jablko

Sušení v sušičce. Jakou vybrat a co je vhodné sušit

Jestliže nemáte mnoho prostoru v mrazáku, pak se nabízí druhý šetrný způsob, jak uchovat potraviny delší dobu v dobré kondici a poživatelné – je to sušení. Sušit různé bylinky či houby, ale i jablka a hrušky můžete samozřejmě i venku na sluníčku, avšak když vás počasí zklame, je tady sušička. Jak se ale nezklamat ve výsledku?

Vybírejte podle množství, které chcete nebo jste schopni usušit

Sušičky mají obvykle různý příkon a také různý počet plat, na kterých se potraviny suší. Můžeme říci, že sušičky s nejnižším výkonem (příkon 250 W) jsou malé přístroje s maximálně 5 platy, které se vám vyplatí, když potřebujete usušit velmi málo potravin nebo jste jen sporadickým sušičem. Středním příkonem 500 W disponují sušičky s 10 a více platy a je to taková zlatá střední cesta. Ty nejdokonalejší přístroje mívají 1000 W a až 30 plat, na kterých můžete dokonce sušit více druhů potravin nad sebou.

Dbejte na délku sušení

Některé potraviny, jako třeba bylinky, se suší poměrně rychle. Když ale potřebujete usušit meruňky nebo švestky, trvá to několik hodin až dnů. Proto vybírejte takové sušičky, které mohou být bez přerušení spuštěny dlouhou dobu. Jakmile totiž musíte sušičku z bezpečnostních důvodů vypnout (nebo se vypne sama, aby se nepřehřála), riskujete, že vám ovoce zplesniví.

houby 1 - Sušení v sušičce. Jakou vybrat a co je vhodné sušit

Zásadní je i nastavení teploty

Dobrá sušička by měla mít nastavitelnou teplotu, nejlépe po 5 °C, abyste mohli sušit jak potraviny, které schnou při nižší teplotě (bylinky a houby – 30 až 50 °C), tak potraviny, které potřebují vyšší teploty – některé ovoce, zelenina a zejména maso (až 70 °C).

Jak je sušička hlučná

Dívejte se i na hlučnost přístroje. Některé je tak příjemně vrní, ale ani to vám nebude příjemné několik hodin v malém bytě. Raději si nechte sušičku vždy předvést, ať nejste později zklamaní. Pokud přístroj hlučí až příliš, jedná se obvykle o nějakou výrobní vadu, kterou pokud možno ihned reklamujte.

A co je tedy vhodné sušit

K sušení v sušičce se hodí téměř všechny bylinky, dále pak tvrdší a sušší houby (hřiby, kozáky, křemenáče, kotrč; naopak se nehodí sušit babky a další měkké a vlhké houby), z ovoce jablka, hrušky, švestky, meruňky, ananas, jahody, višně, ze zeleniny rajčata, papriky atd.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Profilový obrázek

Jsem maminka dvou dětí – školačky a předškoláka, se kterými ráda podnikám výlety do přírody i za kulturou. Společně sbíráme bylinky po lesích i loukách, některé pěstujeme na zahrádce. Kromě toho se snažíme pěstovat zeleninu a okrasné květiny, miluju zejména růže. Ostatní pěstitelské tipy získávám zejména od obou babiček. Kromě psaní článků píšu také povídky a básničky, čímž si alespoň částečně plním svůj dětský sen – stát se spisovatelkou.

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

Zanechte komentář

Zavřít