Léčivý sirup si můžete připravit z nejrůznějších bylinek a o mnoha jsme vám již psali a přinesli recept. Dnes si vyrobíme sirup z lipového květu, který bude velmi chutnat zejména dětem, což využijete při nejrůznějších nachlazeních, virózách a chřipkách.
Jak a kdy sbírat květy
Květy sbíráme z lípy srdčité (popř. i lípy velkokvěté), a to v době květu, tedy od konce května do července. Zatímco jiné bylinky je vhodné sbírat ráno či dopoledne, květy lípy je nejlépe sbírat brzy odpoledne, kdy jsou nejvíce rozvité. Nesbíráme přitom květy odkvetlé, nebo dokonce květenství, kde se již objevily první plody.
Květy čerstvé, či sušené?
Obojí varianta je možná. Ihned po sběru můžeme z květu vyrobit čaj, nebo lahodný sirup. Pro pozdější využití můžeme květy usušit – nejlépe na suchém, stinném a krytém místě, např. v bedýnce vyložené pečicím papírem. Sušené květy pak uchováváme v plátěných sáčcích, nebo ve skleněných nádobách. Vydrží určitě jeden rok, tedy do další sklizně.
Jak vyrobit lipový sirup
Na lipový sirup budeme potřebovat: cca 5 hrstí lipových květů (čerstvých nebo sušených), 1 litr vody, 1 kg cukru, šťávu ze 2 citronů nebo sáček kyseliny citronové.
Postupujeme takto: květy lípy zalijeme litrem studené vody (tak se uchová maximum léčivých látek) a necháme zakryté louhovat do druhého dne. Poté přecedíme přes hustý cedník, nebo plátýnko. Přidáme cukr a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Nevaříme! Nakonec přidáme šťávu z citronů, nebo kyselinu citronovou, aby se nám sirup nekazil. Horký sirup nalijeme do čistých, horkou vodou vysterilizovaných sklenic, na chvíli otočíme dnem vzhůru, poté obrátíme zpět a necháme vychladnout. Sklenice popíšeme datem a jménem léčivky. Uchováváme v chladu a temnu, po otevření raději v lednici.
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, typy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz