Ožanka je nenápadná bylinka patřící do čeledi hluchavkovitých. Najdeme jich mnoho druhů, např. ožanka lesní, ožanka kalamandra a další. Nejdůležitější však je, že ožanka obsahuje hořčiny (stejně jako třeba tymián nebo rozmarýn), které napomáhají správnému trávení.
Kde ožanku najít a jak ji pěstovat
Ožanku můžete sbírat v lesích, na mýtinách či loukách. Je poměrně rozšířená, i když asi nejvíce ji naleznete v Polabí, Českém krasu nebo na jižní Moravě. Ožanku si však můžete vypěstovat i doma na zahrádce či na skalce, kterou vám ozdobí svými listy i purpurovými květy. Pozor jen na to, že se poměrně rychle rozrůstá. Toho však můžete využít pro celoroční sklízení.
Jak ožanku používat
Používat můžete jak čerstvé, tak sušené lístky. V podstatě platí, že tam, kam byste jinak přidali tymián, rozmarýn nebo třeba šalvěj, můžete přidat ožanku. Díky hořčinám, které obsahuje, vám všechna jídla nejen ochutí, ale také pomůže dobrému trávení.
Usušit lístky ožanky také není problém. Buď můžete celé natě v kytičkách usušit na suchém a větraném místě a pak lístky odrhnout, anebo je možné lístky sušit v sušičce na ovoce nebo v horkovzdušné troubě – opět na 50 °C, protože tak si zachovají nejen dostatek léčivých látek, ale také krásně zelenou barvu.
Sušené lístky pak uchovávejte v skleněných nádobách nebo plechových dózách a nejlépe v temnu a suchu.
Vyzkoušíte tuto netradiční bylinku?
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz