mátová zmrzlina

Vyrobte si mátovou zmrzlinu s čokoládou

9.8.2018
2 117 Zobrazení

Přemýšlíte, jak využít bohatou úrodu máty na své zahrádce? Nezáleží na tom, jakou odrůdu máte nebo zda si pro svěže zelené listy s vůní peprmintu chodíte k nedalekému potoku. Mátová zmrzlina se vám povede s jakoukoliv rostlinkou. Zabere vám to jen trochu času.

Co budete na mátovou zmrzlinu potřebovat?

Seznam použitých ingrediencí není dlouhý, o to víc však bude záležet na kvalitě každé jednotlivé z nich.

  • 1 hrst mátových listů
  • 1 sklenice mléka (přibližně 200 ml)
  • 2 sklenice smetany (přibližně 400 ml)
  • 6 žloutků
  • 100 gramů cukru
  • špetka soli
  • 1 tabulka čokolády (100 gramů, volitelná ingredience)

Mátu vždy sbíráme v brzkých dopoledních hodinách, ideálně dřív, než slunce vystoupá příliš vysoko. Uchovají si tak množství vláhy i cenných silic, jež dodají zmrzlině tu správnou vůni a chuť. Lístky oddělíme od stonků, omyjeme a osušíme v utěrce. Měla by nám stačit jedna plná hrst.

Lístky spaříme s mlékem ale ne moc

Do menšího hrnce nalijeme sklenici mléka a sklenici smetany – čím tučnější, tím lepší. Přidáme lístky a pomalu zahříváme – směs nám nikdy nesmí začít vřít! Jakmile lístky máty zvadnou, vše odstavíme z ohně a počkáme 10 minut. Během této doby dvakrát promícháme.

Připravíme si ještě jednu sklenici smetany a necháme ji důkladně vychladit. K tomu nám poslouží dvě misky, přičemž ta spodní větší bude naplněna studenou vodou a kostkami ledu. Jakmile je máta vylouhovaná, přecedíme ji přes síto, poté z lístků důkladně vymačkáme veškerou zbylou tekutinu (např. gumovou stěrkou nebo alespoň lžící).

Správnou zmrzlinu je třeba nejdříve zahřát

Mléko a smetanu zbavené mátových lístků znovu zahřeje, přidáme 100 gramů cukru a špetku soli. Ohříváme a mícháme tak dlouho, dokud se obojí zcela nerozpustí. V jiném hrnci vymícháme 6 velkých vaječných žloutků. Jakmile je hotovo, za stálého míchání pomalu přiléváme oslazenou smetanu s mlékem. Opět mírně ohřejeme, ale nevaříme. Přes sítko ji poté přilijeme do zbylé vychlazené smetany. Společně necháme odpočinout v lednici přibližně hodinu.

Hladká zmrzlina potřebuje pravidelnou péči

Nyní už je vše skoro hotové. Smetanovou směs nalijeme do mělké mísy a necháme zamrazit. Každou hodinu je třeba mátovou zmrzlinu důkladně promísit elektrickým šlehačem, abychom zabránili tvorbě velkých ledových krystalů. Míchat budeme celkem 4x.

Pokud chcete přidat do zmrzliny čokoládu, je teď ta správná příležitost. Na hrubo nastrouhanou tabulku vmícháme do směsi přibližně v polovině mražení. Doporučujeme zvolit co nejkvalitnější čokoládu, zda hořkou nebo mléčnou už záleží na vašich preferencích.

Jakmile je zmrzlina hotová, uložíme ji do vzduchotěsného obalu. Je to důležité, jinak by snadno nasála pachy z okolí a přišla o své jedinečné aroma. Před servírování ji necháme trochu povolit – je totiž vcelku tuhá. Slušet jí bude kombinace s citrónovým topingem nebo čerstvým bobulovým ovocem.

 

TIP:

 
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Zanechte komentář

four × two =