Skvělou alternativou k rýžovému nákypu nebo jahelníku je tento sladký bulgurový nákyp. Zvláště pokud vaše děti nemají rády rýži nasladko, protože jsou zvyklé na její slanou variantu, a jáhly jim zase nechutnají pro svou specifickou příchuť, pak je tento moučník pro vás jako stvořený. Zachutná totiž celé rodině.
Co budete potřebovat
Na 4 porce nákypu si připravte:
- 1 hrnek bulguru v suchém stavu,
- 2 hrnky vody (nebo mléka),
- špetku soli,
- 1 vejce,
- 2 lžíce cukru,
- trochu mleté skořice,
- 2 hrsti čerstvých nebo zmrazených švestek,
- máslo na vymazání zapékací misky.
Postup
Nejprve si uvařte bulgur, a to buď podle návodu na obalu (v mírně slané vodě), nebo v mléce (jako se vaří rýže). Rozdíl ve vaření je v tom, že bulgur vařený ve vodě bude spíš křupavější, zatímco uvařený v mléce spíš rozvařenější. Hotový bulgur smíchejte se žloutkem, cukrem a skořicí a nakonec přidejte sníh z bílku. Zapékací misku vymažte důkladně máslem, vlijte polovinu bulgurové směsi, hustě poklaďte pokrájenými švestkami a poté vlijte druhou polovinu bulgurové směsi. Nakonec můžete ještě poklást vločkami másla, aby byl nákyp jemnější. Pečeme v předehřáté troubě na 180–200 °C asi 30 minut.
Podávejte teplé, můžete zdobit kopečkem šlehačky.
TIP: Do nákypu se kromě švestek hodí i jablka nebo hrušky.
POZOR: Bulgur se vyrábí z pšenice, obsahuje tedy lepek. Na rozdíl od rýže i jáhel není tedy vhodný pro celiaky.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz