Pečený čaj si samozřejmě můžete i koupit, ale nejenže je poměrně drahý, navíc si nemůžete být jisti, že neobsahuje nějaké zbytečné přídavné látky a konzervanty. Zato ten domácí je výborný, bez chemie a hotový prakticky raz dva. Máte-li své vlastní ovoce ze zahrádky, pusťte se do jeho výroby. V zimě jako když ho najdete.
Co je to pečený čaj
Pečený čaj je jednoduše řečeno pečené ovoce s cukrem a kořením, které při přípravě čaje zalijeme horkou vodou. Kromě toho, že si vychutnáte stoprocentně přírodní čaj, ještě vám na dně hrnečku zbyde pochoutka v podobě ovoce.
Co budete na pečený čaj potřebovat
Asi na 10 menších skleniček pečeného čaje si připravte:
– cca 2 kg ovoce (dobré je kombinovat větší ovoce, jako jsou jablka, hrušky, které nakrájíte na kousky, a menší ovoce – rybíz, ostružiny, maliny, lesní jahody…, které necháte vcelku),
– cca 1 kg cukru (řídíme se druhem ovoce),
– 1 lžička mleté skořice (nebo kousek skořice vcelku, ale tu po upečení vyndáme),
– 5 ks hřebíčku,
– 1 citron (nakrájený na kousky).
Volitelné přísady jsou: badyán (3–5 ks), vanilkový cukr nebo rum (2 dcl, ten se ale přidá až po upečení).
A jak postupovat
Větší ovoce nakrájíme na kousky, menší přimícháme, přidáme cukr, skořici, hřebíček a na kousky nakrájený citron. Důkladně promícháme. Nepodléváme, šťáva se uvolní z ovoce. Pečeme v troubě na 180 °C asi 30–40 minut podle druhu ovoce. Poté ještě horké naplníme do skleniček, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů (jako marmelády). Necháme vychladnout a uskladníme v chladu a temnu.
Jak připravovat čaj
Čaj z tohoto pečeného základu připravíme jednoduše tak, že cca 2–3 lžičky pečeného ovoce dáme do hrnečku, zalijeme vroucí vodou a pijeme.
Jak dlouho pečený čaj vydrží ve skleničkách
Pečený čaj vydrží určitě 1 rok v uzavřené sklenici. Příští rok si upečeme novou várku. Pokud sklenici načneme, je lepší skladovat ji v lednici a spotřebovat do 14 dnů.
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz