Hledáte přírodní doplněk stravy, který podporuje imunitní systém, pomáhá proti virové i bakteriální nákaze a má tolik antioxidantů, že dokáže potlačovat rakovinotvorné bujení? Pak sáhněte po badyánu, protože ten tyto podmínky splňuje všechny.
Odkud pochází
Badyán (Illicium verum) pochází z jihozápadní Číny a Vietnamu, ovšem odtud se rozšířil do celé Asie i do Austrálie.
Jakou má chuť a vůni
Badyán má velmi silnou a výraznou chuť, která je mírně nasládlá, dost pronikavá a velmi aromatická. Jeho vůně se podobá fenyklu, ovšem také má lehké anýzové a lékořicové podtóny. Díky své vůni se přidává do směsi bylinek potpourri, ale bývá též součástí parfémů a vonných mýdel.

Jak využít badyán v kuchyni
Badyán využívají v kuchyních při výrobě slaných i sladkých jídel zejména Číňané, Indové a Indonésané. Badyán je např. jednou ze složek čínského koření pěti vůní. Vy jej můžete použít na maso, kuře, mořské plody, kořenovou zeleninu, dýňovou polévku a další jídla z dýně, dezerty, a to nejen ty z tropického ovoce, ale i vánoční cukroví. Také se přidává do čajů a bylinných likérů.
VIDEONÁVOD na výrobu vánoční směsi se zeleným čajem Sencha
Badyán jako lék
Badyán je opravdu všestranným lékem. Jeho žvýkání osvěžuje dech a také zlepšuje trávení. Působí proti nadýmání a plynatosti, kolice ve střevech, napomáhá odvodnění organismu. Badyán zahřívá organismus, hodí se tedy mezi zimní koření (hřebíček, skořice aj.). Léčí i revmatismus. Podle některých údajů také zlepšuje libido u mužů.
TIP:
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz