Rajčata najdete téměř v každé domácnosti. Zároveň vévodí pokrmům mnoha světových kuchyní. Oblíbenost rajčat dokazuje i celosvětová produkce. Znáte všechny účinky na vaše zdraví?
Rajčata jsou dostupná celoročně, obsahují spoustu vitamínů, minerálních látek a jiných zdraví prospěšných prvků. Lidskému tělu nejlépe prospívají správně vyzrálá rajčata. Bezkonkurenčně chuťově nejlepší jsou domácí nebo koupené na farmářských trzích, tedy nejlépe v sezóně. Dají se uchovat i na zimní období, a to sušením, mražením nebo konzervováním. Stále se vedou spory, zda rajče patří mezi ovoce nebo zeleninu. Botanici se kloní spíše k tomu, že splňuje parametry ovoce. Co se týká chuti, řadí se spíše mezi zeleninu.
Proč jíst rajčata
Rajčata obsahují vitamín C, E a minerální látky. Obsahují také zdraví prospěšnou látku lykopen. Ten se podle studií podílí na prevenci srdečních chorob. Obsah lykopenu je dokonce větší, když rajčata tepelně upravíte. Kromě lykopenu obsahují i další antioxidanty. Rajčata jsou dobrým zdrojem draslíku, který je důležitý pro správnou funkci nervového a svalového systému. Také má vliv na srdeční činnost.
Lykopen se nachází ve slupce a těsně pod ní, tyto vrstvy jsou nejvíce vystaveny slunečnímu záření. Uvnitř rajčete najdeme betakaroten. Lykopen chrání buňky před působením volných radikálů. Také pomáhá snižovat LDL cholesterol a zvyšovat HDL cholesterol.
Pomocník při redukci váhy
Rajčata mají vysoký obsah vody a jsou nízkoenergetická. Což je velmi výhodné při hubnutí. Dají se z nich připravit saláty, ale i hlavní teplé chody. Rajčatové omáčky a kečupy se dají zařadit do zdravé stravy, pokud neobsahují velké množství konzervantů, soli a také přidaný cukr. Vitamín E a K jsou rozpustné v tucích, proto je vhodně je před konzumací zakapat pár kapkami například olivového oleje.
TIP:
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz