Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Rostliny

Vypěstujte si svůj vlastní japonský křen alias wasabi

Jana Sramcikova od Jana Sramcikova
8.6.2020
v Rostliny
Doba čtení: 3 minut čtení
A A
0
wasabi

V našich podmínkách ho známe spíše jako pálivou přílohu k suši, málokdo však ví, že wasabi si můžete vypěstovat i v našich podmínkách. V mnoha ohledech se podoba našemu starému známému křenu, na rozdíl od něj však vyžaduje pěstování v přenosných nádobách – k odolnosti proti mrazům má totiž opravdu daleko.

Japonská bylinka Wasabia japonica (syn. Eutrema wasabi) patří do čeledi brukvovitých  (Brasicaceae), stejně jako křen selský. Dorůstá přibližně 20-30 centimetrů. List jsou velké, výrazně zelené a vyrůstající ze silného oddenku – právě z něj se později získává svěže zelená hmota známá jako wasabi. Květy jsou nenápadné, drobné a bílé. Wasabi se nejlépe daří v chladnějších oblastech v podhůří, v blízkosti vodních toků apod. Vyžaduje stín vyšších stromů nebo keřů. Nevadí mu, pokud jí kořeny omývá chladná voda (okolo 12°C) a teploty neklesnou pod 8°C. Při nižších chřadne a přezimuje jen zřídka.

U nás jako pokojovka nebo kráska z hrnku s obráceným životním režimem

Chcete-li wasabi pěstovat doma, umístěte sazeničky nebo semínka do většího květináče naplněného humusovitou výživnou půdou. Od jara do podzimu potřebuje středně slunečné místo chráněné před větrem a silným deštěm. Má ráda vydatnou zálivku, ale i přesto téměř neporoste. A proč je tomu tak?

Ideální teplota vývoje se u wasabi pohybuje mezi 8-18°C, takže jakmile ho umístíte do zimní zahrady nebo jiného vhodného světlého zimoviště, začne teprve ten pravý tanec. Objeví se nové listy, ty nové zesílí a začnou přirůstat nové oddenky. V této době je vhodné přihnojování nejlépe klasickým kombinovaným hnojivem 1x do měsíce.

Sklizeň pro přímou konzumaci

A jak využít wasabi v kuchyni? Stačí odříznout celý oddenek i s listy. Oddenek dobře umyjeme a nastrouháme – příliš dlouho nevydrží, takže vždy odebíráme jen takové množství, které v horizontu 2-3 dnů zkonzumujeme.

Náš tip: Už po 10-15 minutách na vzduchu ztrácí wasabi většinu aromatických látek. Nespotřebovaný nastrouhaný oddenek proto vždy uložte do vakuové krabičky a dobře uzavřete.  Nenastrouhaný oddenek chováme v chladničce zabalený do potravinové fólie. Spodní část je také možné ponořit do nádobky s vodou.

A co s natrhanými listy? Můžete je využít jako trošičku štiplavou salátovou zeleninu nebo použít třeba pod maso. Předem je můžete naložit do slaného nálevu nebo sojové omáčky. Mladé listy se chutí podobají řeřiše, staré a tmavé jsou velmi ostré až křenové.

Už jste někdy jedli wasabi?

Poku patříte mezi pravidelné návštěvník asijských restaurací, určitě odpovíte ANO. To vás však vyvedeme z omylu. Pravé wasabi je velmi drahé a i sami Japonci ho často nahrazují obyčejným „seiyó wasabi „, což není nic jiného než obyčejný nastrouhaný křen s trochou koření, hořčice a zeleného barviva. Na našem trhu se pravé wasabi prakticky sehnat nedá. A to je o důvod víc, proč si ho zkusit vypěstovat.

 

TIP:

 
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: japonský křenpěstovat japonský křenpěstovat wasabisklizeň japonského křenusklizeň wasabiwasabi
SdíletTweetPin2
Jana Sramcikova

Jana Sramcikova

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Podobné články

plant 4427146 1280

Přerůstání rostlin a ztráta tvaru: příčiny, důsledky a jak je řešit

od Jitka Chvapilova
9.7.2025
0

Přerůstání rostlin a ztráta kompaktního tvaru je častý problém nejen u pokojových rostlin, ale i u zahradních keřů, bylinek, balkonovek...

leaves 299931 1280

Proč zasychají špičky listů: příčiny, prevence a řešení

od Jitka Chvapilova
4.7.2025
0

Mnoho pěstitelů, ať už se věnují pokojovým rostlinám, balkonovým květinám nebo zahradním dřevinám, se někdy setká s nepříjemným jevem –...

Další příspěvek
afrodiziakum

Koření jako afrodiziakum. Nápoje, které vám rozvášní noc

bylinkové máslo

Vyrobte si domácí bylinkové máslo

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

two × 3 =

Mohlo by vás zajímat

horec

Hořec jarní a Hořec bezlodyžný: Modrá ozdoba vaší zahrady

8.6.2020
bazalka

Pět chyb, které děláte při pěstování bazalky

13.12.2020
ants 7905074 1280

Přírodní způsoby, jak se zbavit mravenců šetrně a účinně

11.7.2025

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Pětkovec kopinatý je novinka mezi přenosnými rostlinami. Potěší zajímavými květy i jednoduchou péčí

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena