Máte ještě na zahradě nějakou levanduli? Anebo nevíte, co s tou nasušenou? Zkuste výborný a chutný levandulový sirup.
Co budete na výrobu sirupu potřebovat
Na cca 1,5 litru sirupu budete potřebovat:
– 1 litr vody,
– 1 kg cukru (krupice nebo krystal),
– 1 hrst levandulové natě s květy,
– 1 citron nebo sáček kyseliny citronové.
Jak při výrobě postupovat
Ostříhanou levanduli opláchneme vodou a nastříháme na malé kousky. Vložíme do hrnce, přidáme na kolečka nakrájený omytý citrón (nejlépe samozřejmě chemicky neošetřený) a zalijeme vroucí vodou. Přiklopené necháme stát do druhého dne. Druhý den přecedíme přes sítko nebo jemné plátýnko, přidáme cukr a za stálého míchání zahříváme, až se cukr rozpustí. Potom máme dvě možnosti: buď nenecháme přejít varem a sirup budeme skladovat v lahvičkách v lednici, přičemž si zachová více léčivých látek bylinky; nebo necháme přejít varem maximálně 5 minut a naplníme do lahviček, které po zavíčkování otočíme dnem vzhůru – takto nám vydrží i bez lednice.
Jak levandulový sirup používat
Levandulový sirup ředíme vodou v poměru cca 1:10 a pijeme studený. Můžeme jej použít jako osvěžení, při bolestech hlavy, před usnutím pro kvalitnější spánek nebo při mírné podzimní depresi. (Pokud však máte silnější potíže a bylinky nezabírají, vždy vyhledejte pomoc odborného lékaře.) Množství vypitého nápoje není nijak omezeno.
Vyzkoušíte letos bojovat s podzimními depresemi jinak?
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz