Pod pojmem turecká káva si většina Čechů představí turka neboli kafe s lógrem. Pomineme-li, že tato káva není vůbec tureckého původu a že dokonce při dlouhém louhování škodí zdraví, podívejme se na přípravu jak této české varianty, tak hlavně té turecké – turecká mokka.
Jak se připravuje česká varianta
Česká a také slovenská varianta turecké kávy se připravuje tak, že se namletá (nejlépe čerstvě) káva spaří horkou vodou (95 °C) a nechá asi 3 minuty stát, aby výsledná káva měla teplotu 70 °C. Ovšem při delším louhování se uvolňují třísloviny, které škodí žaludku a trávicímu ústrojí vůbec. Rozhodně byste neměli pít tureckou kávu dlouho připravenou nebo studenou. Při louhování takové kávy se také uvolňuje více kofeinu než při jiných způsobech. Ale je pravda, že turecká káva se dá připravit i z kávy bezkofeinové.
Do turecké kávy se nedává mléko ani smetana. Může se přidávat cukr. Tuto variantu turecké kávy dnes často používá zejména starší generace.
Pravá turecká káva
Tak a teď se podíváme, jak se pravá turecká káva (turecká mokka) liší přípravou, chutí i podáváním. Na přípravu turecké kávy je především potřeba speciální konvička – tzv. džezva. Příprava potom vypadá tak, že se jemně namletá pražena zrna kávy nasypou do předehřáté džezvy, zalijí se vodou a nechají rychle přejít varem. Jakmile káva vzkypí do vrchního límce konvičky, konvička se sejme z tepelného zdroje a káva se rozlívá do šálků. V šálcích zůstává kávová sedlina, která se nejí (ale můžete z ní věštit budoucnost…).
Druhý způsob přípravy
Dalším způsobem přípravy v Turecku dost hojným je tato: Do džezvy se nalije voda, poté se do ní přidá káva a teprve potom se začne ohřívat. Když var dosáhne vrchního límce, konvička se na chvíli sejme z ohně, potom se zase dá vařit, a pak se ještě jednou sejme z ohně. Nakonec se nechá naposled přejít varem a ihned se nalévá do šálků.

Zdroj foto: envato
Třetí způsob (podobný našemu turkovi)
I v Turecku se turecká káva zalévá v šálku, ale poněkud jinak, zase natřikrát. 7 g namleté kávy se dá do šálku a zalije do 1/3 horkou vodou, nechá se usadit, a zalije se do 2/3 horkou vodou, nakonec se zalije celý šálek.
Čtvrtý způsob (s pěnou)
A konečně čtvrtý způsob vaření turecké kávy nám umožní připravit kávu s pěnou. Do džezvy vložíme kávu a cukr a pak teprve vodu – přesně v objemu na šálek nebo počet šálků, které budeme připravovat. Na mírném plameni zahříváme, dokud nevznikne pěna. Pěnu lžičkou přeneseme do šálku a vaříme dále. Poté kávu nalijeme do šálku – velmi jemně, abychom neporušili pěnu.
Proč podávat sklenici vody k turecké kávě
Ke všem druhům turecké kávy by se měla podávat sklenice vody, abychom mohli spláchnout doušky kávy a vychutnat si každý další doušek znovu. Káva se vychutnává a zbylá voda se v Turecku vždy dopíjí.
TIP: Chcete-li opravdu tureckou kávu jako pravý Turek, doporučujeme ji hodně osladit.
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz