Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Recepty

Recepty na šťávu, sirup a marmeládu z rakytníku

Markéta Hubáčková od Markéta Hubáčková
8.6.2020
v Recepty
Doba čtení: 2 minut čtení
A A
0
va z rakytníku

Blíží se čas sklizně rakytníku a vy jistě přemýšlíte, co udělat s tolika plody. Kromě toho, že je můžete konzumovat syrové, a tak si v nich zachovat maximum vitamínů, můžete je i zamrazit na zimu, anebo z nich připravit lahodnou šťávu, sirup či marmeládu.

Šťáva z rakytníku

Šťáva je nejjednodušší variantou. Čerstvé otrhané plody omyjeme, rozmixujeme a šťávu z nich vylisujeme – bude nám stačit cedník, sítko nebo čisté plátýnko. Pokud budeme šťávu konzumovat ihned anebo v nejbližší době, nemusíme do ní nic přidávat. Šťávu uchováváme v lednici a podle chuti ji můžeme před podáváním přisladit – cukrem nebo medem.

Sirup z rakytníku

Sirup je již složitější záležitostí a také se vařením ztrácí část vitamínů, nicméně zase nám vydrží po celou zimu a nemusíme se bát – životabudič to bude stále. Plody rakytníku opět omyjeme, vložíme do hrnce, můžeme mírně rozdrtit a zalijeme vodou, aby byly ponořené. Vaříme asi 0,5 hodiny. Poté necháme vyluhovat do druhého dne. Přecedíme a zbylou dužinu propasírujeme, přidáme šťávu z jednoho citronu nebo balení kyseliny citronové a na 1 litr tekutiny tak 0,5 kg cukru. Svaříme do konzistence sirupu, stačí opět asi 0,5 hodiny. Plníme ještě horké do vyvařených sklenic, na chvíli otočíme dnem vzhůru a pak obrátíme zpět a necháme vychladnout. Sklenice popíšeme a uskladníme v chladném sklepě či jiné místnosti. Po otevření uchováváme raději v ledničce. Takovýto sirup nám určitě vydrží do příští sklizně.

Marmeláda z rakytníku

Marmeláda vyžaduje již trochu zručnosti, protože rakytníkové plody obsahují pecky. Vypeckovat jako větší ovoce však nejdou. Nejlepším způsobem je opět plody povařit asi půl hodiny s troškou vody. Poté celou směs přepasírujeme přes řidší cedník, který nepropustí pecky, avšak propustí většinu dužiny. Tuto hmotu přendáme do hrnce, přidáme želírovací cukr nebo běžný cukr a želírovací prostředek a uvaříme marmeládu, jak jsme zvyklí. Pokud by vám rakytníková marmeláda připadala příliš kyselá, můžete přidat více cukru anebo kombinovat rakytník s nějakým sladším ovocem – jablka, hrušky, ostružiny – všechny kombinace jsou chuťově výborné.

 

TIP:

 
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: recept marmeláda z rakytníkurecept sirup z rakytníkurecept šťáva z rakytníku
SdíletTweetPin2
Markéta Hubáčková

Markéta Hubáčková

Jsem maminka dvou dětí – školačky a předškoláka, se kterými ráda podnikám výlety do přírody i za kulturou. Společně sbíráme bylinky po lesích i loukách, některé pěstujeme na zahrádce. Kromě toho se snažíme pěstovat zeleninu a okrasné květiny, miluju zejména růže. Ostatní pěstitelské tipy získávám zejména od obou babiček. Kromě psaní článků píšu také povídky a básničky, čímž si alespoň částečně plním svůj dětský sen – stát se spisovatelkou.

Podobné články

zazvor krajeny

Jak na pěstování zázvoru a jeho využití

od Jitka Chvapilova
1.4.2025
0

Zázvor (Zingiber officinale) je tropická rostlina známá po celém světě pro své aromatické oddenky s výraznou chutí a širokým spektrem...

kecup

Jak pěstovat a zpracovávat rajčata pro výrobu domácího kečupu

od Jitka Chvapilova
30.3.2025
0

Rajčata patří mezi nejoblíbenější a nejčastěji pěstovanou zeleninu na zahrádkách i balkonech. Jsou nejen chutná, ale také bohatá na vitaminy,...

Další příspěvek
kkontryhel

Kontryhel vyžene ze zahrady nepříjemný plevel

azlka škůdci t

Škůdci azalek aneb zákeřní návštěvníci z říše hmyzu

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

five − 1 =

Mohlo by vás zajímat

kaktus na okně

Dá se vypěstovat vlastní kaktus ze semínka?

8.6.2020
rolada

Malinové dezerty, které vás jednoduše dostanou

9.6.2020
visen slivon chloupkata

Zahrada v zimním čase s nádechem jarního půvabu. Znáte slivoň chloupkatou?

20.6.2021

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena