zazvor

Jak si vypěstovat doma přírodní všelék neboli zázvor

Přestože zázvor zná snad každý, tak jeho původ není přesně znám. O blahodárných a léčivých účincích zázvoru je však všeobecně známo. Zázvor je nejen přírodní léčitel, ale také nabízí rozmanité využití v kuchyni. A co je překvapující, lze si ho poměrně snadno vypěstovat doma.

Jak je to s původem? V kuloárech se lze dočíst, že se prvně vyskytl na jihu Číny, odtud se dostal následně do Indie a pak už postupně do všech koutů světa. V asijských zemích se zázvor používá již po tisíciletí. K nám se dostal ve 13. století. Ke konzumaci se používá dužnatý oddenek a to v mnoha pestrých variantách.

Přestože je zázvor coby exotickou rostlinou, tak kupodivu jeho pěstování je snadné a především nenáročné. Zázvor se pěstuje v interiéru. Díky tomu si tak může vypěstovat zázvor opravdu každý. Zázvor je efektivní pomocník nejen při nachlazení, ale také vítanou ingrediencí při vaření. V horkých letních dnech si lze připravit osvěžující zázvorovou limonádu či vychlazený zázvorový čaj.

Sazenici, semena či kořen pro pěstování?zazvor koren - Jak si vypěstovat doma přírodní všelék neboli zázvor

Můžete zakoupit semena či sazenice. Vše pořídíte na internetu nebo v zahradnictví a v prodejnách specializující se na semena, osiva apod. Sazenice můžete pořídit i od pěstitele. Rovněž můžete zkusit z kořene zakoupeného v obchodě, supermarketu apod. Jak tedy na to?

Pěstování ze semínka je velmi snadné. Stačí, když si připravíte květináč s vhodným substrátem pro klíčení, vložíte semínko, zahrnete lehce a dáte na slunné místo. Jakmile vyraší první lístečky, přeneste květináč na polostinné až stinné místo. Doba klíčení potrvá zhruba dva až tři týdny. Na slunci rostlina neprospívá, ale běžné denní světlo nevadí. Rostlinu zalévejte odstátou a pokud možno vlažnou vodou. Použít můžete i dešťovou. Co se týče výživy, tak lze přihnojovat běžným hnojivem určeným pro pokojové rostliny.

Pěstování z kořene neboli oddenku spočívá v následujícím postupu. Nejprve namočíte kořen zázvoru na noc do teplé vody. Poté ho zasadíte do připraveného květináče s hlínou. Vhodnější je spíše širší květináč. Květináč dejte na teplé místo, nemusí být ale přímo na slunci. Pravidelně zalévejte. Vlhko a dostatek vláhy je důležitý. První malé kousky lze čekat za tři až čtyři měsíce. Stačí odhrnout hlínu a uříznout kousek kořene a pak opět zahrnout. Pro sklizeň rostlina potřebuje sice deset měsíců, ale právě po již výše zmíněných třech měsících si lze uříznout malý kousek.

Co se týče sazenice, tak zde zkrátka zasadíte opět dle výše uvedeného postupu, tj. do květináče s hlínou a nezapomenout na pravidelnou zálivku.

Zázvor coby přitažlivá rostlina

Jedná se o pozoruhodnou rostlinu, kterou můžete pěstovat snadno v domácích podmínkách a využít její příjemnou chuť a pozitivní účinky. Jelikož zázvoru nesvědčí chladné prostředí, proto ho pěstujte jen v interiéru. Výhodou je, že rostlina potřebuje ke zdárnému růstu menší množství světla, lze tak některé části nechat klidně v půdě a některé využít ke konzumaci. Takto si můžete užít zázvor jako pěknou dekorativní rostlinu a taktéž použít i část ke konzumaci.

Pokud bude o rostlinu dobře postaráno, nikdy vám nepřestane růst a tvořit oddenky. Takto lze průběžně stále sklízet.

Užitečné informace

Pokud budete rostlinu pěstovat z kořene, musí být čerstvý a mít pevnou slupku. Naopak nesmí být vyschlý a starý, v takovém případě byste se úspěchu nedočkali. Rovněž je lepší, pokud má kořen již nějaké klíčky a zde platí, že čím zelenější, tím lepší, neboť každý z nich je možné odříznout a zasadit v květináči samostatně. Pokud potřebujete větší množství zázvoru, lze vytrhnout celou rostlinu a v půdě nechat jen pár oddenků, aby mohly opět začít růst.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Profilový obrázek

Nenapravitelný optimista, kterého od dětství fascinuje moc, kouzlo a síla psaného i mluveného slova. Mou vášní je četba knih, psaní, dlouhé procházky, pobyt v přírodě a rekreační běh. Nezapomenutelné jsou mé vzpomínky na letní prázdniny, které jsem jako dítě zcela dobrovolně a s chutí trávila pletím zahrady a veškerou péčí o ni. Ten skvostný pohled na mé vítězství v boji s plevelem byl nejsladší odměnou. Jako dospělák si nyní užívám nejen relax v podobě rýpání se v hlíně, ale v pěstování květin, vlastní zeleniny a především bylinek. Vše pak praktikuji ve svém kulinářském umění a testuji na své rodině a známých :-)

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

Zanechte komentář

Zavřít