Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Ostružiník

Pěstování a zpracování ostružin

Jitka Chvapilova od Jitka Chvapilova
25.4.2025
v Ostružiník
Doba čtení: 4 minut čtení
A A
0
ostružiník t

Zdroj foto: wikipedia

Ostružiny (rod Rubus) jsou oblíbené bobulovité ovoce, které vyniká nejen svou lahodnou chutí, ale také vysokým obsahem vitamínů, minerálů a antioxidantů.

Díky své nenáročnosti a bohaté úrodě si nacházejí stále větší oblibu i mezi zahrádkáři. V tomto článku se podrobně podíváme na pěstování ostružin, jejich péči, sklizeň a následné zpracování v domácích podmínkách.

Výběr stanoviště a příprava půdy

Pro úspěšné pěstování je zásadní zvolit vhodné stanoviště. Ostružiny preferují slunné až polostinné místo, chráněné před větrem. Vhodné je vysazovat je podél plotů, zdí nebo na drátěné konstrukce, které jim poskytnou oporu.

Půda by měla být hlinitopísčitá, dobře propustná a mírně kyselá (pH mezi 5,5 a 6,5). Před výsadbou je vhodné půdu obohatit kompostem nebo zralým hnojem, čímž zajistíme dostatek živin pro zdravý růst.

Výsadba ostružin

Ostružiny lze vysazovat na jaře (březen–duben) nebo na podzim (říjen). Nejčastěji se používají sazenice s balem, které se ujímají lépe než holokořenné.

Při výsadbě dodržujeme rozestupy cca 2–3 metry mezi jednotlivými rostlinami. Kořenový bal vysazujeme tak, aby byl v úrovni půdy, a po výsadbě důkladně zalijeme. Pro podporu růstu můžeme přidat startovací hnojivo.

Péče o rostliny

Zálivka a hnojení

Ostružiny mají rády vláhu, zejména v období kvetení a zrání plodů. Zaléváme pravidelně, ale nepřemokřujeme. Důležitá je i pravidelná zálivka v suchých letních měsících.

Na jaře doporučujeme aplikovat dusíkaté hnojivo, které podpoří růst výhonů. V průběhu sezóny pak použijeme hnojiva s vyšším obsahem draslíku a fosforu, která podporují kvetení a tvorbu plodů.

Řez a vedení výhonů

Ostružiny se dělí na beznámé a ostnité kultivary. V obou případech je důležitý řez. Po sklizni odstraníme odplozené výhony, které už nebudou plodit. Necháváme jen mladé výhony, které přivazujeme k opoře.

V zimě rostliny mírně zkracujeme a odstraňujeme poškozené nebo slabé větve. Správné vedení výhonů na drátěnce nebo mříži usnadňuje sklizeň a zajišťuje lepší proslunění.

Choroby a škůdci

Přestože jsou ostružiny relativně odolné, mohou být napadeny chorobami či škůdci.

Nejčastější choroby:

  • Plíseň šedá – napadá plody, které začínají hnít. Prevencí je včasná sklizeň a dostatečné větrání.
  • Rez ostružiníku – projevuje se oranžovými skvrnami na listech. Odstraňujeme napadené části a můžeme použít fungicidy.

Škůdci:

  • Mšice – vysávají mízu, listy se kroutí. Pomáhá mýdlový postřik nebo biologická ochrana (slunéčko sedmitečné).
  • Roztoči – způsobují deformace listů a výhonů. Nutný je preventivní postřik a sledování výskytu.
  • Ptáci – rádi ozobávají zralé plody. Proti nim lze použít sítě nebo plašiče.

Sklizeň a skladování

Plody dozrávají postupně, obvykle od července do září, podle odrůdy. Sklízíme je, když jsou zcela černé, měkké na dotek a snadno se oddělují od stopky.

Ostružiny jsou velmi choulostivé, proto je sklízíme opatrně, ideálně ráno za suchého počasí. Necháme je nepřekládané v jedné vrstvě, aby se nezmačkaly.

Skladujeme je v chladničce, kde vydrží 1–2 dny. Dlouhodobě je můžeme zmrazit, případně zavařit nebo sušit.

ostruzina
https://commons.wikimedia.org/

Zpracování ostružin

Ostružiny nabízejí široké možnosti kulinářského využití:

Džemy a marmelády

Jedním z nejčastějších způsobů zpracování je výroba džemu. Ostružiny obsahují méně pektinu, proto je vhodné přidat pektinový přípravek nebo smíchat s jiným ovocem (např. jablka). Po rozvaření přidáme cukr a sterilizujeme.

Sirupy a šťávy

Z rozmačkaných plodů lze získat šťávu, kterou lze povařit s cukrem a citronem do formy sirupu. Výborné do vody, koktejlů i jako sladidlo.

Zavařeniny a kompoty

Z ostružin lze připravit i kompoty, často s přidáním hřebíčku nebo skořice. Zavařují se při cca 80 °C po dobu 20 minut.

Dezerty a pečení

Výborně se hodí do koláčů, cheesecakeů, muffinů nebo jako ozdoba na zmrzliny a palačinky.

Likéry a vína

Z ostružin lze připravit i domácí likéry či ovocná vína. Po fermentaci a scezení získáme výrazný, sladký nápoj s typickou chutí.

Pěstování ostružin je nenáročné a přináší každoročně bohatou úrodu zdravých a chutných plodů. Díky rozmanitým možnostem zpracování si je lze užít po celý rok – ať už v podobě džemů, kompotů, nebo dezertů. S trochou péče a pravidelnou údržbou budou ostružiníky plodit po mnoho let a stát se oblíbenou součástí vaší zahrady i kuchyně.

 

Štítky: ochrana ovoceostružinyovoceovoce na zahraděpéče o ovocepěstování na zahraděpěstovat ovoceskladování ovocesklizen ovoce
SdíletTweetPin
Jitka Chvapilova

Jitka Chvapilova

Podobné články

ostruziny

Pěstování a ochrana ostružin na zahradě

od Jitka Chvapilova
10.5.2025
0

Ostružiny jsou plody keře patřícího do rodu Rubus a jsou nejen chutné, ale i velmi zdravé. Obsahují vysoké množství vitamínů...

ostruzina

Pěstování ostružin – sklizeň a zpracování

od Jitka Chvapilova
9.4.2025
0

Ostružiny (Rubus fruticosus) patří mezi velmi oblíbené bobulovité ovoce, které je ceněno pro svou lahodnou chuť, vysoký obsah vitamínů (zejména...

Další příspěvek
aronie

Jak na pěstování a zpracování arónie

růže t

Jak pěstovat růže a ochrana proti škůdcům

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

eleven + 13 =

Mohlo by vás zajímat

deštová voda

Jak si založit zahradu pro úsporu vody

1.5.2025
aloe vera 2623317 1280

Jak pěstovat a využívat aloe vera v zahradě

20.3.2025
Warm summer night in the garden with trendy furniture lights lanterns and candles

Zahradní sestava Girona – hnědá: Komfortní venkovní posezení pro více osob – NYNÍ SLEVA 54 %

2.2.2025

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena