalky. Zajímá vás, jaké jsou rozdíly mezi různými odrůdami? Bazalka pochází z mnoha oblastí po celém světě. Každý druh vypadá jinak co do vzhledu, chuti i vůně. Ovšem nenechte se mýlit, odlišné je i její kulinářské použití.

Thajská bazalka s anýzovou příchutí má vyšší teplotní odolnost a neztrácí tak svou chuť ani aroma. Proto může být použita i pro asijské pokrmy, které se připravují ve woku. U nás je běžně k dostání například bazalka tulsí (tulasi) alias bazalka posvátná. Původně ji k nám přinesli příznivci hnutí Hare Krišna jako svou posvátnou bylinu, dnes si však vydobyla své místo u všech milovníků asijské kuchyně.

A jaký je rozdíl mezi klasickou zelenou bazalkou a červenou bazalkou? Zelené bazalce se často přezdívá rovněž sladká a je oceňována pro svou chuť a vůni. Pokud jde o červenou, tak ta se od své známější příbuzné liší především barvou a rovněž je o něco ostřejší a intenzivnější chutí i aroma. Existuje však několik odrůd červené bazalky, takže nejste-li si jistí, ochutnávejte.

Červená bazalka rovněž pozdvihne estetiku servírovaných pokrmů. Lze z ní vyrábět atraktivně zbarvené pesto nebo ji použít k vytvoření ochuceného olivového oleje.

Máta pro lepší náladubylinka - Kuchyňské bylinky a co jste o nich nevěděli

Opravdu se neliší jen svými názvy. Čokoládové, citronové nebo i ananasové tóny lze v jejich vůni bez potíží zachytit. Někdy se však projeví až po delší době louhování v tekutině, jindy své tajemství vydají teprve tomu, kdo přikročí k jejich lehké tepelné úpravě (například v čaji).

Máta je v kuchyni rozhodně univerzální bylinkou. Málokdo však ví, že vám dokáže vylepšit i náladu – stačí rukou přejet po truhlíku a zhluboka dýchat. Uvidíte, že příprava nedělního oběda pro celou rodinu se rázem stane mnohem příjemnější záležitostí.

Šalvěj nahradí česnek

Chuť česneku příliš nemusíte, ale máte pocit, že vašim pokrmům dodává jistou plnost, kterou jinak neumíte nahradit? Zkuste vsadit právě na šalvěj. Má velmi zajímavé aroma a pokud se s ní teprve seznamujete, můžete si z ní udělat třeba šalvějové máslo. Stačí vzít kostku dobrého másla, přidat několik listů šalvěje a dobře promíchat. Použijte všude tam, kde byste jinak přidali máslo česnekové nebo česnek samotný. Je také vhodné pro ryby a pro pokrmy připravené na grilu.

Meduňka skvěle snáší sušení

Máme ji zafixovanou jako uklidňující bylinku, ale má i další zázračné vlastnosti. Velmi ceněna je mimo jiné i její fantastická limetková příchuť. Můžete ji proto použít všude tam, kde byste za běžných okolností použili citron. A co je ještě lepší, lze ji bez obav i sušit – bude stále stejně chutná a voňavá.

Sluší ji také kombinace s mátou. Stačí snítku obou bylin dát  do studené vody (není třeba dlouho louhovat) a vychutnat si jejich společnou osvěžující chuť.

Tip navíc: správná péče

Rádi experimentujete, ale velmi brzy si už nepamatujete, jak se o kterou bylinku starat? Máme pro vás několik základních jednoduchých pouček:

Aby byly bylinky v dobrém stavu, potřebují bohatý kořenový systém. Vždy proto kupujte raději větší než menší květináče. Vyplatí se to.

Pokud nechcete ke každé bylince přechovávat návod pro pěstování, zjistěte si raději, odkud se do vaší domácnosti dostala. Pokud pochází z rovníkové zóny, vyžaduje hodně tepla a vlhkosti, pokud je její domovinou středomoří, potřebuje hlavně teplé a suché místo.

 

TIP:

 
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky
bylinky, bylinky v kuchyni, vařit z bylinek

Jana Sramcikova

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Podobné příspěvky

bylinky na menopauzu

3 tipy, jak na menopauzu přírodní cestou

Zář 12, 2023Žádné komentáře

Menopauza představuje v životě mnoha žen zatěžkávací zkoušku. Nejen kvůli tomu, že se s ní spojuje řada nepříjemných fyzických a psychických příznaků, ale také kvůli jejich délce.

Zahrada na severní stranu, aneb stín a chladno

Zahrada na severní stranu: Vyšla vám orientace vaší zahrady

Srp 20, 2023
salamounek omej

Oměj šalamounek byl spíše než jako bylinka používán pro svou jedovatost v travičství

Oměj šalamounek je opravdu zvláštní bylinkou: Ačkoliv jeho hlíza

Srp 12, 2023
zrna kavy

Káva – je zdravá, nebo nezdravá

Účinky káva: Jak asi dopředu tušíte, káva má své

Srp 08, 2023

Zanechte komentář Zrušit odpověď na komentář

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

Nejnovější články

bylinky na menopauzu

3 tipy, jak na menopauzu přírodní cestou

Zář 12, 2023

Zahrada na severní stranu, aneb stín a chladno

Srp 20, 2023
salamounek omej

Oměj šalamounek byl spíše než jako bylinka používán pro svou jedovatost v travičství

Srp 12, 2023

E – Časopis SAZENIČKA

Přečíst nebo stáhnout si ho můžete ZDARMA ZDE

Přidejte se k nám na Facebooku:


Bylinkopedie v kuchyni

Portál Sazenička.cz je praktický rádce a pomocník pro všechny pěstitele a zahrádkáře. Denně Vám přinášíme návody, rady, tipy a informace, které se Vám při pěstování budou jistě hodit. Připravili jsme pro vás rovněž databázi bylinek a rostlin, které najdete v jednotlivých kategoriích portálu
  • Kontakt
  • Reklama na Sazenicka.cz
  • Bylinkopedie.cz – Databáze bylinek a magazín
  • Magazín nejen pro maminky
  • zahonky.cz – Magazín pro zahrádkáře
Záleží nám na vašem soukromí. Zpracováváme údaje za účelem poskytování obsahu nebo reklamy a tuto nabídku měříme, abychom získali informace o našich stránkách. Tyto informace sdílíme s našimi partnery na základě uděleného souhlasu. Právo na souhlas lze uplatnit na základě konkrétního účelu níže nebo na úrovni přidruženého subjektu v odkazu pod každým účelem. Zde uvedený souhlas je specifický pro naše webové stránky.   My i naši partneři zpracováváme údaje za účelem poskytování: Personalizovaná reklama a obsah, měření souborů a obsahu, poznatky o okružních publikacích a vývoji produktů, Ukládání cookies, Údaje nebo geografické poloze to identifikace pomocí dotazování zařízení
Přijmout cookies
Přečíst více
Nastavení cookies
Okno s nastavením cookie
Okno s nastavením cookie

Nastavení soukromí

Rozhodněte se, které cookies chcete povolit. Toto nastavení můžete kdykoli změnit. Může se ale stát, že některé funkce již nebudou dostupné. Pro informace o smazání cookies, se obraťte na nápovědu vašeho prohlížeče. ZJISTIT VÍCE O COOKIES, KTERÉ POUŽÍVÁME.

Pomocí posuvníku můžete povolit nebo zakázat různé typy cookies:

  • Zablokovat vše
  • Základní
  • Funkcionality
  • Analytics
  • Reklamní

Tato stránka bude

Tato stránka nebude

  • Základní: Zapamatuje si vaše nastavení povolení cookie
  • Základní: Umožní relaci cookies
  • Základní: Sbírá informace, které jste vložili do kontaktních formulářů pro newsletter a dalších formulářů na všech stránkách
  • Základní: Sleduje, co jste vložili do nákupního košíku
  • Základní: Ověří, že jste přihlášeni na váš uživatelský účet
  • Základní: Zapamatuje si vámi vybranou verzi jazyka
  • Funkcionality: Zapamatuje si nastavení sociálních sítí
  • Funkcionality: Zapamatuje si vámi vybraný region a zemi
  • Analytics: Sleduje vámi navštívené stránky a provedené interakce
  • Analytics: Sleduje vaši polohu a region na základě IP adresy
  • Analytics: Sleduje váš čas strávený na každé stránce
  • Analytics: Zvyšuje kvalitu dat statistických funkcí
  • Reklamní: Přizpůsobí informace a reklamu podle vašich potřeb například na základě obsahu, který jste dříve prohlíželi. (Momentálně nepoužíváme cílené cookies)
  • Reklamní: Shromažďuje osobně identifikovatelné informace jako je jméno a poloha
  • Zapamatujte si své přihlašovací údaje
  • Základní: Zapamatuje si vaše nastavení povolení cookie
  • Základní: Umožní relaci cookies
  • Základní: Sbírá informace, které jste vložili do kontaktních formulářů pro newsletter a dalších formulářů na všech stránkách
  • Základní: Sleduje, co jste vložili do nákupního košíku
  • Základní: Ověří, že jste přihlášeni na váš uživatelský účet
  • Základní: Zapamatuje si vámi vybranou verzi jazyka
  • Funkcionality: Zapamatuje si nastavení sociálních sítí
  • Funkcionality: Zapamatuje si vámi vybraný region a zemi
  • Analytics: Sleduje vámi navštívené stránky a provedené interakce
  • Analytics: Sleduje vaši polohu a region na základě IP adresy
  • Analytics: Sleduje váš čas strávený na každé stránce
  • Analytics: Zvyšuje kvalitu dat statistických funkcí
  • Reklamní: Přizpůsobí informace a reklamu podle vašich potřeb například na základě obsahu, který jste dříve prohlíželi. (Momentálně nepoužíváme cílené cookies)
  • Reklamní: Shromažďuje osobně identifikovatelné informace jako je jméno a poloha
Uložit a zavřít