Na depresivní stavy nabízí přírodní lékárna množství užitečných prostředků. Ten nejprostší a nejjednodušší má však v kuchyni úplně každý. Překvapí vás, na jak prostém principu tento malý zázrak funguje!
Ještě ve středověku byly brambory hodně kontroverzní potravinou. Lidé dokonce raději podléhali hladomoru, než aby tuto „ďábelskou potravinu“ vzali do úst. Dnes se zase o bramborách říká, že „jdou na tloušťku,“ a přitom se zapomíná na jejich další přínos. Pojďme se tedy nyní pokusit o takovou malou rehabilitaci brambory.
Zázrak jménem inhibitor proteázy
Při pohledu na barevné brambory s červenou slupkou vás nejspíš napadne, že v sobě obsahují alespoň porci betakarotenu (provitamínu A), patřícího mezi důležité antioxidanty, který podporuje správnou funkci zraku, přispívá k mladistvému vzhledu pleti a oddaluje proces tvorby vrásek. Co nám však mohou nabídnout klasické bílé brambory?
Jde zejména o množství vitamínu C, vitamínu B a flavonoidů. A nesmíme zapomenout ani na kyselinu listovou, důležitou zejména v těhotenství a množství prospěšných minerálů v čele s draslíkem, hořčíkem a železem.
A pak je tu ještě inhibitor proteázy. Množství odborných výzkumů potvrzuje prospěšný vliv této látky na depresivní stavy. Navíc konzumace glycidů obsažených v bramborové dužině zvyšuje hladinu tryptofanu v krvi. A tryptofan stimuluje v mozku tvorbu serotoninu, který nám pomáhá cítit se spokojeně a uvolněně.
S trochou nadsázky jsou tedy brambory skvělým lékem na podzimní depresi nebo zimní chmury. Pro maximální účinek však nevařte brambory ve vodě, místo toho je svěřte troubě nebo připravte v páře.
![brambory brambory](https://sazenicka.cz/wp-content/uploads/2018/11/brambory.jpg)
Co jste nejspíš nevěděli o bramborách
Brambory pocházejí z Ameriky, stejně jako třeba rajčata. Už před 3 000 lety je konzumovali domorodci v Peru, a to nejenom jako pečené, ale i syrové. Za jejich příchod do Evropy mohou Španělé. Původně šlo o malé brambůrky, v Evropě však byly vyšlechtěny větší a lahodnější odrůdy, které se později s kolonisty dostaly zpět do místa svého původu. Dnes už je v mnoha případech těžké rozeznat původní druhy od těch vylepšených.
Na trhu lze dnes koupit přibližně 400 odrůd brambor. Ale například sladké brambory anebo jamy k pravým bramborám nepatří. Jde o zcela jiný rod populární hlavně v Asii. Obsahují opravdu vysoké procento betakarotenu množství dalších prospěšných látek.
Aby však jejich výhody zůstaly zachovány, nesmíte je nikdy ukládat v lednici. V tom se od klasických brambor naopak vůbec neliší. Při uskladnění potřebují také dobré větrání a stabilní teplotu. V takovém případě vám brambory vydrží bez obtíží i několik týdnů. Dbejte ovšem na to, abyste vždy odstranili i ten sebemenší rašící klíček. Obsahuje množství jedovatého solaninu, který lidskému zdraví rozhodně neprospívá.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz