Přemýšlíte, jak využít bohatou úrodu máty na své zahrádce? Nezáleží na tom, jakou odrůdu máte nebo zda si pro svěže zelené listy s vůní peprmintu chodíte k nedalekému potoku. Mátová zmrzlina se vám povede s jakoukoliv rostlinkou. Zabere vám to jen trochu času.
Co budete na mátovou zmrzlinu potřebovat?
Seznam použitých ingrediencí není dlouhý, o to víc však bude záležet na kvalitě každé jednotlivé z nich.
- 1 hrst mátových listů
- 1 sklenice mléka (přibližně 200 ml)
- 2 sklenice smetany (přibližně 400 ml)
- 6 žloutků
- 100 gramů cukru
- špetka soli
- 1 tabulka čokolády (100 gramů, volitelná ingredience)
Mátu vždy sbíráme v brzkých dopoledních hodinách, ideálně dřív, než slunce vystoupá příliš vysoko. Uchovají si tak množství vláhy i cenných silic, jež dodají zmrzlině tu správnou vůni a chuť. Lístky oddělíme od stonků, omyjeme a osušíme v utěrce. Měla by nám stačit jedna plná hrst.
Lístky spaříme s mlékem ale ne moc
Do menšího hrnce nalijeme sklenici mléka a sklenici smetany – čím tučnější, tím lepší. Přidáme lístky a pomalu zahříváme – směs nám nikdy nesmí začít vřít! Jakmile lístky máty zvadnou, vše odstavíme z ohně a počkáme 10 minut. Během této doby dvakrát promícháme.
Připravíme si ještě jednu sklenici smetany a necháme ji důkladně vychladit. K tomu nám poslouží dvě misky, přičemž ta spodní větší bude naplněna studenou vodou a kostkami ledu. Jakmile je máta vylouhovaná, přecedíme ji přes síto, poté z lístků důkladně vymačkáme veškerou zbylou tekutinu (např. gumovou stěrkou nebo alespoň lžící).
Správnou zmrzlinu je třeba nejdříve zahřát
Mléko a smetanu zbavené mátových lístků znovu zahřeje, přidáme 100 gramů cukru a špetku soli. Ohříváme a mícháme tak dlouho, dokud se obojí zcela nerozpustí. V jiném hrnci vymícháme 6 velkých vaječných žloutků. Jakmile je hotovo, za stálého míchání pomalu přiléváme oslazenou smetanu s mlékem. Opět mírně ohřejeme, ale nevaříme. Přes sítko ji poté přilijeme do zbylé vychlazené smetany. Společně necháme odpočinout v lednici přibližně hodinu.
Hladká zmrzlina potřebuje pravidelnou péči
Nyní už je vše skoro hotové. Smetanovou směs nalijeme do mělké mísy a necháme zamrazit. Každou hodinu je třeba mátovou zmrzlinu důkladně promísit elektrickým šlehačem, abychom zabránili tvorbě velkých ledových krystalů. Míchat budeme celkem 4x.
Pokud chcete přidat do zmrzliny čokoládu, je teď ta správná příležitost. Na hrubo nastrouhanou tabulku vmícháme do směsi přibližně v polovině mražení. Doporučujeme zvolit co nejkvalitnější čokoládu, zda hořkou nebo mléčnou už záleží na vašich preferencích.
Jakmile je zmrzlina hotová, uložíme ji do vzduchotěsného obalu. Je to důležité, jinak by snadno nasála pachy z okolí a přišla o své jedinečné aroma. Před servírování ji necháme trochu povolit – je totiž vcelku tuhá. Slušet jí bude kombinace s citrónovým topingem nebo čerstvým bobulovým ovocem.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz